24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΜουσικές ψυχεδέλειες

Μουσικές ψυχεδέλειες


Του Θάνου Κουλουβάκη,

Ο τίτλος του εν λόγω άρθρου σίγουρα δημιουργεί ερωτήματα  σε κάποιους και κάποιες από εσάς. Ίσως φαντάζει σαν μία αλληγορία, η οποία θα έπρεπε να αναλυθεί παρακάτω. Ίσως φαντάζεστε ότι θα παρουσιαστεί μία λίστα τυχαίων τραγουδιών που σημαίνουν κάτι για εμένα και με ταξιδεύουν νοητικά. Ίσως, πάλι, έχετε μπει ήδη στο mood και καταλαβαίνετε σε τι αναφέρομαι.

Δεν θα παρουσιάσω απλώς μία λίστα με random τραγούδια, τα οποία, κατά πάσα πιθανότητα, παίζουν στα ραδιόφωνα ούτως ή άλλως. Ούτε θα μιλήσουμε με βαθυστόχαστα λόγια για τη μουσική. Τούτη τη φορά, θα παρουσιάσω τρία ψυχεδελικά κομμάτια που λατρεύω και θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Ελπίζω να τα ακούσετε, να «ταξιδέψετε» και – αν δεν έχετε ακούσει ξανά psychedelic – να πειραματιστείτε με αυτό το ιδιαίτερο είδος μουσικής.

Astrix – Deep Jungle Walk

Πηγή Εικόνας: youtube.com

Το συγκεκριμένο κομμάτι πρόκειται για ένα πολύ mainstream άκουσμα στα αυτιά όποιων είναι εξοικειωμένοι με την ψυχεδελική μουσική. Είναι από τα πρώτα κομμάτια του είδους που μου δημιούργησαν τόσα πολλά και έντονα συναισθήματα· αυτός είναι σίγουρα ένας λόγος που δεν έχω σταματήσει να το ακούω από το 2016 που κυκλοφόρησε. Ένας ακόμη λόγος είναι το γεγονός ότι ο Astrix έχει συνδέσει με εκπληκτικό τρόπο ένα βασικό beat με τόσους επιμέρους ήχους, δημιουργώντας ένα σύνολο που – η προσωπική μου άποψη είναι ότι – δεν σε κουράζει, ούτε σου προξενεί χάος στο άκουσμα. Πρόκειται για ένα αρκετά γεμάτο κομμάτι – περίπου δέκα λεπτών – με αρκετές αλλαγές και ελάχιστους στίχους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται, ουσιαστικά, για να προκαλούν μικρές διαφοροποιήσεις και κλιμακώσεις.

The Nommos – In the shadow

Το συγκεκριμένο κομμάτι σίγουρα είναι πιο δύσκολο να ανακαλυφθεί, αλλά δε θεωρώ ότι είναι δύσκολο στο άκουσμα. Στα δικά μου αυτιά οι μπερδεμένοι, αλλά και τόσο φυσικοί ήχοι δημιουργούν μία ανεξήγητη αρμονία, η οποία συνυπάρχει με ένα δυναμικό τέμπο από την αρχή μέχρι το τέλος της σύνθεσης. Το mixing του Goa Gil (αν δεν τον γνωρίζετε, σας προτείνω να τον ψάξετε) απογειώνει το κομμάτι και δημιουργεί στον ακροατή την αίσθηση ότι αιωρείται, ενώ απολαμβάνει τη σύνθεση. Επίσης, το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται αρκετοί φυσικοί ήχοι – όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω – δημιουργεί την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον οικείο, το οποίο, σαφέστατα, εμπεριέχει σκοτεινά στοιχεία.

Infected Mushroom – You wanna stay

Πηγή Εικόνας: festivalseason.es

Αν είναι πιο πιθανό να γνωρίζετε έναν δημιουργό από τη συγκεκριμένη λίστα, θεωρώ πως αυτός είναι οι Infected Mushroom. Άλλωστε, η αναγνωρισιμότητα που δέχτηκε το “Becoming Insane” (το πιο γνωστό τους κομμάτι), θα έλεγα ότι έκανε αρκετά γνωστή και αγαπητή την ψυχεδελική μουσική στο ευρύτερο κοινό. Το “You wanna stay” είναι ένα κομμάτι αρκετά δυναμικό, που σίγουρα έχει ως σκοπό να σε ξεσηκώσει. Είναι οριακά αδύνατον να μην κουνήσεις έστω το κεφάλι σου στον ρυθμό που σου προσφέρει, αν και αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι και κάποιες ίσως το βρίσκουν κάπως κουραστικό, λόγω της έντασής του. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ακράδαντα ότι αξίζει να του δώσετε μία ευκαιρία και να το ακούσετε.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.