21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠόθεν έσχες: Η φορολογική δήλωση των «μεγάλων»

Πόθεν έσχες: Η φορολογική δήλωση των «μεγάλων»


Της Δέσποινας Χρίστινα,

Πόθεν έσχες. Αν αναζητήσουμε την ετυμολογία της φράσης, εκείνη προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις «πόθεν», που σημαίνει «από πού» και έσχες, που είναι ο αόριστος του ρήματος έχω. Με απλά λόγια σημαίνει «από πού έχεις», εννοώντας τα χρήματα ή την περιουσία κάποιου. Και γιατί να μας νοιάζει από που προέρχονται τα χρήματα κάποιου; Αρχικά, πόθεν έσχες ποιοι δηλώνουν; Δεν δηλώνει ο απλός πολίτης, ο φορολογούμενος. Αυτός κάνει την φορολογική του δήλωση. Πόθεν έσχες κάνουν τα υψηλόβαθμα φυσικά πρόσωπα. Και τι εννοούμε με αυτό; Ο Πρωθυπουργός, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι βουλευτές, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι ιατροί και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Όλοι αυτοί δηλαδή –εξαιρώντας του δημοσίους υπαλλήλους– οι οποίοι με όλα αυτά που είναι κανονικά υποχρεωμένοι να δηλώσουν το σύστημα της φορολογικής δήλωσης θα έπεφτε. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει πλέον και διαδικτυακά η σελίδα pothen.gr, προορισμένη για αυτόν τον σκοπό και εξοπλισμένη με αρκετή χωρητικότητα (!)

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, στα τέλη Ιουλίου έγινε γνωστή από την Επιτροπή του Κοινοβουλίου, που είναι και αρμόδια για τον έλεγχο των ετησίων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, οι δηλώσεις των «300» της Βουλής, καθώς και άλλων πολιτικών προσώπων, όπως είναι οι ευρωβουλευτές, οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι. Πρόκειται για τις δηλώσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν το 2020 και αφορούν τα εισοδήματα του 2019, όταν κι έγινε η εναλλαγή στην κυβέρνηση της χώρας. Επομένως, τα στοιχεία αφορούν τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και την τωρινή της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή εικόνας: cnn.gr

Αναπόφευκτα, λοιπόν, με τη δημοσιοποίηση των εν λόγω στοιχείων τα βλέμματα όλων στρέφονται στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών. Με μια όσο το δυνατόν -αν αναλογιστούμε το περιεχόμενο των δηλώσεων- αδρή αναφορά, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει εισοδήματα ύψους 82.021,81€ και 31 ακίνητα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας δηλώνει 34.424,05€. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά δηλώνει εισοδήματα 36.627€. Η δήλωσή της περιλαμβάνει ακόμη 33.953€, ποσό προερχόμενο από μισθούς και 11.845€, ποσό προερχόμενο από ακίνητα του συζύγου της, μαζί με τον οποίο έχουν στη κατοχή τους 30 ακίνητα. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας δηλώνει εισόδημα που προέρχεται από τη βουλευτική του αποζημίωση 73.466€ ενώ μαζί με την σύζυγό του διαθέτει 2 ακίνητα. Το εισόδημα του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου αγγίζει τα 39.500€. Τέλος, ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε εισοδήματα ύψους 18.598,19€.

Και εγώ τώρα με το αφελές το μυαλό μου ρωτώ: Είναι δυνατόν με τέτοια ποσά, που ανεξαιρέτως όλοι οι πολιτικοί έχουν –χωρίς να έχει σημασία ποιος έχει περισσότερα και ποιος λιγότερα– να πληρώνονται και επιπλέον για τα αξιώματα που καταλαμβάνουν; Βασικά, ας σκεφτούμε κάτι άλλο πρώτα. Γιατί πληρώνονται οι πολιτικοί; Νεκρική σιγή αυτήν τη στιγμή. Για να υπάρχει αμεροληψία. Για να μην μπορούν να επηρεαστούν από κανέναν χρηματικά. Με αυτό το σκεπτικό, όμως, η Βουλή έχει μέλη της με ήδη φουσκωμένους λογαριασμούς στις τράπεζες, λογαριασμοί που όλο και γεμίζουν, αφού λαμβάνουν και βουλευτικές αποζημιώσεις. Επομένως, τι προκύπτει από όλο αυτό; Η πολιτική είναι μονάχα για τους πλούσιους; Ξεκινάς ως πλούσιος και καταλήγεις πλουσιότερος; Και πώς κοστολογείται η προσφορά του κάθε βουλευτή; Και ας σκεφτούμε και κάτι ακόμα. Ακόμη και τώρα οι καταδικασμένοι για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτές της Χρυσής Αυγής συνεχίζουν να λαμβάνουν τα χρήματα που έπαιρναν ως βουλευτές, καθώς με τον νέο Ποινικό Κώδικα δεν στερήθηκαν τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Επομένως, για να μην κουραζόμαστε: είναι ορθό να πληρώνονται οι πολιτικοί, εφόσον με τη θέλησή τους έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν με την εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών στρωμάτων; Το κάθε κόμμα δεν έχει επωμιστεί το χρέος να εκφράζει την φωνή κάθε πολίτη; Άρα, δεν γίνεται λόγος για προσφορά στον συνάνθρωπο; Γιατί πρέπει, λοιπόν, να πληρώνονται; Και αν τελικά καταλήξουμε πως για όλη τους αυτή τη συνεισφορά χρειάζεται να λαμβάνουν κάποιο ποσό, πώς θα καθοριστεί ποιο πρέπει να είναι αυτό; Όλοι θα παίρνουν το ίδιο; Και με το πόθεν έσχες τι θα γίνει; Αν σκεφτούμε τις περιουσίες που έχουν ήδη και τις βουλευτικές αποζημιώσεις που παίρνουν κάθε μήνα, η περιουσία κάθε υψηλόβαθμου πολιτικού προσώπου όλο και θα μεγαλώνει. Σε μια κοινωνία που οι μισθοί παραμένουν ίδιοι, χωρίς την παραμικρή μεταβολή. Άλλωστε, και το pothen.gr πλατφόρμα είναι. Πόσα στοιχεία να αντέξει, αν κάθε χρόνο αυξάνονται όλο και περισσότερο; Και στην τελική δηλώνονται όλα ή δεν είναι αντιπροσωπευτική;


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δέσποινα Χρίστινα
Δέσποινα Χρίστινα
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τη μάχιμη δικηγορία στον τομέα του Ποινικού Δικαίου. Έχει, ταυτόχρονα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τον τομέα της εγκληματολογίας. Γνωρίζει αγγλικά και αυτό το διάστημα διδάσκεται την τουρκική γλώσσα. Από μικρή είχε το όνειρο να ασχοληθεί με την επιστήμη του δικαίου, καθώς πέραν του δικού της δίκιου επιδιώκει να υπερασπιστεί και όσων αδυνατούν να το κάνουν για τον εαυτό τους.