29.5 C
Athens
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟικονομική αρωγή της Ε.Ε. στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Οικονομική αρωγή της Ε.Ε. στη μάχη κατά του κορωνοϊού


Του Αλέξανδρου Κίφορ,

Από τον χειμώνα του 2020, όταν και εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός στη ζωή μας, τα πάντα έχουν αλλάξει. Η καθημερινότητά μας, οι συνήθειές μας, με λίγα λόγια ολόκληρη η ζωή μας. Σκληροί περιορισμοί εμφανίστηκαν στον ορίζοντα, θέτοντας σε «κίνδυνο» τόσο την κοινωνική, όσο και την οικονομική μας ζωή και πραγματικότητα. Έκτοτε, αμέτρητες είναι οι συζητήσεις και οι προσπάθειες που γίνονται αναφορικά με τη διαδικασία επιστροφής στην πραγματικότητα.

Η λύση η οποία έχει υπερισχύσει όσον αφορά αυτήν την επιστροφή, είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού και η απόκτηση ανοσίας απέναντι στον ιό. Ωστόσο, από την έναρξη διανομής των εμβολίων, έχουν παρατηρηθεί ανισότητες ανάμεσα σε διάφορα κράτη. Και αυτό διότι, κάποιες χώρες βρέθηκαν με μεγάλο αριθμό εμβολίων, ενώ άλλες χώρες με ελάχιστο αριθμό εμβολίων. Επίσης, αρκετές είναι οι χώρες στις οποίες ο ρυθμός εμβολιασμών παραμένει χαμηλός. Αυτό το πρόβλημα προσπαθεί να λύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς φαίνεται πως ετοιμάζει νέο πακέτο βοήθειας για ενίσχυση των εμβολιασμών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Στο παρακάτω άρθρο, λοιπόν, θα δούμε το ύψος της βοήθειας, αλλά και για ποιες χώρες προορίζονται τα χρήματα.

Πηγή εικόνας: consilium.europa.eu

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 10 Αυγούστου, η Ε.Ε. αποφάσισε τη χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση και επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στο Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Μετά τη νέα ενίσχυση και σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη χορήγηση του νέου πακέτου βοήθειας, η συνολική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις χώρες εταίρους της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (οι 6 που αναφέρθηκαν προηγουμένως), αυξάνεται από 40 εκατομμύρια σε 75 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη εμβολίων και την επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμού. Θυμίζουμε πως η υποστήριξη των 6 χωρών από την Ε.Ε. ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021, όταν και αποφασίστηκε η χορήγηση 40 εκατομμυρίων ευρώ σε συνεργασία με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Το συγκεκριμένο πακέτο βοήθειας είχε ως στόχο την εκπαίδευση των διαχειριστών υγείας και του ιατρικού προσωπικού που συμμετείχαν στη διαδικασία εμβολιασμού, τη βασική υλικοτεχνική υποστήριξη για την παράδοση και τον χειρισμό των εμβολίων και των προμηθειών, αλλά και τη χορήγηση δεδομένων εμβολιασμού και την παρακολούθηση της ασφάλειας, την επικοινωνία και τη συμμετοχή της κοινότητας, καθώς και την κατάλληλη υποστήριξη για την ανάπτυξη του Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

Επιπλέον, ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βάρχελι δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή τη στιγμή αποφασισμένη να υποστηρίξει πλήρως τους ανατολικούς γείτονές της να επιταχύνουν τον εμβολιασμό, καθώς αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τον τερματισμό της πανδημίας και την επανέναρξη της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης της περιοχής.

Συνοψίζοντας, φαίνεται πως με αυτό το πακέτο βοηθείας, η Ε.Ε. επιδιώκει να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση στα εμβόλια στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την κατανομή από τα κράτη-μέλη και επιστρέφοντας το κόστος. Μια βοήθεια, η οποία έρχεται να συμπληρώσει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρωτοβουλία COVAX, η οποία αποσκοπεί στην παγκόσμια διευκόλυνση για τη διασφάλιση δίκαιης και καθολικής πρόσβασης στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αλλά και στην προσπάθεια για μια δίκαιη και διαφανή διανομή των εμβολίων στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Κομισιόν: Νέο πακέτο βοήθειας ύψους 35 εκατ. ευρώ για την επιτάχυνση του εμβολιασμού στις 6 χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξανδρος Κίφορ
Αλέξανδρος Κίφορ
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στα Διεθνή και Ευρωπαϊκά οικονομικά. Ενδιαφέρεται για οικονομικά ζητήματα, αλλά και κοινωνικά. Στόχος του, να κατανοήσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων στις οικονομικές αποφάσεις, αλλά και να προσφέρει λύσεις και ιδέες για το προσωπικό (οικονομικό) τους καλό.