23.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧρονογράφημαΑγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι εσύ...

Αγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι εσύ…


Της Παρής Στεφανή,

Μια φράση του Νίκου Καζαντζάκη, που αντικατοπτρίζει την ουσία της ζωής… Το νόημα της ύπαρξής μας δεν είναι άλλο, από την πιο όμορφη λέξη που υπάρχει στα λεξικά όλου του κόσμου. Την Αγάπη. Και ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε. Αγαπούσε πολύ. Τον Θεό, τον Άνθρωπο, τη Φύση, την Κρήτη, την Ελλάδα. Ήξερε να Αγαπά, και το έδειχνε. Το προσέφερε απλόχερα…

Αγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι εσύ… Μια φράση με έντονο χριστιανικό έρεισμα. Ανεξάρτητα από τη θρησκεία την οποία έχει επιλέξει ο καθένας από εμάς, η αλήθεια είναι πως ο Χριστιανισμός προωθεί έννοιες που κάθε άνθρωπος οφείλει να διατηρεί στο προσωπικό του αξιακό σύστημα, είτε είναι Χριστιανός, είτε Μουσουλμάνος, είτε οτιδήποτε άλλο. «Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει», όπως μαθαίνουμε από τον Απόστολο Παύλο. Γιατί η αγάπη «πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει»!

Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ… Η ζήλια, ο εγωισμός και η κατάκριση δεν είναι λύσεις για να καλύψουμε κάθε μας ανασφάλεια. Δεν περιστρέφεται όλος ο κόσμος γύρω από εμάς, αλλά ούτε και γύρω από τους άλλους. Ας ζήσουμε το τώρα, ας ζήσουμε τη στιγμή, και ας αφήσουμε στην άκρη τη μιζέρια και το μίσος.

Πηγή εικόνας: wallpaperaccess.com

Αγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι εσύ… Σε κάθε πρόσωπο που φέρνει η ζωή κοντά μας πρέπει να βλέπουμε μια αντανάκλαση του ίδιου μας του εαυτού. Όπως ακριβώς σεβόμαστε, ή έστω προσπαθούμε να σεβόμαστε, τον εαυτό μας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πρέπει να φερόμαστε και στους άλλους. Δεν έχει σημασία εάν εκείνοι είναι άδικοι μαζί μας. Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορούμε να τους απομακρύνουμε από τη ζωή μας. Έχουμε κάθε δικαίωμα με άλλους να ταιριάζουμε και με άλλους όχι. Είναι υποχρέωσή μας, όμως, να τους σεβόμαστε και να αγαπάμε την ανθρώπινη ύπαρξη, να μην σκορπίζουμε το κακό, είτε με λόγια είτε με έργα.

Αγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι εσύ… Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνεσαι θυσία για τον οποιονδήποτε, ούτε ότι οφείλεις να υπομένεις τα πάντα από τους άλλους. Δε χρειάζεται να αγαπήσεις συγκεκριμένα κάθε πρόσωπο που γνωρίζεις, οφείλεις όμως –αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος (!)– να εκτιμάς, να σέβεσαι και να προσφέρεις βοήθεια στους αδυνάμους. Με αυτόν τον τρόπο είσαι ο ίδιος Άνθρωπος, και δείχνεις την Αγάπη σου προς τους άλλους. Γιατί «Αγαπώ» δε σημαίνει απαραίτητα ότι είμαι ερωτευμένος ή ότι θέτω όλους τους άλλους ως προτεραιότητα και παραγκωνίζω τον εαυτό μου. «Αγαπώ» σημαίνει «εκτιμώ», «βοηθώ», «συμπαραστέκομαι», «σέβομαι».

Κάθε άνθρωπος είναι η αντανάκλασή μας, ο καθρέφτης μας. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι, για παράδειγμα, ο κάθε εγκληματίας αποτελεί αντικατοπτρισμό της ύπαρξής μας. Και αυτό γιατί η φράση του Νίκου Καζαντζάκη ταιριάζει σε Ανθρώπους, και όχι σε βιαστές και δολοφόνους. Εάν ήξεραν να Αγαπούν, δε θα κατέστρεφαν ζωές. Εάν ήξεραν να Αγαπούν δε θα έκλειναν σπίτια. Εάν ήξεραν να Αγαπούν θα ήταν Άνθρωποι.

Άνθρωπε, Αγάπα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρή Στεφανή
Παρή Στεφανή
Έχει γεννηθεί το 2000 και ζει στον Πειραιά. Από το 2018 είναι φοιτήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά. Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό συνεδρίων και εκδηλώσεων σε σχέση με το αντικείμενο των σπουδών της. Επιπλέον φέρει συμμετοχές σε ρητορικούς αγώνες ως διαγωνιζόμενη, αλλά και ως κριτής. Αγαπάει τη λογοτεχνία, τη μουσική και τον χορό. Η αγαπημένη της φράση είναι «Φτάσε όπου δεν μπορείς!» του Νίκου Καζαντζάκη.