17.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠληρωμή για το αυτονόητο…

Πληρωμή για το αυτονόητο…


Του Θάνου Παπαδογιάννη,

+150€ θα μετράνε οι νέοι και οι νέες εμβολιασμένοι στους λογαριασμούς τους από τα μέσα Ιουλίου.

Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση, έτσι ώστε η διαδικασία του εμβολιασμού, η επιχείρηση «Ελευθερία», να συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς, και όλο και περισσότεροι άνθρωποι να εμβολιάζονται καθημερινά. Όλοι θέλουμε πριν τον Σεπτέμβριο να έχει χτιστεί ένα πολύ δυνατό τοίχος ανοσίας για την αποφυγή ενός νέου κύματος πανδημίας, αλλά και για να μην χρειαστεί να παραμείνουμε κλεισμένοι ξανά μέσα στα σπίτια μας, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι δημοσκοπήσεις, μέχρι και πριν κάποιο καιρό, στο ερώτημα «αν θα κάνετε το εμβόλιο», παρουσίαζαν ποσοστό 69% με 71% του πληθυσμού να τάσσεται υπέρ αυτού, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είτε δεν ήταν ακόμα σίγουρο είτε δήλωνε ότι δε θα το κάνει. Μιλάμε, λοιπόν, για περίπου ένα 30% των Ελλήνων και των Ελληνίδων που δεν έχει πρόθεση να εμβολιαστεί, πληθυσμός ικανοποιητικός για να σύρει την χώρα και πάλι στις σκοτεινές ημέρες της καραντίνας.

Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr/ INTIME NEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση ξεκινά μια προσπάθεια με «επιθετικό marketing», για να πείσει τους αρνητές του εμβολιασμού να λάβουν μέρος στην διαδικασία θωράκισης της δημόσιας υγείας, ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown μέσα στον χειμώνα. Ένα από τα προνόμια που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός την Δευτέρα 28 Ιουνίου, είναι η παροχή προπληρωμένης κάρτας αξίας 150€ σε νέους 18-25 ετών, οι οποίοι εμβολιάζονται ή έχουν ήδη εμβολιαστεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να πείσει τους νέους και τις νέες να εμβολιαστούν, χρηματοδοτεί διακοπές και επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού.

Αφενός, το μέτρο αυτό που η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή από τα μέσα Ιουλίου έχει θετικό αντίκτυπο. Πολλοί είναι οι νέοι και οι νέες που δεν διαθέτουν τα χρήματα για να κάνουν διακοπές ή να παρακολουθήσουν μια συναυλία και που τα λεφτά του εισιτήριου θα στερήσουν κάτι άλλο από την οικογένειά τους. Τους δίνεται, λοιπόν, η δυνατότητα, κάνοντας το αυτονόητο και προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους γύρω τους, να κάνουν κάποια πράγματα που ίσως να μην μπορούσαν να πραγματοποιήσουν χωρίς αυτά τα 150€.

Αφετέρου όμως, έχουμε την υποκρισία της κυβέρνησης. Από την αρχή της πανδημίας, η νέα γενιά και η ηλικιακή ομάδα για την οποία μιλάμε έχει στοχοποιηθεί και έχει «δικαστεί» από τον δημόσιο λόγο της κυβέρνησης, ρίχνοντάς της τις ευθύνες μετάδοσης του κορωνοϊού. Τώρα, οι ίδιοι άνθρωποι έρχονται και δίνουν χρήματα στο μέρος αυτό του πληθυσμού, που επί 1,5 χρόνο έχει καταπιέσει την δύναμη και την ενέργεια που πηγάζει από μέσα του, για χάρη των παππούδων και των γιαγιάδων, για κάτι όμως το οποίο είναι αυτονόητο. Τόσο καιρό, η πλειοψηφία των νέων έχουμε νιώσει την επικινδυνότητα της κατάστασης, δεν χρειαζόμαστε χαρτζιλίκι για να προστατέψουμε τους γύρω μας. Δεν είμαστε πλέον παιδιά που θέλουν το γλειφιτζούρι τους μετά την εξέταση του γιατρού, είμαστε ενήλικες που έχουν καταλάβει πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Πηγή εικόνας: bp.blogspot.com

Όταν άκουσα το μέτρο αυτό, ανέτρεξα στις εκλογές του 2019, ώστε να θυμηθώ πώς ψήφισε η κάθε ηλικιακή ομάδα. Το 2019, που η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις Εθνικές Εκλογές με διαφορά 8,32 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (39,85 έναντι 31,53), έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς ψήφισαν οι νέοι/ες και πώς οι μεγαλύτεροι/ες. Οι νέοι και οι νέες 17-24 ετών, λοιπόν, φαίνεται να μην προτίμησαν την Νέα Δημοκρατία να κυβερνά τη χώρα, μάλιστα η ΝΔ έλαβε 30,4 μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε με 38%. Αντίθετα, οι πολίτες άνω των 55 ετών προτίμησαν με διαφορά 12,4% μονάδων την ΝΔ, η οποία έλαβε το 43,2% των ψήφων τους και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 30,8%. Βλέπουμε, λοιπόν, πως η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να χρηματοδοτήσει την ηλικιακή ομάδα στην οποία δεν είναι η πρώτη επιλογή στην κάλπη.

Καταλήγοντας, θέλω να πω πως αν, λέω αν, κάποια κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να παραπλανήσει τους πολίτες με τεχνάσματα για να αποκομίσει την ψήφο τους στις εκλογές, μάλλον πέφτει έξω… Ο εμβολιασμός, ανεξαρτήτως χρηματικού ποσού που θα λάβει κανείς, είναι η μόνη ελπίδα αποφυγής μιας νέας καραντίνας από Σεπτέμβρη, και διακοπής της απώλειας ζωών από την πανδημία, γεγονός που οι νέοι άνθρωποι έχουν την ωριμότητα να αντιληφθούν.

Εμβολιαστείτε!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Παπαδογιάννης
Θάνος Παπαδογιάννης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002 και είναι πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Του αρέσει να γράφει και να ακούει μουσική από τα βινύλια του και να τα μοιράζετε στην ραδιοφωνική του εκπομπή. Θέλει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων και του αρέσει να είναι ενεργός πολίτης. Αναζητά εκδηλώσεις που αφορούν τον τομέα της πολιτικής και δράσεις εθελοντισμού.