17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΝέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ κοντράρονται για τις πατέντες των εμβολίων

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ κοντράρονται για τις πατέντες των εμβολίων


Της Μαριάτζελας Δημητροπούλου, 

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μια σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων. Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την άρση των πνευματικών δικαιωμάτων, όσον αφορά τις πατέντες αυτές. Το έναυσμα για την έναρξη αυτής της σύγκρουσης δόθηκε μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στηρίζει την κατάργηση των πατεντών στα εμβόλια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διατυπώσει σε παρέμβασή του πως οι πατέντες των εμβολίων πρέπει να καταστούν δημόσιο αγαθό, στηρίζοντας με αυτό το τρόπο την πρόταση του Ηλία Μόσιαλου, που είχε δημοσιευθεί στην Frankfurter Allgemeine Zeitung στις 6 Απριλίου του 2020. Εν συνεχεία, στις 4 Μαΐου 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Διάσκεψη Δωρητών κατά του κορωνοϊού, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response, δήλωνε πως «η προσπάθεια για την ανακάλυψη του εμβολίου θα αποτελέσει και μια μεγάλη πρόκληση για την ανθρωπότητα, το οποίο θα διανεμηθεί με ισότιμους όρους σε όλους τους πολίτες, ξεκινώντας από τους πιο ευάλωτους». Επομένως, ήδη πριν από ένα χρόνο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσυπέγραφε τον παγκόσμιο χαρακτήρα που πρέπει να λάβει το εμβόλιο, καλώντας μάλιστα και τους άλλους ηγέτες που συμμετείχαν στη τηλεδιάσκεψη να συμφωνήσουν με την πρόταση αυτή.

Πηγή εικόνας: insider.gr

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε πολύ αργότερα, για να επισημάνει ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα των εμβολίων στην Ελλάδα, τη στιγμή που η χώρα αγωνιζόταν να εξασφαλίσει εμβόλια και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έλεγαν πως ακόμη κι αν είχαν τις πατέντες, δεν θα μπορούσαν να τα παράξουν. Είναι η ίδια εποχή που ο κ. Τσίπρας αμφισβητούσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα που κατήρτιζε η κυβέρνηση, λέγοντας στις 6 Νοεμβρίου ότι «μας τάζουν ένα εμβόλιο το οποίο δεν υπάρχει», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στις 11 Ιανουαρίου έλεγε «ότι με τον ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτευχθεί ανοσία μέσα στο 2021» και παράλληλα εξέφραζε την αντίθεσή του στην πρόταση Μητσοτάκη για «πράσινο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό».

Από την άλλη πλευρά, κατακεραυνώνει το κυβερνών κόμμα και τον Πρωθυπουργό, λέγοντας πως έχουν δικαίωμα στην αυτογελοιοποίηση. «Ο κ. Μητσοτάκης και οι “πηγές του” επιμένουν ότι ήταν δική του η πρόταση για άρση της πατέντας των εμβολίων, για την οποία χλεύαζε τον κ. Τσίπρα μιλώντας για «εμβολιόδεντρα» στη Βουλή. Ωστόσο, επειδή δυστυχώς δεν είναι απλά ανέμελος σχολιαστής ή αρθρογράφος αλλά πρωθυπουργός, περιμένουμε να ενημερώσει ποιες πρωτοβουλίες πήρε στην ΕΕ και διεθνώς για την άρση της πατέντας εδώ και έξι μήνες. Για να μην εκτίθεται, δεν πήρε απολύτως καμία». Κατά τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, το ερώτημα είναι άκρως καίριο: «Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Θα αναγνωρίσει ο κ. Μητσοτάκης έμπρακτα το νέο του φιάσκο, καταθέτοντας επίσημο αίτημα στην Κομισιόν για άρση της πατέντας ή θα συνεχίσει να κάνει τον μετά Χριστόν προφήτη;»

Όπως, λοιπόν, μπορούμε να διαπιστώσουμε, έχει δημιουργηθεί μια κόντρα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, που έχει ουσιαστικά καταστεί μικροκομματική σύγκρουση, η οποία στην προκειμένη φάση εξυπηρετεί το σκοπό της εσωτερικής κατανάλωσης, ξεχνώντας πως αυτή πατέντα στην πραγματικότητα εξυπηρετεί την ανθρώπινη ζωή!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Καβγάς για την… πατρότητα της πατέντας – Μπορεί η Ελλάδα να κάνει παραγωγή εμβολίων;, tanea.gr, 6/5/2021, διαθέσιμο εδώ 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριάτζελα Δημητροπούλου
Μαριάτζελα Δημητροπούλου
Κατάγεται από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Διανύει το δεύτερο έτος των προπτυχιακών της σπουδών στο Τμήμα της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το αντικείμενο αυτό την ενδιέφερε ανέκαθεν, από πολύ μικρή ηλικία. Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα της "Βουλής των Εφήβων" στην ΚΒ' Σύνοδο (2016-2017). Πέραν της νομικής, τα ενδιαφέροντα της επεκτείνονται στην αρθρογραφία, την ενημέρωση καθώς και στην ανάγνωση βιβλίων.