16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σκανδάλων συνέχεια


Του Κωνσταντίνου Χαρέμη,

Τελειωμό δεν φαίνεται να έχουν για τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο, Donald Trump, οι αποκαλύψεις των σκανδάλων στα οποία εμπλέκεται. Το τελευταίο «κατόρθωμα» του Trump αποκαλύφθηκε από τους New York Times, τη γνωστή Νέμεσι του πρώην Ρεπουμπλικάνου ηγέτη. Σύμφωνα με το εν λόγω μέσο υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι η προεκλογική καμπάνια του Trump εξαπάτησε εκατομμύρια ψηφοφόρους του πρώην Προέδρου, υφαρπάζοντας εκατοντάδες δολάρια από τον καθένα.

Η απάτη, λοιπόν, έγινε με έναν πολύ απλό και δόλιο τρόπο. Εάν ένας υποστηρικτής του Trump επιθυμούσε να ενισχύσει οικονομικά την προσπάθεια επανεκλογής του πρώην Προέδρου, αυτό που μπορούσε να κάνει ήταν να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της προεκλογικής του καμπάνιας και να πραγματοποιήσει μια δωρεά μέσω αυτής. Η πληρωμή της δωρεάς γινόταν μέσω του αριθμού της κάρτας που καταχωρούσε ο ψηφοφόρος στην ιστοσελίδα. Η δωρεά κανονικά γίνεται μία φορά και κατ’ εξαίρεση μονάχα και, εάν ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος το επιθυμεί, μπορεί να επιλέξει να μεταφέρεται ένα συγκεκριμένο ποσό ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της προεκλογικής καμπάνιας του Trump.

Πηγή: Donald J. Trump Website

Αυτήν την εξαίρεση, το επιτελείο της καμπάνιας του Trump την μετέτρεψε σε κανόνα. Όταν, δηλαδή, πραγματοποιούσε τη δωρεά ένας ψηφοφόρος, η ιστοσελίδα της καμπάνιας είχε ήδη αυτομάτως «τικάρει» επιπλέον επιλογές προκείμενου να συνεχίζονται να δωρίζονται ποσά, χωρίς τη συναίνεση του δωρητή φυσικά. Στον καταιγισμό των πληροφοριών που είχε να διαβάσει ο ενδιαφερόμενος ώστε να κάνει τη δωρεά δεν συνειδητοποιούσε ότι είχαν προεπιλεχθεί μελλοντικές χρηματικές συναλλαγές δίχως τη συγκατάθεσή του. Ο δωρητής, έτσι, συναινούσε εν αγνοία του σε δωρεές εβδομαδιαίες ή σε έκτακτες χορηγήσεις πριν από μεγάλα πολιτικά rally του πρώην Προέδρου, δίχως να δέχεται ειδοποιήσεις από την καμπάνια για τις μεταφορές των χρημάτων του. Αποτέλεσμα αυτής της απάτης ήταν να καρπώνεται η προεδρική καμπάνια του Trump δεκάδες εκατομμύρια δολάρια εις βάρος των ψηφοφόρων του.

Εν καιρώ, βέβαια, αρκετοί από τους ψηφοφόρους ανακάλυψαν τα διαφυγόντα ποσά από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και προχώρησαν σε καταγγελίες στις τράπεζες ή στις εταιρίες που εξέδωσαν τις πιστωτικές τους κάρτες. Αντίστοιχα, οι προαναφερθείσες εταιρίες και τράπεζες ειδοποιήσαν την προεκλογική καμπάνια του Donald Trump να επιστρέψει τα ποσά, ως όφειλε βάσει νόμου, ειδάλλως θα μπορούσε να υποστεί νομικές κυρώσεις. Το ποσό το οποίο υποχρεώθηκε μετά τις εκλογές να επιστρέψει η καμπάνια του Trump ανήλθε στο εξωφρενικό νούμερο των 122 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ιστορία, όμως, δεν τελειώνει εδώ.

Το πόσο των 122 εκατομμυρίων δολαρίων που ήταν να επιστραφεί στους ψηφοφόρους, οι οποίοι κατάλαβαν ότι εξαπατήθηκαν, δεν προήλθε από την προσωπική περιουσία του πάμπλουτου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου, πρώην Ρεπουμπλικάνου ηγέτη. Αντιθέτως, η καμπάνια του Trump κατάφερε να συλλέξει ξανά αυτό το ποσό με την ίδια ακριβώς μέθοδο απάτης που χρησιμοποίησε για να συγκεντρώσει τα πρώτα 122 εκατομμύρια, αυτά δηλαδή που ξοδεύτηκαν στην προεκλογική καμπάνια. Απλώς τη δεύτερη φορά η αιτιολογία που προπαγανδίστηκε και διαφημίστηκε προκειμένου να εισρεύσουν εκ νέου χρήματα ήταν ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές και γι’ αυτό έπρεπε οι υποστηρικτές του Trump να στηρίξουν οικονομικά τις προσπάθειες του Προέδρου για ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος.

Πηγή: Kenny Holston/The New York Times

Ο δεύτερος γύρος καταγγελιών και αιτήσεων για επιστροφή δωρεών που δεν είχαν τη συγκατάθεση του δωρητή έχει ήδη ξεκινήσει. Είναι άγνωστο, ακόμα, από που θα προέλθουν τα χρήματα των επιστροφών ή εάν η υπόθεση θα περιπλεχθεί περαιτέρω και ενδεχομένως ο Trump να αντιμετωπίσει νέες νομικές περιπέτειες.

Το μόνο σίγουρο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από αυτήν την υπόθεση είναι πως η προεδρική τετραετία του Donald Trump έβριθε από διαφθορά και φαινόμενα εξαπάτησης των ψηφοφόρων. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο πρώην Πρόεδρος των Η.Π.Α. εκμεταλλεύτηκε τη θέση του προκειμένου να πλουτίσει με δόλιο τρόπο, μια πρακτική δηλαδή που επιχειρούσε συστηματικά και πριν βρεθεί στον προεδρικό θώκο. Γι’ αυτόν τον λόγο μόνο εντύπωση δεν πρέπει να μας προκαλέσει η πιθανότητα τους επόμενους μήνες να συνεχίσουν να αναδύονται μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς που αφορούν το πρόσωπο του Donald Trump.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Χαρέμης
Κωνσταντίνος Χαρέμης
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτητής στο τμήμα Νομικής Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στον κλάδο της εστίασης και στον τραπεζικό κλάδο και έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο. Είναι γνώστης Αγγλικής, Ισπανικής και Ρώσικης γλώσσας και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.