21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠανεπιστήμια: Μπαίνει η αστυνομία… βγαίνουν οι μπαχαλάκηδες

Πανεπιστήμια: Μπαίνει η αστυνομία… βγαίνουν οι μπαχαλάκηδες


Της Γιώτας Κοσκινά, 

Προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης αποτελούσε η διακοπή της ανομίας στα πανεπιστήμια της χώρας, που πολύ συχνά οι συνήθεις γνωστοί–άγνωστοι τα χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια για διακίνηση παράνομων ουσιών, έκνομων ενεργειών και βιαιοπραγιών σε βάρος πολιτών και φοιτητών.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες διακυβέρνησης, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η αρμόδια Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατέστησαν σαφές σε όλους τους τόνους ότι η προεκλογική δέσμευση της νυν Κυβέρνησης αποτελούσε πλέον πρώτιστο μέλημά της. Με άλλα λόγια, από την πρώτη μέρα η νέα διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας δούλευε πάνω σε ένα οργανωμένο σχέδιο εκπόνησης για εξάλειψη της ανομίας και της βίας σε εκπαιδευτικούς χώρους, όπως είναι τα πανεπιστήμια. 

Η νομοθετική τομή έγινε τέλος τους 2019, όπου με σχετική διάταξη καταργήθηκε η στρέβλωση του ασύλου ανομίας και παραβατικότητας. Αποκαταστάθηκε το άσυλο με την πραγματική και ουσιαστική του έννοια και επανέφερε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και την διδασκαλία. Η διάταξη αυτή προέβλεπε την επέμβαση των δημόσιων αρχών, λόγω αξιόποινων πράξεων, ανεξαρτήτως του τόπου τέλεσής τους. Επιπλέον, προέβλεπε την διευκόλυνση της διαδικασίας επέμβασης των αρμόδιων αρχών, αφού δεν θα απαιτείται ούτε άδεια ούτε προηγούμενη ενημέρωση των πρυτανικών αρχών. Θα ισχύει στα ΑΕΙ ό,τι ακριβώς ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο της χώρας, δηλαδή οι αρχές επεμβαίνουν για κάθε αξιόποινη πράξη όπως ορίζει η κοινή νομοθεσία. Παύουν, συνεπώς, τα πανεπιστήμια να αποτελούν «πεδίο προστασίας» έκνομων ενεργειών και συμπεριφορών.

Πηγή εικόνας: Ελεύθερος Τύπος

Συνέχεια αυτού του νομοσχεδίου αποτελεί η πρόσφατη κοινή παρουσίαση σχεδίου κατά της ανομίας στα πανεπιστήμια του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της Υπουργού Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με βάση το οποίο θα υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος και σύσταση των δομών ασφαλείας, σύσταση ειδικής ομάδας προστασίας του πανεπιστημιακού ιδρύματος, καθώς και ενίσχυση των διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου στο μέγιστο δυνατό. 

Σε αντιδιαστολή με το παραπάνω σχέδιο ήρθε η απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων, όπου ενώ αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα μίας ουσιαστικής, ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρωτοβουλίας για την προστασία, ασφάλεια και φύλαξη των ιδρυμάτων, αρνούνται την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου δράσης για τη καταστολή φαινομένων ανομίας. Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με περιστατικά φοιτητικών αντιδράσεων προξενούν σίγουρα λύπη και οργή στη πλειονότητα των φοιτητών που επιθυμούν ένα ασφαλές ακαδημαϊκό περιβάλλον και με ελεύθερη διάχυση της ακαδημαϊκής γνώσης. 

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και αποτελεί μια εμβληματική μεταρρύθμιση για τα Πανεπιστήμια της χώρας μας, εκφράζοντας την σαφή προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Με την υλοποίηση αυτού του νομοσχεδίου θα επιτευχθεί αφενός η επαναφορά μίας υγιούς, σύγχρονης, δημοκρατικής νομοθετικής ρύθμισης για το άσυλο, και αφετέρου η επίδειξη μηδενικής ανοχής στην παραβατικότητα και την εκτροπή. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα στέλνει ένα ακόμα ηχηρό πολιτικό μήνυμα σταθερότητας και μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Στέλνει ένα μήνυμα πολιτικού εκσυγχρονισμού.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.