28.1 C
Athens
Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021
Αρχική Πολιτισμός Βασίλης Αλεξάκης: Το ύστατο χαίρε στον συγγραφέα που ένωσε την Αθήνα με...

Βασίλης Αλεξάκης: Το ύστατο χαίρε στον συγγραφέα που ένωσε την Αθήνα με το Παρίσι


Του Θάνου Κουλουβάκη,

Τα θλιβερά γεγονότα έρχονται απρόσκλητα· έρχονται με τρόπο απρόβλεπτο. Το προηγούμενο έτος έφερε μαζί του αρκετά τέτοια γεγονότα και σίγουρα περιμέναμε το τωρινό να μην είναι οιωνός επιμέρους θλιβερών νέων. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι δεν αληθεύει, καθώς πριν από μερικές ημέρες -τις πρώτες μόλις ημέρες του 2021- ενημερωθήκαμε για τον θάνατο του σπουδαίου λογοτέχνη, Βασίλη Αλεξάκη. Ο εν λόγω συγγραφέας έφυγε από τη ζωή, μα άφησε πίσω του ένα σπουδαίο έργο τόσο για τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες όσο και για νέους και νέες συγγραφείς.

Ο Βασίλης Αλεξάκης γεννήθηκε στην Ελλάδα -και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα- το 1943. Σε πολύ μικρή ηλικία, όταν ήταν δεκαεπτά ετών, άφησε την Ελλάδα και αποφάσισε να σπουδάσει δημοσιογραφία -καθώς αποκόμισε υποτροφία για τις εν λόγω σπουδές- στη Γαλλία, όπου και πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής του. Η οικογένειά του δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τα υπόλοιπα δίδακτρα των σπουδών του, γεγονός που τον έκανε να δουλεύει, προκειμένου να κατορθώσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Έπειτα από την ολοκλήρωση των σπουδών του, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου και διέμεινε για μερικά χρόνια. Μετά το 1968, ωστόσο, επέστρεψε εκ νέου στη Γαλλία. Εκεί, εργάστηκε ως δημοσιογράφος για την καθημερινή εφημερίδα Le Monde – μια από τις πιο γνωστές εφημερίδες της Γαλλίας. Έγραφε, επί σειρά ετών, βιβλιοκριτικές και αλλού είδους άρθρα.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο Βασίλης Αλεξάκης έγραφε τόσο στα ελληνικά όσο και στα γαλλικά. Επίσης, έχοντας ζήσει και στις δύο αυτές χώρες για αρκετά χρόνια είχε αποκτήσει αρκετές εμπειρίες, οι οποίες αποτυπώνονται στα έργα του και επικοινωνούνται με τρόπο έντεχνο στους αναγνώστες. Υπάρχει -θα μπορούσαμε να πούμε- ένα πάντρεμα, μία σύμπνευση των διαφορετικών αυτών πολιτισμών.

Πρέπει να αναφερθεί ότι έργα του βραβεύτηκαν, όπως, για παράδειγμα, οι «Ξένες Λέξεις», οι οποίες απέσπασαν το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2004. Επίσης, το «μ.Χ.» απέσπασε το Μέγα Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 2007. Πέραν τούτου, το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ (Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορος το 2017.

Θα ήθελα, ωστόσο, να αναφερθώ στα λόγια του ίδιου του Βασίλη Αλεξάκη σχετικά με τη λογοτεχνία και συγκεκριμένα σχετικά με τα μυθιστορήματα. Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Lifo, ανέφερε χαρακτηριστικά «Πιστεύω ότι η λογοτεχνία έχει άμεση σχέση με τη νύχτα, με το σκοτάδι. Τη νύχτα χρειαζόμαστε τη λογοτεχνία. Η λογοτεχνία είναι ένα είδος εξορκισμού του θανάτου, του σκοταδιού. Δεν νομίζω πως οι ευτυχισμένοι άνθρωποι γράφουν μυθιστορήματα. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι στέλνουν καρτ-ποστάλ».

Έτσι, λοιπόν, μέσω της λογοτεχνίας, αλλά και της ίδιας της ζωής, ο Βασίλης Αλεξάκης μάς μαθαίνει να τα βάζουμε με τον θάνατο, να τον κοιτάμε κατάματα και να τον συγχωρούμε – αν δεν μπορούμε να τον ξορκίσουμε. Μας μαθαίνει να αντιμετωπίζουμε τη θλίψη, τη μοναξιά, τα αδιέξοδα της ύπαρξης. Μας μαθαίνει να βιώνουμε τον θάνατο, ενώ είμαστε ακόμα ζωντανοί.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι περίοδοι της Αρχαίας Ιστορίας (Μέρος Α΄): Η ιστορία της αρχαίας Ελλάδας

Του Κωνσταντίνου Πίχλιαβα, Στα δύο τελευταία μου άρθρα, έκρινα σκόπιμο να αναφερθώ στην περιοδολόγηση με την οποία οι ιστορικοί «τεμαχίζουμε» την ιστορία της Αρχαιότητας σε...

Το φαινόμενο «Γιάννης Σαρακατσάνης» στο Ελληνικό YouTube

Της Μαρίας Τάκη,  Μπορείτε να σκεφτείτε πώς τα μπισκότα με ταχίνι συνδέονται άμεσα με τις ψεύτικες αξίες των (κατά βάση) δυτικών κοινωνιών; Ή γιατί το...

Λίβανος: Μία κοινωνία σε αδιέξοδο χωρίς οικονομική ανάπτυξη

Της Χριστίνας Πάτερου, Ο Λίβανος είναι κράτος της Δυτικής Ασίας και ανήκει στα μικρότερα σε έκταση κράτη του κόσμου. Αριθμεί περί τους 7.000.000 κατοίκους σύμφωνα...

Going back to normal life

By Marilena Kagkaraki, It has been a year and a half since the World Health Organization declared the COVID-19 a pandemic and the whole world...
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.