12.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟλοένα και περισσότερα βήματα προς τη νέα ψηφιακή εποχή

Ολοένα και περισσότερα βήματα προς τη νέα ψηφιακή εποχή


Του Σταύρου Λουκά,

Διανύοντας τις πρώτες μέρες του 2021, οφείλουμε να ατενίζουμε το μέλλον με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αισιοδοξία, κυρίως μετα τις αναποδιές που επεφύλασσε το 2020. Πανδημία, κορωνοϊός, καραντίνα, υποχρεωτική τηλεργασία, απαγόρευση κυκλοφορίας είναι μερικές μόνο έννοιες που, κατά τη διάρκεια του έτους που ολοκληρώθηκε, έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

Παρά τα όσα λυπητερά, ασυνήθιστα σε κάθε περίπτωση, έκαναν την εμφάνισή τους και έννοιες βγαλμένες από το μέλλον και από έναν κόσμο που αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και τις ανάλογες δυνατότητές τους. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε ασχοληθεί με τις εξελίξεις που αναμένεται να επηρεάσουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό την κοινωνία και την οικονομία, όπως τις είχαμε συνηθίσει.

Η έλευση του νέου δικτύου 5G (5G – Απεριόριστα Data) πρόκειται να αναβαθμίσει τη μέχρι τώρα εμπειρία γύρω από τη μεταφορά δεδομένων και την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Την ίδια ώρα, η διαρκώς αυξανόμενη δημοτικότητα των ψηφιακών νομισμάτων, γνωστών και ως κρυπτονομισμάτων, στρέφει όλο και περισσότερα βλέματα στον κλάδο και τα καθιστά ως μία από τις επιστήμες της επόμενης μέρας (Η PayPal εγκαινιάζει τα κρυπτονομίσματα).

Στον εργασιακό χώρο, η τηλεργασία έδειξε και ανέδειξε νέες πτυχές και δυνατότητες εξίσου, αν όχι περισσότερο, αποδοτικές με τις παραδοσιακές μορφές εργασίας, όπως τις γνωρίζαμε ως τώρα. Ακόμα και οι μισθοί θα πάψουν, αργά ή γρήγορα, να έχουν την κλασική μορφή (Οι μισθοί του μέλλοντος). Αν μη τι άλλο, στις πολλές ώρες που όλοι περνούσαν στο σπίτι, πλατφόρμες παροχής οπτικοακουστικού υλικού, όπως αυτή του Netflix, είδαν τους συνδρομητές τους να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ ώθησαν και τον ανταγωνισμό σε επενδυτικές κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση (Πρωταρχικός στόχος της Disney το live streaming).

Ακόμα και στον επενδυτικό κόσμο άρχισαν να γίνονται σημαντικές αλλαγές. Κατά τα φαινόμενα, παρατηρείται και στις τάξεις των επενδυτών ένας μεγαλύτερος σεβασμός ως προς το περιβάλλον και την πράσινη ενέργεια και έτσι μετοχές ανάλογων εταιριών είχαν, έχουν και θα συνεχίσουν για μεγάλο διάστημα να έχουν την τιμητική τους (Μετοχές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).

Είναι ολοφάνερο πως στον ορίζοντα διακρίνονται ριζικές αλλαγές. Η στροφή προς μία νέα ψηφιακή πραγματικότητα οδεύει προς ολοκλήρωση και σύντομα μία πρωτοποριακή πλήρως ψηφιοποιημένη πραγματικότητα θα είναι γεγονός. Σύμφωνα με έρευνες, οι επενδύσεις για τον νέο αυτό ψηφιακό κόσμο αναμένεται να ξεπεράσουν το ύψος των 6.8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμια κλίμακα μέχρι το 2023. Αν πριν λίγα χρόνια κάποιος ισχυριζόταν πως το 2022 το 65% του ΑΕΠ του πλανήτη θα είναι προϊόν ψηφιακής παραγωγής, τότε μάλλον θα θεωρούταν τουλάχιστον παράλογο.

Μπορεί να χρειάστηκε μια πανδημία για να ταρακουνήσει την παγκόσμια κοινότητα, όμως τα νούμερα που προαναφέρθηκαν μιλούν από μόνα τους. Στην ίδια πλευρά του νομίσματος βρίσκονται και οι προβλέψεις για θετικούς δείκτες ανάπτυξης αρχής γενομένης από το 2021, μιας και ο μαζικός εμβολιασμός είναι προ των πυλών σε αρκετές χώρες του πλανήτη.

Ευχή όλων, έστω μέρος όλων των αισιόδοξων σεναρίων να πραγματοποιηθούν σύντομα, καθώς εκτός της ουσιαστικής συνεισφοράς, θα είναι και μία τεράστια ψυχολογική τονωτική ένεση που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη.


Αναφορές

  • “Το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα παράγεται ψηφιακά το 2022”, Insider. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Λουκάς
Σταύρος Λουκάς
Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών και έχει 2 μεταπτυχιακά (Msc in Finance και MBA). Είναι εξειδικευμένος σε θέματα εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Εργάστηκε από το 2015 σε ιδιωτική εταιρεία παροχής λογιστικών υπηρεσιών ως υπεύθυνος μισθοδοσίας έως τα μέσα Ιουλίου 2020. Από τον Ιούλιο του 2020 εργάζεται σε εταιρεία παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών ως ειδικός μισθοδοσίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ενδιαφέρεται για την εγχώρια και τη διεθνή οικονομία. Ήταν υποψήφιος το 2019 στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.