14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΜετοχές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Μετοχές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας


Του Σταύρου Λουκά,

Το άρθρο αυτό αποτελεί έναν οδηγό για όσους θέλουν να επενδύσουν στην ανανεώσιμη ενέργεια, που τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Tesla (TSLA)

Οι περισσότεροι, πλέον, γνωρίζουμε τι είναι η Tesla. Είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στα ηλεκτρικά οχήματα και οι περισσότεροι τους έχουν συνδέσει στο μυαλό τους με την αυτόνομη οδήγηση. Πέρα όμως από τα αυτοκίνητα, είναι και ενεργειακή επιχείρηση. Πωλούν ηλιακούς συλλέκτες με το χαμηλότερο κόστος ανά watt μεταξύ των αμερικανικών κατασκευαστών, αλλά αυτό δεν είναι το συναρπαστικό μέρος της ενεργειακής τους επιχείρησης. Είναι ηγέτης στην αποθήκευση μπαταριών, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός ανανεώσιμου μέλλοντος. Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας αποθηκεύουν ενέργεια που παράγεται από ηλιακούς συλλέκτες και όταν ο ήλιος δεν λάμπει, η ενέργεια καταναλώνεται από τις μπαταρίες. Επίσης, έχουν ένα λογισμικό, το οποίο βρίσκεται σε δοκιμή στη Μασαχουσέτη και την Αυστραλία, που πιστεύω, τελικά θα μετατρέψει την ενέργεια σε αγορά για τους πελάτες της Tesla. Η περίπτωση της Tesla (ειδικά η ενεργειακή πλευρά της επιχείρησης) είναι ότι θα συνεχίσουν να καινοτομούν με τα πάνελ χαμηλού κόστους και να είναι ηγέτης στην αποθήκευση μπαταριών, καθώς και να αξιοποιούν το λογισμικό “autobidder” προσφορών για να προσφέρουν προστιθέμενη αξία σε οικιακούς πελάτες.

Vestas Wind Systems (VWDRY)

Η Vestas είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής και εγκαταστάτης ανεμογεννητριών. Έχουν παγκόσμιο αποτύπωμα και αναμένεται να αυξηθούν σύμφωνα με την ανάπτυξη της αιολικής βιομηχανίας στο σύνολό της. Μια σημαντική μηχανή ανάπτυξης στην επιχείρησή τους πρόκειται να είναι η επεκτεινόμενη επιχείρηση συντήρησης, η οποία έχει πολύ υψηλά περιθώρια βελτίωσης. Πιστεύω ότι η Vestas είναι μια μοναδική εταιρεία αιολικής ενέργειας με πολυετή εμπειρία στον αναπτυσσόμενο κλάδο και αξίζει να την παρακολουθούμε.

First Solar (FSLR)

Η First Solar είναι μια Aμερικανική εταιρεία παραγωγής ηλιακών μονάδων και ηλιακής ενέργειας. Το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησής τους προέρχεται από εταιρικά και ηλιακά έργα σε επίπεδο δικτύου. Συγκεκριμένα, έχουν πελάτες όπως η Next Era Energy, η Microsoft και η Apple. Η πραγματική ευκαιρία πίσω από την First Solar βρίσκεται γύρω από τις διαφοροποιημένες μονάδες Cadmium Telluride. Σε σύγκριση με την τυπική τεχνολογία κρυσταλλικού πυριτίου, οι μονάδες της First Solar διαρκούν περισσότερο και παράγουν ενέργεια με υψηλότερη απόδοση σε θερμότερα κλίματα. Η θέση μου για την First Solar αφορά τη διαφοροποιημένη τεχνολογία τους, τον ισχυρό ισολογισμό και τη θέση τους ως αμερικανική εταιρεία, η οποία συνήθως δικαιολογεί υψηλότερο δείκτη P/E από τις ξένες εταιρείες.

Jinko Solar (JKS)

Η Jinko Solar είναι ηγέτης κατασκευαστής ηλιακών πάνελ με έδρα την Κίνα. Παράγουν μονάδες χαμηλού κόστους και διαχειρίζονται επίσης ηλιακά έργα. Το επιχειρηματικό τους μοντέλο είναι παρόμοιο με τη First Solar, ωστόσο διαπραγματεύονται σε φθηνότερη αποτίμηση, λόγω του ότι είναι κινεζική εταιρεία. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την τεχνολογία τους στη σελίδα των επενδυτικών σχέσεών τους. Το βασικό πλεονέκτημα για αυτήν την εταιρεία είναι η θέση της στη Νοτιοανατολική Ασία ως κορυφαίου κατασκευαστή, καθώς αυτή είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη δυνητική αγορά ηλιακής ενέργειας.

Canadian Solar (CSIQ)

Η Canadian Solar είναι επίσης ηγέτης στην κατασκευή μονάδων και στην ανάπτυξη έργων. Έχουν παρόμοιο επιχειρηματικό μοντέλο με τους Jinko και First Solar. Η Canadian Solar κατέχει μετοχές σε πολλά από τα ηλιακά τους έργα, γεγονός που τους δίνει μια πηγή επαναλαμβανόμενων εσόδων. Έχουν επίσης μεγάλο αποτύπωμα σε Αμερικανικά εμπορικά συστήματα και είναι ηγέτης της αγοράς στη Βόρεια Αμερική. Ανταλλάσσονται με παράλογα χαμηλό λόγο P/E παρά τις σημαντικές προσδοκίες ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Η Canadian Solar είναι μια δυνατή επιλογή, καθώς έχει την ικανότητα να κυριαρχεί στην τρέχουσα αγορά και τις δυνατότητες να εκμεταλλευτεί περαιτέρω ανάπτυξη και ενοποίηση της αγοράς προς τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλιακής ενέργειας. Επίσης, η τρέχουσα αποτίμησή της είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

SolarEdge (SEDG)

Η SolarEdge είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στον χώρο του “inverter space”, με μερίδιο αγοράς 60% στις ΗΠΑ. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο “inverter space” μετατρέπει το ηλεκτρικό ρεύμα DC από τον ήλιο σε ρεύμα AC, το οποίο χρησιμοποιείται από τα νοικοκυριά. Αυτή η ιδιαίτερη μετατροπή στο ρεύμα έχει πολύ μεγαλύτερο περιθώριο από ό,τι οι μονάδες (panel), λόγω του ότι υπάρχουν λιγότεροι παίκτες στον κλάδο. Επεκτείνονται επίσης στην αποθήκευση ενέργειας και στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων. Η περίπτωση της SolarEdge είναι αρκετά ελκυστική για τα επόμενα χρόνια λόγω της κυριαρχίας της στην αγορά Solar Inverter, η οποία θα αυξηθεί εκθετικά τα επόμενα χρόνια.

TPI Composites (TPIC)

Η TPI κατασκευάζει πτερύγια αιολικής ενέργειας και τα πωλεί σε εταιρείες ανεμογεννητριών. Έχουν μακροχρόνια συμβόλαια με τις κορυφαίες 5 μη κινεζικές εταιρείες ανεμογεννητριών (Vestas, GE, Siemens, Nordex & Enercon). Το 63% της συνολικής κατασκευής πτερυγίων αέρος ανατίθεται σε εταιρείες όπως η TPI και είναι ηγέτης της αγοράς σε αυτόν τον χώρο με περίπου 20% μερίδιο αγοράς παγκοσμίως.

Brookfield Renewables (BEPC)

Η Brookfield Renewables διαθέτει και διαχειρίζεται συστήματα και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πωλούν ενέργεια που παράγεται από τέτοια συστήματα σε εταιρείες κοινής ωφέλειας και έχουν μια επαναλαμβανόμενη ροή εσόδων. Καταβάλλουν επίσης απόδοση μερίσματος 3,73%. Οι επενδύσεις τους χωρίζονται μεταξύ υδροηλεκτρικών, ηλιακών και αιολικών.

Για όσους δεν αρέσκονται στο να είναι αρκετά «ενεργοί» μπορούν να επενδύσουν σε ένα από τα πολλά ETF που ακολουθούν τέτοιες μετοχές.


Σταύρος Λουκάς

Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών και έχει 2 μεταπτυχιακά (Msc in Finance και MBA). Εργάζεται από το 2015 σε ιδιωτική εταιρεία παροχής λογιστικών υπηρεσιών ως υπεύθυνος μισθοδοσίας και είναι εξειδικευμένος σε θέματα εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ενδιαφέρεται για την εγχώρια και τη διεθνή οικονομία. Ήταν υποψήφιος το 2019 στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Λουκάς
Σταύρος Λουκάς
Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών και έχει 2 μεταπτυχιακά (Msc in Finance και MBA). Είναι εξειδικευμένος σε θέματα εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Εργάστηκε από το 2015 σε ιδιωτική εταιρεία παροχής λογιστικών υπηρεσιών ως υπεύθυνος μισθοδοσίας έως τα μέσα Ιουλίου 2020. Από τον Ιούλιο του 2020 εργάζεται σε εταιρεία παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών ως ειδικός μισθοδοσίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ενδιαφέρεται για την εγχώρια και τη διεθνή οικονομία. Ήταν υποψήφιος το 2019 στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.