14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ PayPal εγκαινιάζει τα κρυπτονομίσματα

Η PayPal εγκαινιάζει τα κρυπτονομίσματα


Του Σταύρου Λουκά,

Η PayPal ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τα κρυπτονομίσματα ως πηγή χρηματοδότησης για το ψηφιακό εμπόριο για τα 26 εκατομμύρια εμπόρους της, αφού έλαβε και υπό όρους άδεια από το κρατικό τμήμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Νέας Υόρκης.

Στο επίσημο site της η PayPal δήλωσε πως η μετάβαση προς ψηφιακές πληρωμές και ψηφιακές αναπαραστάσεις αξίας συνεχίζει να επιταχύνεται, λόγω της πανδημίας COVID-19 και του αυξημένου ενδιαφέροντος για τα ψηφιακά νομίσματα από κεντρικές τράπεζες και καταναλωτές. Η PayPal Holdings Inc. (NASDAQ: PYPL) ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη μιας νέας υπηρεσίας που θα επιτρέπει στους πελάτες της να αγοράζουν, να κρατούν και να πωλούν κρυπτονομίσματα απευθείας από τον λογαριασμό τους στο PayPal και σηματοδότησαν τα σχέδιά τους να αυξήσουν σημαντικά τη χρησιμότητα των κρυπτονομισμάτων, καθιστώντας τα διαθέσιμα ως χρηματοδοτική πηγή για αγορές με 26 εκατομμύρια εμπόρους παγκοσμίως. Η γενική υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων παρεμποδίστηκε παραδοσιακά από την περιορισμένη χρησιμότητά τους ως μέσο ανταλλαγής λόγω μεταβλητότητας, κόστους και ταχύτητας συναλλαγών. Ωστόσο, η υπόσχεση προηγμένων τεχνολογικών πλατφορμών προσφέρει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης των ψηφιακών νομισμάτων. Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, μία στις δέκα κεντρικές τράπεζες -που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού- αναμένουν να εκδώσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

«Η μετάβαση σε ψηφιακές μορφές νομισμάτων είναι αναπόφευκτη, φέρνοντας μαζί της σαφή πλεονεκτήματα από την άποψη της χρηματοοικονομικής ένταξης και πρόσβασης, αποτελεσματικότητας, ταχύτητας και ανθεκτικότητας του συστήματος πληρωμών και την ικανότητα των κυβερνήσεων να εκταμιεύουν χρήματα στους πολίτες γρήγορα», δήλωσε ο Dan Schulman, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PayPal. «Η παγκόσμια εμβέλεια, η εξειδίκευση στις ψηφιακές πληρωμές, το αμφίδρομο δίκτυο και οι αυστηροί έλεγχοι ασφάλειας και συμμόρφωσης μας παρέχουν την ευκαιρία και την ευθύνη, για να διευκολύνουμε την κατανόηση, την εξαργύρωση και τη διαλειτουργικότητα αυτών των νέων μέσων συναλλαγών. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τις κεντρικές τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο για να προσφέρουμε την υποστήριξή μας και να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη διαμόρφωση του ρόλου που θα διαδραματίσουν τα ψηφιακά νομίσματα στο μέλλον της παγκόσμιας χρηματοδότησης και του εμπορίου», συμπλήρωσε.

Για να αυξήσει την κατανόηση και την υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος από τους καταναλωτές, η εταιρεία παρουσιάζει τη δυνατότητα αγοράς, κράτησης και πώλησης επιλεγμένων κρυπτονομισμάτων, αρχικά με Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash και Litecoin, απευθείας στο ψηφιακό πορτοφόλι PayPal. Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη στους λογαριασμούς PayPal στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες. Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τις δυνατότητες στο Venmo και να επιλέξει διεθνείς αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η υπηρεσία ενεργοποιείται στις Η.Π.Α. μέσω μιας συνεργασίας με την Paxos Trust Company, έναν ρυθμιζόμενο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών κρυπτογράφησης.

Στη PayPal έχει επίσης χορηγήθηκε ένα πρώτο στο είδος του “Bitlicense” από το κρατικό τμήμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Νέας Υόρκης (NYDFS).

«Η έγκριση του NYDFS σήμερα ακολουθεί την ανακοίνωσή μας του Ιουνίου 2020 για ένα νέο πλαίσιο για ένα “Bitlicense” υπό όρους για να ενθαρρύνει, να προωθεί και να βοηθά τα ενδιαφερόμενα ιδρύματα να έχουν έναν καλά ρυθμιζόμενο τρόπο πρόσβασης στην αγορά εικονικών νομισμάτων της Νέας Υόρκης με τρόπο που είναι τόσο έγκαιρος όσο και προστατεύοντας τους καταναλωτές της Νέας Υόρκης, μέσω συνεργασιών με εξουσιοδοτημένες εταιρείες εικονικού νομίσματος της Νέας Υόρκης», δήλωσε η Linda A. Lacewell, επιθεωρητής της NYDFS. «Το NYDFS θα συνεχίσει να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει τους παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να λειτουργούν, να αναπτύσσονται, να παραμένουν και να επεκτείνονται στη Νέα Υόρκη και να συνεργάζονται με καινοτόμους για να τους επιτρέψουν να βλαστήσουν και να δοκιμάσουν τις ιδέες τους, για έναν δυναμικό και μελλοντικό τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ειδικά καθώς εργαζόμαστε για να χτίσουμε τη Νέα Υόρκη καλύτερα εν μέσω αυτής της πανδημίας».

Στο πλαίσιο αυτής της προσφοράς, η PayPal θα παρέχει στους κατόχους λογαριασμών, εκπαιδευτικό περιεχόμενο για να τους βοηθήσει να κατανοήσουν το οικοσύστημα κρυπτογράφησης, τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με την επένδυση σε κρυπτογράφηση και πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία blockchain. Δεν υπάρχουν χρεώσεις υπηρεσιών κατά την αγορά ή την πώληση κρυπτονομισμάτων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και δεν υπάρχουν χρεώσεις για την κατοχή κρυπτογράφησης σε λογαριασμό PayPal.

Ξεκινόντας στις αρχές του 2021, οι πελάτες του PayPal θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματά τους ως πηγή χρηματοδότησης, για να πληρώσουν 26 εκατομμύρια εμπόρους του PayPal σε όλο τον κόσμο. Οι καταναλωτές θα μπορούν να μετατρέπουν άμεσα το επιλεγμένο υπόλοιπο κρυπτονομισμάτων σε νόμισμα fiat, με βεβαιότητα αξίας και χωρίς πρόσθετα τέλη. Οι έμποροι του PayPal δεν θα έχουν επιπλέον ενσωματώσεις ή χρεώσεις, καθώς όλες οι συναλλαγές θα διευθετούνται με νόμισμα fiat στις τρέχουσες τιμές PayPal. Στην πραγματικότητα, η κρυπτογράφηση γίνεται απλώς μια άλλη πηγή χρηματοδότησης μέσα στο ψηφιακό πορτοφόλι PayPal, προσθέτοντας βελτιωμένη χρησιμότητα στους κατόχους κρυπτονομισμάτων, ενώ αντιμετωπίζει προηγούμενες ανησυχίες σχετικά με την αστάθεια, το κόστος και την ταχύτητα των συναλλαγών που βασίζονται σε κρυπτονομίσματα.

Εκτός από την παροχή αυτών των σημαντικών υπηρεσιών κρυπτογράφησης, το PayPal διερευνά τις δυνατότητες των ψηφιακών νομισμάτων μέσω συνεργασιών με αδειοδοτημένες και ρυθμιζόμενες πλατφόρμες κρυπτογράφησης και με κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η PayPal έχει αυξήσει την εστίαση και τους πόρους της στην εξερεύνηση της επόμενης γενιάς υποδομών ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και βελτιώσεων στο ψηφιακό εμπόριο μέσω μιας εσωτερικής ερευνητικής ομάδας που εστιάζει στο blockchain. Το 2019, η PayPal Ventures, το σκέλος επιχειρηματικού κεφαλαίου της εταιρείας, επένδυσε σε TRM Labs, μια εταιρεία που επικεντρώθηκε στην παροχή βοήθειας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την πρόληψη της απάτης και του οικονομικού εγκλήματος σε κρυπτονομίσματα και την Cambridge Blockchain, μια εταιρεία λογισμικού διαχείρισης ταυτότητας και συμμόρφωσης που βασίζεται σε blockchain. Η PayPal θα συνεχίσει να διερευνά τις δυνατότητες των κατανεμημένων τεχνολογιών καθολικών για τη βελτίωση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και να διασφαλίζει ότι είναι ταχύτερες, πιο ασφαλείς και λιγότερο ακριβές. Η εταιρεία σκοπεύει να συνεργαστεί μαζί με ρυθμιστικές αρχές, κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες σε αυτήν την αναζήτηση.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Λουκάς
Σταύρος Λουκάς
Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών και έχει 2 μεταπτυχιακά (Msc in Finance και MBA). Είναι εξειδικευμένος σε θέματα εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Εργάστηκε από το 2015 σε ιδιωτική εταιρεία παροχής λογιστικών υπηρεσιών ως υπεύθυνος μισθοδοσίας έως τα μέσα Ιουλίου 2020. Από τον Ιούλιο του 2020 εργάζεται σε εταιρεία παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών ως ειδικός μισθοδοσίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ενδιαφέρεται για την εγχώρια και τη διεθνή οικονομία. Ήταν υποψήφιος το 2019 στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.