20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής Πολιτικής2020: Το τέλος μιας αξέχαστης θητείας

2020: Το τέλος μιας αξέχαστης θητείας


Του Γιώργου Πασσά,

Έπειτα από μία χρονιά συνταρακτικών εξελίξεων, με οικονομική κατάρρευση, φυλετικές διαμάχες, πανδημία και συγκρούσεις, το μόνο βέβαιο είναι πως ο Trump είχε γεμάτο πρόγραμμα, με πάσης φύσεως προβλήματα να απαιτούν άμεση επίλυση και άλλα τόσα διαρκώς να ξεπροβάλουν. Στο σημερινό άρθρο-ανασκόπηση, θα ρίξουμε μια ματιά στις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του Trump, στις πιο κομβικές δηλώσεις και ενέργειές του.

Ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου, ο Trump δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια. Αντιθέτως, έκανε κάτι παραπάνω από το να αναλάβει απλώς δράση, διατάσσοντας τον βομβαρδισμό του αεροδρομίου της Βαγδάτης και την κατά συνέπεια δολοφονία του Qasem Soleimani, ανώτατου αξιωματούχου του Ιράν στους τομείς της εθνικής ασφάλειας και στις επιχειρήσεις εξωτερικού. Ο Trump δήλωσε πως η δολοφονία του Soleimani ήταν απολύτως απαραίτητη, ώστε να αποφευχθεί επικείμενη επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ιράν, αλλά και να προστατευθούν αποτελεσματικά τα αμερικανικά συμφέροντα. Στη συνέχεια του μήνα, κορυφώνεται και η διαδικασία της παραπομπής του Trump, αναφορικά με τις καταγγελίες περί κατάχρησης εξουσίας και παρακώλυσης του Κογκρέσου, διαδικασία που στηρίχθηκε εν πολλοίς στα ευρήματα του Mueller Report. Με αποτέλεσμα 53-47 στη Γερουσία, απορρίπτεται, στις 22 Ιανουαρίου, η δυνατότητα να συμπεριληφθούν περαιτέρω καταθέσεις και μαρτυρίες κατά την εκδίκαση της παραπομπής, ενώ με την ίδια πλειοψηφία ο Trump αθωώνεται, στις 5 Φεβρουαρίου 2020, γενόμενος έτσι ο πρώτος Πρόεδρος στην ιστορία των Η.Π.Α. που αθωώνεται σε αντίστοιχη διαδικασία, δίχως να απολαύσει τη στήριξη ούτε ενός Γερουσιαστή του αντίπαλου κόμματος.

The only view that matters to Trump, other than his own. Πηγή: The Intlligencer, Saul Loeb/AFP via Getty Images

Μέσα στον Φεβρουάριο, πάντως, ο Trump έδρασε και ως σχολιαστής δικαστικών υποθέσεων, δημοσιεύοντας ένα «πύρινο» tweet, στο οποίο κατέκρινε τις προτάσεις ποινών των εισαγγελέων στην υπόθεση του Roger Stone ως εσφαλμένες, αναφέροντας πως η κατάσταση είναι «απαίσια και πολύ άδικη» και πως δεν ανέχεται την «αποτυχία της δικαιοσύνης». Επιπλέον, στις 13 Φεβρουαρίου, ο Trump δηλώνει πως τελικά είχε στείλει τον Rudy Giuliani να «βρει βρώμα» σε βάρος των Joe και Hunter Biden (χρονιά εκλογών γαρ), εν αντιθέσει με όσα δήλωσε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραπομπής του. Τον ίδιο μήνα, ο Trump κάνει τις πρώτες προεκλογικές εκστρατείες του, ενώ, έπειτα από την απαγόρευση υποδοχής πτήσεων από την Κίνα, αφ’ ενός αναθέτει στον Mike Pence την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αφ’ ετέρου συνέρχεται με εκπροσώπους φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ώστε να πληροφορηθεί για τα προτεινόμενα μέτρα.

Από τις αρχές του Μάρτη, καταγράφονται τα πρώτα θύματα του κορωνοϊού, με τον Trump να απαγορεύει τις πτήσεις και από την Ευρώπη (πλην του Ηνωμένου Βασιλείου), να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ αρνείται να αναλάβει ευθύνη για τον χαμηλό αριθμό των τεστ κορωνοϊού, που πραγματοποιούνται. Με τον μετρητή DJIA (αμερικανικό χρηματιστήριο) να πέφτει κατά 12,9%, οι επιπτώσεις της πανδημίας ήδη κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον τομέα της οικονομίας. Έτσι, η Γερουσία αποφασίζει να προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές πράξεις για την αρωγή μέσω χρηματοδότησης, θεσπίζοντας με 96-0 ψήφους το Coronavirus Aid, Relief and Economic Security Act, που προβλέπει διοχέτευση 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις υγειονομικές υπηρεσίες και ο Trump το υπογράφει στις 27 Μαρτίου. Η Αμερική πλέον βρίσκεται μέχρι τον λαιμό στην πανδημία και την οικονομική αστάθεια.

Mε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού να αγγίζουν τα 700.000, o Trump αναγγέλλει πως οι Η.Π.Α. παύουν να χρηματοδοτούν τον Π.Ο.Υ., λόγω της επιείκειάς του απέναντι στην Κίνα. Μέχρι το τέλος του Απριλίου, ο Trump υπογράφει νέα επιδότηση 484 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τα νοσοκομεία, με στόχο την αύξηση των τεστ κορωνοϊού. Αργότερα και παρά τις παλαιότερες δηλώσεις του Trump, πως ο ιός «θα εξαφανιστεί σαν από θαύμα», ανακοινώνοντας πως τα θύματα ξεπερνούν πλέον τις 100.000, παραδέχεται ο ίδιος πως εν τέλει επρόκειτο για πολύ σοβαρότερη κατάσταση, με τον ιό να είναι πιο θανατηφόρος απ’ όσο αναμενόταν. Ο Trump συνεχίζει τις απολύσεις ανώτατων κυβερνητικών στελεχών που φέρονται να διεξαγάγουν έρευνες εις βάρος στενών συνεργατών του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποσύρει αντίστοιχες κατηγορίες (βλ. υπόθεση Michael Flynn), ενώ, κατά τα τέλη του μήνα, ξεκινάει πόλεμο με το Twitter, το οποίο σημειώνει τις δημοσιεύσεις του ως ψευδείς και παραπλανητικές, απειλώντας πως θα κλείσει ή θα επιβάλλει περιοριστικά μέτρα σε βάρος των social media.

On Wednesday, Donald Trump wrote his name in the history books. Or, more accurately, tweeted it.
Πηγή: CNN

Από τα τέλη Μαΐου και κατόπιν της δολοφονίας του George Floyd, ξεκινούν διαδηλώσεις και φασαρίες σε πολλές πόλεις, με τον Trump να χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές μέσω Twitter ως “THUGS”, λέγοντας και το χαρακτηριστικότατο “when the looting starts, the shooting starts”, καθιστώντας σαφείς τις προθέσεις του για στρατιωτική παρέμβαση σε περίπτωση ανάγκης. Παραλλήλως, η διασπορά του ιού εξακολουθεί να είναι τεράστια, οι συγκρούσεις στο εσωτερικό παραμένουν, ενώ, στις 26 Ιουνίου, οι New York Times δημοσιεύουν την είδηση πως η Ρωσία επικηρύσσει και αμείβει μέλη των Taliban να δολοφονήσουν επικηρυγμένους Αμερικανούς στρατιώτες και αξιωματούχους, που βρίσκονται στα εδάφη του Αφγανιστάν.

Στις 6 Ιουλίου, οι Η.Π.Α. αποχωρούν οριστικά από τον Π.Ο.Υ. Ο Trump κινείται πλέον σε ρυθμούς εκλογών, ξεκινώντας τη συκοφαντία κατά του κύρους της εκλογικής αναμέτρησης και δηλώνοντας κατ’ επανάληψη πως τα mail-in ballots διαβάλλουν το εκλογικό αποτέλεσμα, προτείνοντας την καθυστέρηση των εκλογών και τη διεξαγωγή τους κάποια στιγμή μεταξύ φθινοπώρου και χειμώνα. Ακόμη, ο Trump απαγορεύει με προεδρική εντολή τη συνέχεια της λειτουργίας της κινεζικής πλατφόρμας Tik Tok, εκτός και αν αυτή πωληθεί από τις κινεζικές εταιρείες, στις οποίες ανήκει. Στα τέλη Αυγούστου, διεξάγεται και το Republican National Convention, με τον Trump να αποδέχεται το χρίσμα για την ηγεσία του κόμματος εκφωνώντας έναν μακροσκελέστατο λόγο-επίθεση κατά των Δημοκρατικών, κατηγορώντας τους εν πολλοίς για όλα τα δεινά που υπέφερε ο αμερικανικός λαός.

Tον επόμενο μήνα, ο Trump θα προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης, λόγω της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και λόγω των επιτυχών συζητήσεων για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Trump ανακοινώνει πως είναι αποφασισμένος να γεμίσει τη θέση της αποθανόντος δικαστή του Supreme Court, Ruth Bader Ginsburg. Δύο ημέρες αργότερα, ο Mitt Romney δηλώνει πως θα στηρίξει αυτήν την απόφαση του Προέδρου, εξασφαλίζοντας στον Trump την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Γερουσία, με τη βαθιά συντηρητική Amy Coney Barrett να είναι η υποψήφια.

Πηγή: CNN

Παραλλήλως, τα σκάνδαλα δεν έχουν τελειωμό. Στις αρχές του μήνα, η Atlantic δημοσιεύει την είδηση πως ο Trump χαρακτηρίζει όσους πεθαίνουν στον πόλεμο ως “losers”, ενώ όσους κατατάσσονται στον στρατό ως “suckers”. Λίγες ημέρες αργότερα, ο γιος του, Eric Trump, καλείται να καταθέσει επί των κατηγοριών για οικονομικά εγκλήματα του Trump Organisation, ενώ, στα τέλη του μήνα και με πάνω από 600.000 θύματα και 7.000.000 κρούσματα κορωνοϊού, διοργανώνεται στον Λευκό Οίκο εκδήλωση με πάνω από 7 καλεσμένους να βρίσκονται εκ των υστέρων θετικοί στον ιό.

Με τις εκλογές να βρίσκονται πλέον έναν μήνα μακριά, ο Trump διοργανώνει συγκεντρώσεις με παντελή έλλειψη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέτρων. Ταυτοχρόνως, όντας θετικός στον κορωνοϊό, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο και αρνείται να λάβει μέρος στο δεύτερο προεδρικό debate διαδικτυακά. Έτσι, μετά το φιάσκο του πρώτου debate, πραγματοποιήθηκε μονάχα ένα ακόμα, στις 22 Οκτωβρίου, με τον Trump να βελτιώνει κάπως την εικόνα του, ιδίως συγκριτικά με την απαράδεκτη στάση που τήρησε στο πρώτο debate, όταν και έγινε viral για τις συνεχείς διακοπές εις βάρος του Biden.

Στις 3 Νοεμβρίου, πραγματοποιούνται οι εκλογές για την ανάδειξη του 45ου Προέδρου των Η.Π.Α. Παρ’ ότι ο Trump αποκτά προβάδισμα στην αρχή -λόγω του ότι οι ψήφοι που κατατίθενται διά ζώσης μετριούνται προ των ψήφων δι’ αλληλογραφίας- σταδιακά το σκηνικό αλλάζει. Επαναλαμβάνοντας με οργή και αίσθημα αδικίας πως οι επιστολικές ψήφοι νοθεύουν το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Trump διατείνεται πως «εάν μετρηθούν μονάχα οι νόμιμες ψήφοι, τότε ο νικητής είμαι εγώ», κατηγορώντας πλέον ευθέως τους αντιπάλους του πως «κλέβουν». Με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, ο Biden ανακηρύσσεται ο αδιαμφισβήτητος θριαμβευτής, συγκεντρώνοντας πάνω από 81.000.000 ψήφους και 306 εκλέκτορες. Παρά τις νομικές προσπάθειες του Trump campaign, όλες οι αγωγές απορρίπτονται από κάθε πιθανό δικαστικό σώμα έως και το Supreme Court, λόγω παντελούς αποδείξεων. Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνεται και πολιτικά, όταν ο Mitch McConnell συγχαίρει τον Biden και την Harris για τη νίκη τους.

Photo: Erin Schaff-Pool/Getty Images
Πηγή: AXIOS

Σε μερικές απέλπιδες προσπάθειες, να σώσει αφ’ ενός τους κοντινούς του ανθρώπους, να δυσχεράνει λίγο περισσότερο το έργο της επόμενης κυβέρνησης αφ’ ετέρου, ο Trump δίνει χάρη στους Michael Flynn, Roger Stone, Paul Manafort και άλλους, όλοι εκ των οποίων εμπλέκονται είτε σε σκάνδαλα κατάχρησης εξουσίας ή άλλης φύσεως είτε είναι υπόδικοι, ενώ, από την άλλη, αρνείται να υπογράψει νομοσχέδιο ύψους 900 δις δολαρίων για την ανακούφιση όσων έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, το οποίο είχε, φυσικά, περάσει και από τη Βουλή και από τη Γερουσία, απορρίπτοντας ταυτοχρόνως τον προϋπολογισμό του 2021 για το Υπουργείο Άμυνας.

Ο Trump, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, επένδυσε στη λαϊκή οργή, την προπαγάνδα και τη διχόνοια. Και, εν τέλει, αυτά ακριβώς εισέπραξε στο τέλος. Την οργή του λαού για την αποτυχία του σε υγειονομικά, φυλετικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, την λασπολογία και προπαγάνδα που γύρισε μπούμερανγκ και το αποτέλεσμα της διχαστικής πολιτικής που τον άφησε με ελάχιστους συμμάχους, ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Η δημοκρατία νίκησε, όμως μόνο προς το παρόν. Τα χτυπήματα που δέχθηκαν όλοι οι θεσμοί της χώρας θα διακινδυνεύσουν σύντομα εκ νέου την αμερικανική δημοκρατία. Και αυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης Biden. Όχι να επιστρέψει στην κανονικότητα, όχι να διορθώσει τη ζημιά του Trump, αλλά να θέσει τις βάσεις για κάτι καλύτερο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • House Foreign Affairs chairman blasts Trump administration for report on Soleimani killing, CNBC, διαθέσιμο εδώ
  • Trump acquitted by Senate in impeachment trial, BBC, διαθέσιμο εδώ
  • Trump deliberately played down virus, Woodward book says, BBC, διαθέσιμο εδώ
  • Amy Coney Barrett confirmed to US Supreme Court, BBC, διαθέσιμο εδώ
  • Michael Flynn: Trump’s pardoned national security adviser, BBC, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Πασσάς
Γιώργος Πασσάς
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και κατέχει δύο ξένες γλώσσες, την αγγλική και τη γερμανική. Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Ασχολείται αρκετά χρόνια με τη μουσική, τον αθλητισμό και μεγάλη του αγάπη είναι τα ταξίδια.