22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕμβολιασμοί 2021: Η πρόκληση της Κυβέρνησης απέναντι στην κοινή λογική

Εμβολιασμοί 2021: Η πρόκληση της Κυβέρνησης απέναντι στην κοινή λογική


Της Γιώτα Κοσκινά,

Αγώνα δρόμου ξεκίνησε η Κυβέρνηση, στις 26 Δεκεμβρίου, με την παραλαβή της πρώτης παρτίδας των εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού, από την εταιρεία Pfizer. Το πολυσυζητημένο εμβόλιο έφτασε στην Ελλάδα και το μεγάλο εθνικό στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Κυβέρνηση του επόμενους μήνες είναι να καταφέρει, μέσω λογικής συλλογιστικής πορείας, να εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, με βασική προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες. 

Για το λόγο αυτό, έχουν καταρτηθεί τόσο ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμού όσο και εθνική καμπάνια ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολίου. Ταυτόχρονα έχουν οργανωθεί και επανδρωθεί 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ υπάρχει -όπως ανέφερε σε δήλωσή του και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο μεταφοράς, φύλαξης και διανομής του εμβολίου. Σχέδιο υπάρχει, επίσης, και για την οργάνωση των εμβολιασμών, με εμπλοκή της Δημόσιας Διοίκησης, σχεδόν στο σύνολό της, των Δήμων, αλλά και -όπου αυτό είναι απαραίτητο- των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχει, επίσης, σχεδιασμός για την ενημέρωση του πληθυσμού.

Την επιστημονική ευθύνη αυτής της τεράστιας επιχείρησης έχει αναλάβει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Την εποπτεία αυτής έχει αναλάβει η νέα Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού και Διαχείρισης Εμβολιασμού, με Πρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μέλη ομολόγους του από συναρμόδια Υπουργεία και εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Με λίγα λόγια, το επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού περιλαμβάνει τόσο τη διάθεση και διανομή των εμβολίων στη χώρα όσο και τον εμβολιασμό του πληθυσμού και την καταχώρηση των δεδομένων εμβολιασμού σε μητρώο.

Το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως πολλοί επιστήμονες ανά τον κόσμο έχουν επισημάνει κατ΄επανάληψη, είναι ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Υγείας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση, ώστε να γίνει κατανοητό σε όλους ότι τα εμβόλια από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Από τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου και κάθε Δευτέρα στις 18:00, στο Υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιείται τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού, κατά του κορωνοϊού, αλλά και για τα οφέλη του, από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως έχει λεχθεί αρκετές φορές, για να καταφέρουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω, θα πρέπει να δημιουργηθεί το λεγόμενο «τείχος ανοσίας». Και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού της χώρας. Μέχρι, ωστόσο, να συμβεί αυτό θα εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού. Όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί και όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά θα έρχεται και το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας. 

Μέχρι τότε, καλούμαστε να περάσουμε μία διαφορετική Πρωτοχρονιά, πιο μοναχική, αλλά σίγουρα πιο ασφαλή, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τη σημαντικότερη ευχή για το 2021: να είμαστε όλοι υγιείς. Μία ευχή που το 2020 μας έμαθε να την νιώθουμε πολύ περισσότερο, μας έδειξε το πραγματικό της νόημα αν και με τον χειρότερο ίσως τρόπο που θα μπορούσε.

Ας χτίσουμε τις βάσεις για ένα υγιές 2021, φροντίζοντας λίγο περισσότερο την προσωπική μας υγεία και την υγεία των δικών μας ανθρώπων, ακολουθώντας τις οδηγίες και τις παραινέσεις των ειδικών.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.