18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΓιορτές, ταξίδια και κορωνοϊός: Μια νέα εξίσωση

Γιορτές, ταξίδια και κορωνοϊός: Μια νέα εξίσωση


Της Άννας Γκουέν,

Δεκέμβριος: Ο μήνας των Χριστουγέννων και των εορτών, όπου όλος ο κόσμος στολίζεται, οι δρόμοι των πόλεων φωτίζονται από χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, οι μυρωδιές από τα παραδοσιακά γλυκά γεμίζουν τον κρύο αέρα και ένα ζεστό, χαρούμενο κλίμα επικρατεί, παρά τη γνωστή «τρέλα των εορτών». Φέτος, όμως, η πανδημία έχει αλλάξει την εικόνα που είχαμε για τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου. Κλεισμένοι στο σπίτι, αναβάλλοντας πολλά σχέδια που είχαμε, όπως μια ανέμελη βόλτα στις στολισμένες πόλεις και ενδεχόμενα ταξίδια είτε εσωτερικού είτε εξωτερικού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ταξιδεύουν αυτήν την περίοδο του χρόνου και επισκέπτονται πόλεις του εξωτερικού που έχουν «βάλει τα καλά τους». Δυστυχώς, όμως, η πανδημία έχει αναγκάσει πολλές χώρες να ξαναμπούν σε καθεστώς lockdown, αναβάλλοντας όλα τα ταξίδια αναψυχής. Ωστόσο, χάριν της ανάπτυξης της τεχνολογίας υπάρχει η δυνατότητα εικονικού ταξιδιού σε όποια πόλη θελήσουμε προκειμένου να ζήσουμε τη Χριστουγεννιάτικη μαγεία. Σίγουρα, δεν είναι το ίδιο με το ταξίδι καθ’ αυτό, αλλά προς το παρόν μπορούν να προσθέσουν λίγο χρώμα και χαρούμενη διάθεση στην -εορταστική- καθημερινότητά μας.

Παρακάτω παρατίθενται κάποιες προτάσεις για να γευτείτε Χριστούγεννα από όλο τον κόσμο με ένα μόνο κλικ. Επομένως, ετοιμάστε το αγαπημένο σας ζεστό ρόφημα, καθίστε αναπαυτικά και τα ταξίδια ξεκινούν.

  1. Βιέννη, Αυστρία – Fröhliche Weihnachten”

Η Βιέννη είναι δημοφιλής προορισμός ταξιδιού, ειδικά κατά την εορταστική περίοδο. Η αυστριακή πρωτεύουσα στολίζεται κάθε χρόνο περίπου από τα μέσα Νοέμβρη, ενώ οι χριστουγεννιάτικες αγορές της βρίσκονται σε διάφορα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, όπως στο Rathausplatz και το Maria-Theresien Platz, και ελκύουν πολύ κόσμο κάθε χρόνο. Τα παραδοσιακά στολίδια, τα γλυκά, τα σοκολατένια σιντριβάνια και τα ροφήματα, όπως το περίφημο “glühwein”, που πωλούνται στους πάγκους της, σε συνδυασμό με τους επισκέπτες της, δημιουργούν μια χαρούμενη διάθεση, όπως αρμόζει σε αυτήν την περίοδο. Παράλληλα, τα μεγάλα και επιβλητικά παλάτια της Βιέννης στολίζονται και υποδέχονται τους επισκέπτες της κάθε χρόνο στους κήπους τους, όπου συνδυαστικά με την αρχιτεκτονική των κτιρίων αυτών τοποθετούν τον κάθε επισκέπτη σε μια άλλη εποχή.

 2. Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. – “Merry Christmas”

Η μεγάλη αυτή πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών κάθε χρόνο τραβά την προσοχή με το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο κέντρο του Rockefeller. Η «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ» φωτίζεται ακόμη περισσότερο με τα γιορτινά λαμπάκια, ξαγρυπνά με τις φωνές μικρών και μεγάλων, που έχουν βγει στους δρόμους να χαρούν αυτές τις μέρες. Φυσικά, δε θα μπορούσε να λείψει το πατινάζ σε ένα από τα γνωστά παγοδρόμια, όπως αυτό στο Rockefeller ή στο Central Park. Ακόμη και σε μια μεγάλη πόλη σαν αυτή, όπου υπάρχουν ποικίλα καταστήματα και εμπορικά κέντρα, οι χριστουγεννιάτικες αγορές δίνουν το παρόν τους σε μέρη, όπως το Bryant Park ή το Grand Central Terminal. Η περίφημη 5η Λεωφόρος της Νέας Υόρκης με τις στολισμένες βιτρίνες προκαλεί μια ευχάριστη διάθεση, παρά την αυξημένη κίνηση που έχει αυτές τις μέρες. Φτάνοντας στο μεγάλο πολυκατάστημα Saks, μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει το σόου από φώτα συνοδευόμενα από χριστουγεννιάτικα τραγούδια, τα οποία δημιουργούν μια εορταστική ατμόσφαιρα.

3. Κολμάρ, Γαλλία – Joyeux Noël

Μια μικρή γραφική πόλη, μισή ώρα μακριά με τρένο από το Στρασβούργο, είναι άλλη μια δημοφιλής επιλογή για τα Χριστούγεννα. Τα ξύλινα σπίτια και τα πλακόστρωτα δρομάκια βάζουν κι αυτά τα καλά τους, θυμίζοντας παραμύθι. Άλλωστε, από εδώ εμπνεύστηκε το παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας». Οι χριστουγεννιάτικες αγορές δε θα μπορούσαν να λείπουν από εδώ, διαθέτοντας πολλά πράγματα, από μικρά χειροποίητα στολίδια και διακοσμητικά έως και γαλλικά γλυκά, και βεβαίως το χριστουγεννιάτικο ζεστό κρασί ή -στα γαλλικά- “vin chaud”. Ένας περίπατος στη «Μικρή Βενετία» είναι επιτακτικός για όσους έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Κολμάρ. Πρόκειται για μια ήσυχη και μικρή πόλη, διαφορετική από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες, και δη τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, και δεν απογοητεύει αυτόν που αναζητά τη ζεστασιά των εορτών.

4. Ροβανιέμι, Φινλανδία – “hyvää joulua”

Από όταν ήμασταν μικρά παιδιά ακούγαμε ιστορίες για το χωριό του Άγιου Βασίλη, όπου βρίσκονται τα ξωτικά και οι τάρανδοί του. Η πόλη Ροβανιέμι βρίσκεται στη Λαπωνία της Φινλανδίας και είναι γνωστή ως το «χωριό του Άγιου Βασίλη». Πολύ κρύες θερμοκρασίες, χιονισμένα τοπία και δέντρα, σε συνδυασμό με τα ξύλινα σπιτάκια που έχουν στολιστεί με λαμπάκια και κάθε είδους στολίδια, είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα Χριστούγεννα στη Σκανδιναβία. Η χαρά μικρού και μεγάλου είναι τα παιχνίδια στο χιόνι και στη Λαπωνία υπάρχει άπλετο. Είτε κάνοντας σκι είτε κάνοντας βόλτα με το έλκηθρο και τους ταράνδους, κανείς δε θα μείνει απογοητευμένος. Όλοι κρύβουμε ένα μικρό παιδί μέσα μας, το οποίο πιστεύει ακόμα σε αυτό που αποκαλείται «μαγεία των Χριστουγέννων», που κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να βρεθεί στο Ροβανιέμι.

  1. Χονγκ Κονγκ, Κίνα – “聖誕節快樂 (Shèngdàn jié kuàilè)”

Ενδεχομένως, όταν κάποιος σκέφτεται τα Χριστούγεννα, το Χονγκ Κονγκ δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Ωστόσο, μια πόλη μακριά από εμάς γιορτάζει και εκείνη, στολίζοντας τους δρόμους της και τα καταστήματά της. Κάθε Δεκέμβριο διοργανώνεται στο Χονγκ Κονγκ το “Winterfest” στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου τοποθετείται ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ παίζουν αντίστοιχα τραγούδια στα μεγάφωνα και ένα σόου πυροτεχνημάτων διεξάγεται στην αλλαγή του χρόνου. Μια βόλτα στη λεωφόρο Lee Tung ή στο εμπορικό -πλέον- κέντρο “1881 Heritage”, που παλαιότερα λειτουργούσε ως Έδρα της Θαλάσσιας Αστυνομίας, προσδίδει την ανάλογη εορταστική διάθεση. Τέλος, ετησίως στήνεται η χριστουγεννιάτικη αγορά στο εμπορικό κέντρο Stanley Plaza, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες της πόλης, όπου πωλούνται διάφορα προϊόντα και χριστουγεννιάτικα στολίδια και καλύπτονται όλες οι ιδέες για δώρα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Γκουέν
Άννα Γκουέν
Απόφοιτη του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με κύρια ενδιαφέροντα τις διεθνείς, αλλά και τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των κρατών. Είναι βιετναμέζικης καταγωγής, αλλά έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις του ΟΗΕ, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών θεσμών. Μιλάει ελληνικά, βιετναμέζικα και αγγλικά, καθώς μαθαίνει και γαλλικά. Της αρέσουν τα ταξίδια και ο αθλητισμός.