17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟ νέος ιδιοκτήτης των Τζαζ που έφτιαξε μια εταιρεία κολοσσό μέσα από...

Ο νέος ιδιοκτήτης των Τζαζ που έφτιαξε μια εταιρεία κολοσσό μέσα από το σπίτι του


Του Άρη Κατσίδη,

Τον τελευταίο μήνα ακούγονται πολλές συζητήσεις ιδιαίτερα στο χώρο του NBA, για την απόκτηση μεγάλου πακέτου μετοχών των Γιούτα Τζαζ, ύψους 1,67 δις δολαρίων, από τον 42χρονο CEO και ιδρυτή της εταιρείας λογισμικού Qualtrics, Ράιαν Σμιθ, ο οποίος ακολουθεί τα βήματα των Μαρκ Κιούμπαν και Στιβ Μπάλμερ, που είναι ιδιοκτήτες τεχνολογικών εταιρειών και έχουν στην κατοχή τους ομάδα NBA.
Ο Σμιθ αγόρασε την ομάδα από την επιχειρηματία Γκάιλ Μίλερ και την οικογένεια της, η οποία για 35 χρόνια είχε στην ιδιοκτησία της την ομάδα από το Σολτ Λέικ Σίτι και την είχε αγοράσει με 22 εκατομμύρια δολάρια το 1985. Η οικογένεια Μίλερ να συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην Γιούτα, έχοντας στην κατοχή της μια αλυσίδα αυτοκινήτων αλλά και κινηματογράφους σε όλη την περιφέρεια.
Η αξία της ομάδας υπολογίζεται, σύμφωνα με το Forbes, γύρω στο 1,55 δις δολάρια, με τον Σμιθ να έχει καθαρή περιουσία 1,3 δις δολάρια. Είχε προσεγγίσει την οικογένεια Μίλερ και στο παρελθόν. Δηλώνει ότι είναι φίλαθλος των Τζαζ από μικρός ενώ υπογράμμισε στο ESPN: «Μεγάλωσα βλέποντας τους Τζαζ. Είναι η ομάδα την οποία υποστηρίζω».
Ο Σμιθ σπούδασε στο Brigham Young University και ξεκίνησε με τον πατέρα του, Σκοτ, ο οποίος ήταν καθηγητής μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο, την Qualtrics, ενώ συμμετοχή είχαν και ο αδερφός του, Τζάρεντ και ο πρώην συγκάτοικος του, Στούαρτ Όρτζιλ. Η εταιρία σημείωνε επιτυχίες και πήγαινε καλά, με αποτέλεσμα, από το οικογενειακό μαγαζί στο Provo, τώρα να έχει πάνω από 3.000 εργαζόμενους και 24 γραφεία σε εννέα χώρες.

Η Qualtrics λειτουργούσε στα πρώτα πέντε χρόνια ζωής της έχοντας ως γραφεία το σπίτι της οικογένειας, ενώ το 2004 είχε 20 υπαλλήλους, που εργαζόταν στο σπίτι του Σμιθ, με τον ίδιο να αναφέρει χαρακτηριστικά για αυτό  στο BYU Magazine το 2013 ότι: «Το παρκάρισμα ήταν κάτι που… τρέλαινε τους γείτονες. Πάντα παραπονιόντουσαν, όταν ήταν η μέρα που περνούσε το απορριμματοφόρο ότι υπάρχουν στο χώρο 20 αυτοκίνητα και δεν μπορεί να γυρίσει», ενώ σε ένα διαμέρισμα έπρεπε να χωρέσει περίπου 20 εργαζομένους και υπολογιστές.

Το 2017 τα έσοδα της εταιρείας ήταν στα 289,9 εκατομμύρια δολάρια και είχε 9.000 πελάτες, ανάμεσα τους και μεγάλα brands όπως οι Microsoft, Mastercard και Under Armour. Είχε ως σκοπό να συγκεντρώσει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια μέσω της IPO, εισόδου στο Χρηματιστήριο, αλλά η SAP πρόλαβε να την αγοράσει έναντι 8 δις δολαρίων τον Νοέμβριο του 2018, με την οικογένεια του Σμιθ να λαμβάνει 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η ιστορία είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για να μας πείσει ότι όλα είναι δυνατά αρκεί να προσπαθούμε πολύ, να δουλεύουμε σκληρά και να έχουμε πίστη στις δυνατότητες μας.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.