16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΡάδιο Καραντίνα

Ράδιο Καραντίνα


Του Ανδρέα Πετρόπουλου,

Μερικές φορές οι πιο απλοί τρόποι για να χαλαρώσουμε βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης για να μπορέσουν να ξεφύγουν από τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι. Μέσα από μια ακόμη καραντίνα, ο άνθρωπος που ξέρει να νιώθει, μαθαίνει να ξεφεύγει και να ταξιδεύει.

Το ραδιόφωνο είναι ένας εναλλακτικός τρόπος διασκέδασης, που γνωρίζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το 1985 ήρθε στη ζωή μας απ’ τον πατέρα του, Γουλιέλμο Μαρκόνι, που κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα διαμέσου ερτζιανών κυμάτων. Έμελε να γίνει η πιο όμορφη συνήθεια για πολλούς ανθρώπους στη μετέπειτα πορεία, να τους κρατήσει συντροφιά στο σπίτι, στη δουλειά, στο αυτοκίνητο κι ήταν η στιγμή που τα ηχητικά μουσικά κύματα ταξίδευαν το αυτί του ακροατή με μουσικές απ’ όλο τον κόσμο.

Και τα χρόνια πέρασαν και το ραδιόφωνο παρέμεινε η πιο αγαπημένη σου συνήθεια. Προσωπικά, για μένα το ραδιόφωνο είναι κομβικής σημασίας, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι απ’ τη ζωή μου και κάτι το οποίο κάνω και επαγγελματικά από την ηλικία των δεκαοκτώ ετών. Η αίσθηση που σου δημιουργεί το ραδιόφωνο είναι μοναδική. Σε φέρνει πολύ κοντά με τον ραδιοφωνικό παραγωγό, που λίγο καιρό μετά νιώθεις οικεία μαζί του και ταξιδεύεις. Σε «βάζει στο σπίτι του» και σου ανοίγει έναν νέο δρόμο για να χαλαρώσεις και να διασκεδάσεις ταυτόχρονα.

Σε αυτή την εποχή που ζούμε, με όλα όσα μας συμβαίνουν, πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να θέλει να χαλαρώσει με συντροφιά τους αγαπημένους σταθμούς κι εκεί είναι που σκέφτομαι ότι η επιλογή μου θα είναι δύσκολη. Ραδιόφωνο δεν είναι μόνο ένας μουσικός παραγωγός πίσω από ένα μικρόφωνο να σου μιλάει. Ραδιόφωνο είναι ένα podcast, μια μουσική λίστα με τραγούδια η οποία είναι επιλεγμένη με σκοπό να σε χαλαρώσει, μια λίστα που σου έχουν προτείνει οι φίλοι σου και πολλά άλλα. Τρόποι υπάρχουν. Αρκεί να μπορείς να ανοίξεις τους ορίζοντές σου για να τους ακολουθήσεις.

Η αίσθηση που σου δημιουργεί ο ραδιοφωνικός παραγωγός είναι μοναδική. Κάθε λέξη του σε αγγίζει και με τον καιρό δημιουργείται μια δυνατή σχέση. Τον νιώθεις να μπαίνει στο σαλόνι σου, στον προσωπικό σου χώρο, χαμογελάς μαζί του τα πρωινά από τα αστεία του on air. Μπορείς να διαλέγεις ανάμεσα σε πολλούς σταθμούς ανάλογα με τα μουσικά γούστα σου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο προνόμιο για τον άνθρωπο απ’ το δικαίωμα της επιλογής και της ποικιλίας. Σε βοηθάει να διαμορφώσεις τα μουσικά γούστα σου, όπως εσύ θες κι όχι όπως θέλουν οι άλλοι.

Είναι όμως και η μουσική. Αυτά τα όμορφα κομμάτια που μιλούν στην ψυχή σου κατευθείαν και σου δίνουν την αίσθηση πως βρίσκεσαι κάπου μέσα σ’ αυτά. Πολλές φορές θα έχεις ακούσει ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο και θα έχεις σκεφτεί πως μιλάει για σένα. Έχει γραφτεί για σένα.

Για θυμήσου τότε που κάναμε αφιερώσεις στους αγαπημένους μας και που, ανοίγοντας το ραδιόφωνο το πρωί, είχες και κάτι να περιμένεις. Οι καιροί άλλαξαν, μα οι συνήθειες ποτέ. Έμειναν αναλλοίωτες στον χρόνο κι αυτός είναι ένας καλός λόγος που το ραδιόφωνο ανθίζει, ακόμη και στην εποχή της καραντίνας.

Πηγή εικόνας: The Financial Express

Αν δεν υπήρχε ένας σοβαρός λόγος ν’ ανοίξεις το ραδιόφωνο, ήρθε η στιγμή σου να το κάνεις, καθώς θα χαλαρώσεις και θα ηρεμήσεις μέσα σου. Θα ταξιδέψεις ανάμεσα στις αγαπημένες σου μελωδίες και τους στίχους, που θα δώσουν στη ζωή σου το νόημα που ίσως είχες χάσει λόγω της κατάστασης.

Κι επειδή γιορτές έρχονται, να ένας καλός λόγος για ν’ ακούσεις την αγαπημένη σου εκπομπή. Εκτός απ’ τον αγαπημένο σου παραγωγό και τη ζεστή φωνή του, θ’ ακούσεις και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, όπως αρμόζουν στην εποχή. Το Cocooning δεν είχε ποτέ καλύτερο εκπρόσωπο.

Ένας νέος κόσμος ανοίγεται στις εποχές που ζούμε. Βάλε τη βελόνα στη συχνότητα που αγαπάς και σε εκφράζει κι ετοιμάσου να ταξιδέψεις ανάμεσα σε τραγούδια και μελωδίες που μένουν ανέγγιχτα στο πέρασμα του χρόνου!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Πετρόπουλος
Ανδρέας Πετρόπουλος
Γεννήθηκε στην Πάτρα, Αχαΐας το 1991 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με δίπλωμα σε ανώτατα θεωρητικά μαθήματα, ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και διεθνείς σχέσεις. Ασχολείται ενεργά με την επικοινωνία και το Marketing, παρουσιάζοντας projects για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι επίσης ραδιοφωνικός παραγωγός μ' επιτυχημένη πορεία σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας όπως ο Αθήνα 9.84, ο ΑΡΤ FM 90.6 και ο Rockha Radio. Εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και portals, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του, στη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Λατρεύει τα ταξίδια και το καλό φαγητό και χαρακτηρίζεται απ' τους φίλους του ως One Day Traveller, καθώς είναι fan των μονοήμερων εκδρομών σε νησιά της Ελλάδας.