20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeLockdown vol. 2: Ας παίξουμε σκάκι!

Lockdown vol. 2: Ας παίξουμε σκάκι!


Της Αριάδνης – Παναγιώτας Φατσή, 

Η παράταση του δεύτερου lockdown είναι πλέον γεγονός και οι περισσότεροι νιώθουν ξανά εγκλωβισμένοι στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους. Τις ώρες που δεν παρακολουθεί κανείς μαθήματα ή δεν εργάζεται εξ αποστάσεως, είναι λογικό να ψάχνει εναγωνίως κάτι για να κάνει. Και εκεί, μπαίνει το διαδίκτυο. Ένας τεράστιος χώρος έκφρασης στον οποίο μπορείς να βρεις το οτιδήποτε. Μια ηλεκτρονική αναζήτηση αρκεί συνήθως για να βρεθούν πολλές πλατφόρμες, άρθρα και βίντεο που αφορούν διάφορα χόμπι, και έχουν τόσο ψυχαγωγικό όσο και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ένα από αυτά τα χόμπι είναι το σκάκι.

Τις τελευταίες εβδομάδες, πολύς λόγος γίνεται για το σκάκι -και όχι τυχαία, καθώς η σειρά του Netflix, Queen’s Gambit (την οποία συστήνω ανεπιφύλακτα), έχει δώσει μια τεράστια ώθηση στην πώληση σετ για σκάκι και έχει κάνει πολλά άτομα που δε γνώριζαν καν το παιχνίδι να θέλουν να το ξεκινήσουν. Πού θα βρείτε, λοιπόν, πηγές για σκάκι στην καραντίνα; Η απάντηση θα ήταν μάλλον παντού, διότι η δημοτικότητα του παιχνιδιού προσφάτως οφείλεται και στο γεγονός ότι είναι ένα άθλημα που μπορεί να διεξαχθεί εξ αποστάσεως μέσω του διαδικτύου -ας τα δούμε, όμως, πιο αναλυτικά!

Τους τελευταίους μήνες, διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το YouTube και το Twitch, το οποίο συνήθως φιλοξενεί βίντεο gaming, έχουν παρατηρήσει μια τεράστια αύξηση στο περιεχόμενο που αφορά το σκάκι και τη ζήτηση αυτού του περιεχομένου. Όπως αναφέρει το Insider, τα σκακιστικά κανάλια γίνονται ολοένα και περισσότερα, καθώς το κοινό δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον για τον σκακιστικό κόσμο.

Με μια σύντομη αναζήτηση, μπορεί κανείς να βρει αρκετούς ιστότοπους που παρέχουν δωρεάν ή έναντι συνδρομής μαθήματα και ασκήσεις στο σκάκι. Αν σκέφτεστε ότι θα μπορούσε να σας ενδιαφέρει, μη διστάσετε να επισκεφθείτε το Chess.com, το Lichess, το Chess24 ή όποια άλλη πλατφόρμα σας κινήσει το ενδιαφέρον. Το περιεχόμενο στις πλατφόρμες αυτές είναι εκπαιδευτικό, καθώς υπάρχουν αρκετά μαθήματα για πολλά στοιχεία του παιχνιδιού και η δυνατότητα εξάσκησης εναντίον του υπολογιστή, αλλά και ψυχαγωγικό, καθώς μπορεί ο χρήστης να παίξει με πολλούς άλλους χρήστες. Για τους πιο έμπειρους παίκτες, οι ιστότοποι αυτοί προσφέρουν σκακιστικά προβλήματα, σκακιστική θεωρία ή ακόμη και αναλύσεις από τα ίδια τα παιχνίδια που έχει παίξει ο χρήστης για προσωπική βελτίωση.

Όμως, οι πηγές για το σκάκι δε σταματούν στις πλατφόρμες αυτές. Μπαίνοντας στην πλατφόρμα βίντεο YouTube, μπορεί κανείς να βρει αρκετά κανάλια που αναλύουν και σχολιάζουν παρτίδες, εξηγούν ζητήματα θεωρίας και ενίοτε προκαλούν τον θεατή να βρει τη λύση στις θέσεις που παρουσιάζουν. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, βρήκα συχνά τον εαυτό μου να παρακολουθεί το κανάλι του παγκοσμίως γνωστού παίκτη Hikaru Nakamura, αλλά και κανάλια που αναλύουν και σχολιάζουν σύγχρονες και παλαιότερες παρτίδες μεγάλων παικτών, όπως το Agadmator’s Chess Channel, το οποίο λόγω της καλοστημένης δομής και της πολύ εύληπτης εξήγησης των θέσεων σε κάθε βίντεο είναι κατανοητό και ψυχαγωγικό ακόμη και για αρχάριους παίκτες.

Θα θέλατε, λοιπόν, να περάσετε μερικές ώρες του δεύτερου lockdown μαθαίνοντας ένα νέο παιχνίδι, το οποίο είναι σε θέση να ακονίσει το μυαλό σας και να ενισχύσει τη λογική σας σκέψη; Το σκάκι ίσως να είναι μια καλή επιλογή για σας. Είναι μια καλή ευκαιρία για όλους να περάσουμε πιο δημιουργικά την καραντίνα, μαθαίνοντας καινούργιες δεξιότητες και δίνοντας νέες προκλήσεις στον εαυτό μας, ακόμη και σε αυτό το ψηφιακό περιβάλλον. Καλή τύχη, λοιπόν, με την εκμάθησή σας, και όταν όλα αυτά τελειώσουν, θα βρεθούμε ξανά πάνω από τις αγαπημένες μας σκακιέρες.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση σε φοιτητικούς οργανισμούς και εκδηλώσεις, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Unique Minds και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες. Την ενδιαφέρει η συγγραφή νομικών και λογοτεχνικών άρθρων, τάσεις τις οποίες ικανοποιεί η συμμετοχή της στο OffLine Post. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.