24.7 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΓκρινιάρηδες του κόσμου, επιστρατευτείτε, θα παίξουμε επιτραπέζια

Γκρινιάρηδες του κόσμου, επιστρατευτείτε, θα παίξουμε επιτραπέζια


Της Τάνιας Βράνου,

Ελλάδα 2020 και διανύουμε τη δεύτερή μας καραντίνα. Αυτή η χρόνια είναι δύσκολη για όλους. Πότε εκνευριζόμαστε με την κατάσταση που επικρατεί, πότε στεναχωριόμαστε, πότε τη διακωμωδούμε. Και πάνω απ’ όλα δεν ξεχνάμε να γκρινιάζουμε. Ακόμη και όσοι από εμάς ζούσαν ήδη σε μια καραντίνα, έχουν αυτή τη γλυκιά μουρμούρα και συνεχώς αναπαράγουν τα «βαριέμαι» και «θέλω να βγω». Mα καλέ μου άνθρωπε σε παρακαλούσαμε πριν την καραντίνα να ξεκολλήσεις από τον υπολογιστή σου να πάμε για κανένα ποτό. Ναι, αλλά σου λέει «εγώ τώρα βαριέμαι στο σπίτι».

Εν πάση περιπτώσει και πέρα από τον χαβαλέ που κάνουμε, η περίοδος αυτή είναι δύσκολη για όλους και κυρίως για εκείνους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, για εκείνους που κατατάσσονται στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και για εκείνους που παραμένουν στην πρώτη γραμμή για να παρέχουν την απαραίτητη βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται.

Πώς, όμως, μπορούμε όσοι βρισκόμαστε διαρκώς στο σπίτι να περάσουμε δημιουργικά κι ευχάριστα τον χρόνο μας, χωρίς να είμαστε συνεχώς κολλημένοι στα social media; Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι να περάσεις ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο σου. Από το να διαβάσεις ένα βιβλίο μέχρι το να παίξεις ένα επιτραπέζιο. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε ξεχάσει πόσο ευχάριστο είναι να παίζεις κάποιο επιτραπέζιο.

Ίσως η τελευταία φορά που έπαιξες να ήταν πριν μερικά χρόνια σε κάποιο σπίτι φίλων, ενώ ήσασταν μαθητές ή ακόμη καλύτερα φοιτητές. Αν το σκεφτείς λίγο, η εποχή της καραντίνας μοιάζει κάπως με το τελευταίο έτος των σπουδών σου. Είναι εκείνη η φάση που τα έχεις ζήσει όλα στην πόλη που φοιτάς και σε κουράζει πλέον απίστευτα. Έχεις περάσει απ’ όλα τα μπαράκια, έχεις γευτεί όλα τα ρακόμελα των τσιπουράδικων που υπάρχουν στην πόλη, έχεις συμμετάσχει σε όλες τις συναυλίες και τα πάρτι που έχουν διοργανωθεί, έχεις πιει, έχεις μεθύσει, έχεις τραγουδήσει, έχεις χορέψει. Τώρα πλέον σ’ έχουν κουράσει τα μπαράκια, έχεις σιχαθεί το ρακόμελο και δεν έχεις άλλη επιλογή απ’ το να είσαι στο σπίτι με τις φόρμες σου και τους φίλους σου και να περνάτε κάπως διαφορετικά τον χρόνο σας.

Αυτό το «κάπως διαφορετικά» έρχονται τα επιτραπέζια παιχνίδια για να στο θυμίσουν. Έτσι, όμορφα και δημιουργικά, μπορούν να σε βοηθήσουν να περάσεις την καραντίνα.

Σίγουρα πολλοί από εμάς περνάνε την καραντίνα με τις οικογένειές τους και αυτό σημαίνει ότι μέσα σ’ ένα σπίτι μπορεί να συγκατοικούν τουλάχιστον από τρία άτομα και πάνω, τα οποία μένουν μαζί. Αντί, λοιπόν, να τσακώνεστε για το ποιο κανάλι θα παίξει στην τηλεόραση ή για το ποιος θα παίξει με το τάμπλετ, μπορείτε να συνεννοηθείτε για να παίξετε κάποιο επιτραπέζιο της αρεσκείας σας. Αυτό ενδεχομένως να είναι ένα παιχνίδι γνώσεων ή κάποιο παιχνίδι στρατηγικής ή ακόμη κάποιο παιχνίδι κίνησης.

Τα επιτραπέζια βοηθούν τους ανθρώπους να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Είναι ένα μέσο που συμβάλλει στην ανάπτυξη της ομαδικότητας, της οργάνωσης και της συνεργασίας. Τα μέλη που συμμετέχουν σ’ αυτά έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους. Κάπως έτσι έχεις την ευκαιρία να έρθεις ακόμη πιο κοντά με τους δικούς σου, να ξαναθυμηθείς πώς είναι να περνάς ευχάριστες στιγμές με την οικογένειά σου. Αν θυμάσαι καλά, αυτό σου είχε λείψει τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας των υποχρεώσεων που είχε ο καθένας από εσάς. Δεν προλαβαίνατε να βρεθείτε όλοι μαζί, να συζητήσετε, να μοιραστείτε πράγματα, να διασκεδάσετε.

Αυτή, λοιπόν, είναι η ευκαιρία σου και γι’ αυτό κοίτα να την εκμεταλλευτείς. Keep going και μείνε σπίτι, μείνε ασφαλής!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τάνια Βράνου
Τάνια Βράνου
Γεννημένη το 1993 στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη της σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Προσφάτως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων στον ΕΟΠΠΕΠ. Οι κύριες ασχολίες της τα τελευταία χρόνια είναι η μουσική αγωγή, ο εθελοντισμός και η εμψύχωση, κυρίως σε προγράμματα παιδαγωγικού χαρακτήρα, ενώ προσφάτως και επί της ευκαιρίας προστέθηκε η αρθρογραφία και η συμμετοχή σε ραδιοφωνική εκπομπή. Αρθρογραφεί στην κατηγορία των κοινωνικών θεμάτων, του OffLine Post.