17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕμβόλιο και Κράτος Πρόνοιας

Εμβόλιο και Κράτος Πρόνοιας


Του Οδυσσέα Βλαχονικολού,

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες από τότε που ανακοινώθηκε ο θρίαμβος των φαρμακοβιομηχανικών εταιριών για την δημιουργία, με από 90% έως και 95% αποτελεσματικότητα, εμβολίων. Δεν μιλάω για άλλες πέρα από τις AstraZeneca, Pfizer και Moderna. Ήδη η Pfizer έχει αναγγείλει την παραγωγή 50 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τον Δεκέμβριο. Αυτές οι επιτυχίες οφείλονται κυρίως στην παγκοσμιοποιημένη αγορά και το ελεύθερο εμπόριο, καθώς επέτρεπαν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και γνώσεων.

Πριν αποδώσουμε την απόλυτη νίκη σε αυτό το οικονομικό σύστημα, θα χρειαστεί να εξετάσουμε και την δωρεάν διανομή του εμβολίου σε όλους τους ανθρώπους. Δεν νοείται ευνομούμενη δημοκρατία χωρίς κράτος πρόνοιας, το οποίο να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Στα τελευταία συνέδρια του World Economic Forum στο Νταβός, έχει επισημανθεί ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας σήμερα είναι οι ανισότητες. Αν δεν προσφερθεί το εμβόλιο σε όλο τον πληθυσμό, οι ανισότητες πρόκειται να οξυνθούν ακόμα περισσότερο.

Η υγεία είναι ένα αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα και αποτελεί απαραίτητο αγαθό για την ευημερία των ανθρώπων. Χωρίς την ελάχιστη υγειονομική περίθαλψη και πρόληψη, οι πολίτες είναι ευάλωτοι σε ασθένειες με αποτέλεσμα να στερούνται την ελευθερία στην ζωή. Αυτός, θα έπρεπε να είναι άλλωστε, ο ρόλος του κράτους, να παρέχει, δηλαδή, ένα δίχτυ προστασίας στους ανθρώπους. Είναι αναγκαίο το κράτος να προωθεί τις ίσες ευκαιρίες και να διευρύνει τις ελευθερίες του ατόμου. Παρέχοντας λοιπόν υγεία σε όλους αμβλύνονται οι ανισότητες – που προέρχονται από τα διαφορετικά εισοδήματα των ατόμων μέσα στην κοινωνία – και τοποθετούνται όλοι οι άνθρωποι στην ίδια αφετηρία.

Όπως ανέλυσε ο Αμερικανός φιλόσοφος John Rawls στο έργο του «Θεωρία της δικαιοσύνης», η ακριβοδίκαιη ισότητα ευκαιριών αποτελεί έκφραση της ύπαρξης ενός κράτους πρόνοιας που παρέχει στα μειονεκτικά κοινωνικά στρώματα ευκαιρίες εκπαίδευσης και κοινωνικής ανέλιξης. Στα πλαίσια αυτής της αρχής, το εμβόλιο πρέπει να διανεμηθεί δωρεάν, διαφορετικά οι ανισότητες θα οξυνθούν και ολοένα και περισσότερα άτομα θα οδηγούνται στην ακραία φτώχεια. Το πρώτο μέλημα των δημοκρατικών κρατών θα πρέπει να είναι η ασφάλεια των πολιτών. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία μιας κοινωνίας.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι κυβερνήσεις του κόσμου και ιδιαίτερα αυτές του δημοκρατικού τόξου, οφείλουν να βρουν τους αναγκαίους μηχανισμούς παροχής του εμβολίου σε όλο τον πληθυσμό. Να εφαρμοστεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που να δίνει την δυνατότητα στα άτομα να λάβουν το εμβόλιο τους. Τέλος, θα πρέπει το υγειονομικό προσωπικό κάθε χώρας να εμβολιαστεί πρώτα, ως ένδειξη ασφάλειας του εμβολίου, για τις δύσπιστες ομάδες των αντιεμβολιαστών που έχουν εμφανιστεί τελευταία και αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οδυσσέας Βλαχονικολός
Οδυσσέας Βλαχονικολός
Είναι γεννημένος το 2001 και φοιτά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Ευρωπαϊκά θέματα. Αγαπάει τα ταξίδια, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την Γεωγραφία. Η ενασχόληση του με την αρθρογραφία ξεκινάει από το OffLine Post.