20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Biden v Trump: Episode 1, The Debate


Της Ιωάννας Χατζηαντωνίου,

34 ημέρες ακριβώς πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες επιτείνεται διαρκώς, με τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις να «ταράζουν τα νερά». Μέσα σε αυτό το κλίμα, έλαβε χώρα, εχτές το βράδυ, το πρώτο προεδρικό debate, το οποίο μας άφησε σοκαρισμένους. Οι δύο υποψήφιοι βρέθηκαν δια ζώσης στο Cleveland και υπό τον συντονισμό του Chris Wallace, παρουσιαστή ειδήσεων του καναλιού Fox, «συζήτησαν» -ή, τουλάχιστον, προσπάθησαν- και εξέφρασαν τις απόψεις τους πάνω σε ιδιαιτέρως καίρια και σημαντικά θέματα.

  • SCOTUS: Κάτι παραπάνω από μια «άδεια θέση»

Μετά από μία σχετικά άβολη πρώτη είσοδο των υποψηφίων, που δεν περιελάμβανε τη συνήθη χειραψία, για λόγους προφύλαξης της υγείας τους, στο τραπέζι, τέθηκε το θέμα της «άδειας καρέκλας» στο Ανώτατο Δικαστήριο. Οι δύο υποψήφιοι κλήθηκαν να υποστηρίξουν τις απόψεις του επί του θέματος. Από τη μία, ο Πρόεδρος Trump είχε ήδη προτείνει, το περασμένο Σαββατοκύριακο, την ακαδημαϊκό Amy Coney Barrett και φαίνεται να επιμένει στο Συνταγματικό καθήκον του και της Γερουσίας να «καλύψουν το κενό». Η υποψήφια Barrett, σύμφωνα με τον 45ο Πρόεδρο, είναι εξαιρετική στον τομέα της και έχει όλα τα φόντα, να διαπρέψει στον δρόμο που άνοιξε η RBG.

Από την άλλη, ο Αντιπρόεδρος Biden, αν και δεν αρνείται κάθετα την υποψηφιότητα και την ικανότητα της Barrett, χαρακτηρίζει την προσπάθεια αυτή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εν γένει μια «κατάχρηση εξουσίας». Στηρίζει το επιχείρημά του στο γεγονός ότι οι Η.Π.Α. βρίσκονται ήδη στα μέσα των εκλογών, με πολλές ψήφους δι’ αλληλογραφίας να έχουν ήδη συλλεχθεί, και αυτό σημαίνει πως ο λαός δεν έχει ακόμα εκλέξει ποιον επιθυμεί να τον εκπροσωπήσει και σε αυτήν την επιλογή. Βέβαια, εδώ πρέπει να σημειώσουμε, πως ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει θητεία τεσσάρων ετών, γεγονός που συνεπάγεται πως ο Trump έχει ακόμα τον χρόνο και τη δυνατότητα να διενεργήσει όπως επιθυμεί, ακόμα και αν χάσει τις εκλογές, καθώς θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.

Η θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο, όμως δεν συνεπάγεται απλά άλλον έναν συντηρητικό Δικαστή, μα μία επιπλέον «χείρα βοηθείας» για τον Πρόεδρο Trump στην προσπάθειά του να αλλάξει ριζικά αρκετά ζητήματα. Το Affordable Care Act (ή αλλιώς Obamacare), τα δικαιώματα των γυναικών και οι «νίκες» υπέρ της LGBTQ κοινότητας (με κυριότερο το κεκτημένο της απόφασης Roe v. Wade), όλα αυτά κινδυνεύουν να χαθούν με αυτή την επιλογή, όπως διευκρίνισε ο Αντιπρόεδρος Biden. Φυσικά, ο νυν Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχασε την αφορμή να κατακρίνει το Obamacare και την «σοσιαλιστική» επιθυμία του Δημοκρατικού Κόμματος, να περιθωριοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα ασφάλισης και να τον «εξαλείψει». Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να «μονολογεί» για τα λάθη και τις ανακρίβειες των λεγόμενων του αντιπάλου του, εμποδίζοντάς τον από το να εκφραστεί στο πλαίσιο του διαλόγου, αλλά και στη συνέχεια, εμποδίζοντας τον moderator, Chris Wallace, από το να του θέσει ένα ερώτημα, σχετικά με τη δική του εναλλακτική αντιπρόταση στο Obamacare. Φυσικά, αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά, κατά τη διάρκεια της βραδιάς…

  • Covid-19: “It is what it is because of who you are”

Κεντρικός άξονας, καθ’ όλη τη βραδιά, υπήρξε το ζήτημα του κορωνοϊού και ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας, καθώς ο Δημοκρατικός υποψήφιος, Joe Biden, επεδίωκε, με κάθε πιθανή ευκαιρία, να επιρρίπτει τις ευθύνες για την παροντική κατάσταση της χώρας και της δημόσιας υγείας στον Πρόεδρο Trump. Πάνω από 200.000 νεκροί και πάνω από 7,5 εκατομμύρια κρούσματα στη χώρα, που απαριθμεί το 4%, περίπου, του παγκόσμιου πληθυσμού. «Όταν του παρουσίασαν αυτά τα νούμερα (εννοείται του Trump τα νούμερα σχετικά με την πανδημία), απάντησε πως «Είναι αυτό που είναι». Λοιπόν, είναι αυτό που είναι εξαιτίας του ποιος είσαι εσύ», επιτέθηκε ευθέως ο Αντιπρόεδρος Biden στον 45ο Αμερικανό Πρόεδρο. Φυσικά, ο Πρόεδρος Trump, γνωστός για το… ταπεραμέντο του και την πυγμή του, αντεπιτέθηκε στον αντίπαλό του θίγοντας την ευστροφία και την εξυπνάδα του, αλλά και δηλώνοντας πως (ο Biden) δεν θα τα κατάφερνε, αν βρισκόταν στη θέση του.

Σε μια από τις πολλές επικλήσεις του στο συναίσθημα του κοινού, ο Biden έθιξε το ζήτημα των απωλειών, στα νούμερα των χαμένων ανθρωπίνων ζωών, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν ο Πρόεδρος Trump άκουγε όλους τους επιστήμονες και δρούσε, όταν υπήρχε ακόμα το χρονικό περιθώριο. Φυσικά, ο Πρόεδρος Trump υπογράμμισε επανειλημμένα την πρόοδο, που έχει κάνει η κυβέρνησή του, σε συνεργασία με μεγάλους φαρμακευτικούς ομίλους και επιστήμονες του κλάδου, στην αναζήτηση τόσο θεραπευτικής αγωγής όσο και ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό. Βέβαια, η ουσία και πάλι έγκειται στο ποιον εμπιστεύεται ο αμερικανικός λαός να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση, καθώς στα λόγια όλα είναι εύκολα! Ας μη ξεχνάμε πως στα λόγια του Προέδρου Trump, τους προηγούμενους μήνες, ο κορωνοϊός… θα εξαφανιζόταν με τις ζέστες!

  • The economy: Η ερώτηση που ο Πρόεδρος Trump απέφυγε (σαν να ‘ταν φόρος)

Το επόμενο θέμα προς συζήτηση, σε συνέχεια της πανδημίας, αφορούσε την οικονομία της χώρας και επέφερε μια «εξισορρόπηση ισχύος» στο debate, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να αναδείξει ένα από τα μεγαλύτερα θετικά στοιχεία της ως τώρα προεδρίας του -συμπεριλαμβανομένης και της τωρινής προσπάθειάς του να επαναφέρει την οικονομία σε προ-κορωνοϊού ρυθμούς.

Δεδομένου και του ιστορικού των Η.Π.Α. ως μιας χώρας που στηρίζεται στην οικονομία και την τοποθετεί σε περίοπτη θέση στη λίστα των εθνικών προτεραιοτήτων, ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη και λογική η στρατηγική του Προέδρου Trump να αναδείξει και να επαινέσει το έργο του τον τελευταίο καιρό. Με το άνοιγμα της οικονομίας, η Αμερική ξαναμπήκε σε ρυθμούς «κανονικότητας» εν μέρει, όμως αγνοώντας το ζήτημα της δημόσιας υγείας. Όπως παρατήρησε ο Αντιπρόεδρος Biden, η πανδημία δεν ήταν μια άνετη οικονομικά περίοδος για όλους τους Αμερικανούς, πόσο μάλλον για τους εργαζόμενους στο «πρώτο μέτωπο», γι’ αυτούς που με τον τρόπο τους «πολέμησαν την πανδημία».

Φυσικά, ο Trump ακολουθώντας, κυρίως, το σκεπτικό ενός δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία παρά ενός Προέδρου, θέλησε να ανοίξει την οικονομία, με το πρόσχημα πως ο λαός το επιθυμεί, σχολιάζοντας, μάλιστα, το πόσο «θλιβερή» είναι η εικόνα της Νέας Υόρκης με ένα ολικό κλείσιμο. Ο λαός, ίσως, το ήθελε, αλλά αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο;

Σε δεύτερη μοίρα ήρθε η πολυαναμενόμενη ερώτηση, σχετικά με τη φορολογική δήλωση του Προέδρου, καθώς ήταν πολύ πρόσφατη και ιδιαίτερα σκανδαλώδης η κατηγορία περί φοροδιαφυγής. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε, αρχικά, με αοριστίες, δηλώνοντας πως έχει πληρώσει «εκατομμύρια σε φόρους» και μάλιστα προσθέτοντας πως «δεν θέλει να πληρώνει φόρους». Σε αυτή την προσπάθεια αποφυγής μιας άμεσης απλής απάντησης, ο Joe Biden τον παρακινούσε να δημοσιεύσει τις φορολογικές του δηλώσεις, κάτι στο οποίο ο Trump απάντησε: «Θα το δεις, μόλις είναι τελειωμένο».

  • Racism and law enforcement

Φυσικά, από το debate δεν θα μπορούσε να λείπει το ζήτημα του συστημικού ρατσισμού. Σε μια τόσο πολυπολιτισμική χώρα, όπως οι Η.Π.Α., είναι προφανές πως ο κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως της φυλής και της καταγωγής του, θέλει έναν Πρόεδρο, έναν ηγέτη, που θα στηρίξει τα δικαιώματά του και θα χαράξει έναν δρόμο προς την ισότητα. Όπως πολύ συνοπτικά και περιεκτικά έθεσε ο Αντιπρόεδρος Biden, στην αρχή της ομιλίας του, επί του θέματος: «Αφορά τη δικαιοσύνη και την ισότητα, την αξιοπρέπεια. Αφορά το Σύνταγμα». Έπειτα, ανέλυσε κάθε έμπρακτο παράδειγμα της δράσης του νυν Αμερικανού Προέδρου σε αυτόν τον τομέα, αποδεικνύοντας πως οι ισχυρισμοί του Trump, πως έχει πράξει το καλύτερο για την Αφροαμερικανική κοινότητα σε σχέση με κάθε άλλον Αμερικανό Πρόεδρο -πλην, ίσως, του Abraham Lincoln-, δεν συμβαδίζουν πλήρως με την πραγματικότητα. Από την άλλη, στο ζήτημα της τάξης και της επιβολής του νόμου, κυρίως με αφορμή τις διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ο Πρόεδρος Trump εξαπέλυσε μια ιδιαίτερα σκληρή επίθεση στον αντίπαλό του, σχολιάζοντας όχι μόνο την αδυναμία του να ελέγξει τα ακραία αριστερά μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και την αδυναμία του να επιβάλλει την τάξη σε πολιτείες που κυβερνώνται από μέλη αντίστοιχης ιδεολογίας. Αυτό ήταν, ίσως, ένα από τα επιτυχημένα στοιχεία της ομιλίας του Προέδρου, καθώς, στην αρχή του debate, ο Biden είχε δηλώσει πως ο ίδιος αντιπροσωπεύει το κόμμα του και δίνει την έγκρισή του για το οτιδήποτε.

Πηγή: https://edition.cnn.com/2020/09/29/politics/first-presidential-debate-hits-and-misses/index.html

Σε γενικές γραμμές, το χθεσινοβραδινό debate δεν θα λέγαμε ότι έβγαλε κάποιον νικητή ή χαμένο. Και οι δύο υποψήφιοι κατάφεραν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να περάσουν ορισμένα επιχειρήματά τους και να καταστήσουν σαφή ορισμένα ζητήματα στον αμερικανικό λαό, αλλά και στους θεατές παγκοσμίως. Βέβαια, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα και για τον λόγο αυτό το πρώτο προεδρικό debate για τις φετινές εκλογές χαρακτηρίστηκε ευρέως ως ένα από τα χειρότερα -αν όχι το χειρότερο- debate στην ιστορία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Οι διαρκείς φωνές, η έλλειψη σεβασμού των ομιλητών στην τήρηση των χρόνων αλλά και ο ένας προς τον άλλο και προς τον συντονιστή, οι άμεσες, στυγνές, προσωπικές επιθέσεις των υποψηφίων δεν αποτελούν χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται ακριβώς στην έννοια του δημοκρατικού πολιτικού διαλόγου. Θα μπορούσε κανείς να πει, μάλιστα, πως το debate αποτέλεσε μια ξεκάθαρη ένδειξη της γενικότερης κατάστασης στην αμερικανική πολιτική σκηνή, μια κατάσταση επίρριψης ευθυνών, εγωισμού και αλαζονείας -σε πολλά σημεία- και χάους. Ένα χάος που, αναρωτιέμαι, θα καταφέρουν οι εκλογές να ξεκαθαρίσουν;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.