Της Ανδριάνας Γιαντούρη,

Ένας οργανισμός καθίσταται αφυδατωμένος, όταν τα υγρά που αποβάλλει είναι πολύ περισσότερα από αυτά που προσλαμβάνει, με αποτέλεσμα τα κύτταρα, οι ιστοί και κατ΄ επέκταση τα όργανα να δυσλειτουργούν, θέτοντας τον οργανισμό σε κατάσταση σοκ.

Καθημερινά, ένα ποσό νερού χάνεται από τον οργανισμό μας, μέσω του ιδρώτα, των δακρύων, των ούρων, των κοπράνων και του σάλιου, το οποίο αντικαθίσταται, όταν καταναλώνουμε υγρά και τροφές πλούσιες σε νερό. Φυσικά, σε χώρες με ζεστό κλίμα οι απώλειες αυτές είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Ποια είναι τα αίτια της αφυδάτωσης;

 1. Πυρετός: ο οργανισμός αποβάλλει υγρά, μέσω της επιφάνειας του δέρματος, σε μια προσπάθεια να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος.
 2. Διάρροια και εμετός: πρόκειται για αποβολή μεγάλων ποσοτήτων υγρών, διά της γαστρεντερικής οδού, η οποία συνοδεύεται και από απώλεια ηλεκτρολυτών. Οι ηλεκτρολύτες είναι φυσικά μέταλλα, που χρησιμοποιεί το σώμα μας για τη ρύθμιση της βιοχημείας του αίματος και πολλών λειτουργιών στα όργανα και στους μύες. Η απώλεια αυτών μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κώμα!
 3. Αυξημένη διούρηση: ο διαβήτης και η λήψη διουρητικών μπορούν να αυξήσουν τις απώλειες μέσω των ούρων.
 4. Αυξημένος ιδρώτας: κατά τη διάρκεια π.χ. της άσκησης, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος και οι ιδρωτοποιοί αδένες αποβάλλουν ποσότητες υγρών, με σκοπό την απομάκρυνση της ζέστης και τη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών. Ωστόσο, η υπερβολική απώλεια υγρών, που εκφράζεται με τον όρο υπεριδρωσία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις αφυδάτωσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αφυδάτωσης;

Η αφυδάτωση μπορεί να κυμαίνεται από ήπιας μορφής, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, έως πολύ σοβαρής μορφής, που απαιτεί άμεση ενδονοσοκομειακή αντιμετώπιση.

Τα κύρια συμπτώματα είναι:

 1. Ξηροστομία
 2. Μειωμένη διούρηση
 3. Πυκνά και σκούρα κίτρινα ούρα
 4. Πονοκέφαλος
 5. Ζάλη
 6. Ταχυκαρδία
 7. Αυξημένη δίψα
 8. Ξηρό δέρμα
 9. Υπνηλία, απώλεια ενέργειας, σύγχυση
 10. Δυσκοιλιότητα

Θεραπεία αφυδάτωσης

Σε ήπιες περιπτώσεις, η κατανάλωση νερού ή νερού με ηλεκτρολύτες είναι αρκετή, για να επανέλθει ο οργανισμός σε κατάσταση ενυδάτωσης.

Η σοβαρή αφυδάτωση, όμως, χρήζει άμεσης ιατρικής περίθαλψης, η οποία περιλαμβάνει ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών και αντιμετώπιση της διάρροιας ή του εμετού, όταν χρειάζεται.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση καφέ, αναψυκτικών και συμπυκνωμένων χυμών, καθώς επιβαρύνουν την αφυδάτωση.


Ανδριάνα Γιαντούρη

Γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου '99 στην Κομοτηνή και σπουδάζει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά ενώ λατρεύει τα ταξίδια, έχοντας εξερευνήσει 10 Ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής. Συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «EUROSCOLA» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου. Ασχολείται με το τρέξιμο, το Taekwondo και διάφορες εκδηλώσεις ιατρικού περιεχομένου.