22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαWinnie Harlow: There is beauty in everything

Winnie Harlow: There is beauty in everything


Της Δήμητρας Χαρέλη,

Μία αξιομνημόνευτη παρουσία θέτει νέους κανόνες στον κόσμο της μόδας. Η Winnie Harlow σπάει τα στερεότυπα της καθιερωμένης ομορφιάς και με την ιδιαίτερη φιγούρα της εγκαινιάζει μια νέα εποχή στις μεγαλύτερες πασαρέλες του κόσμου. Ως ένα ασταμάτητο εργοστάσιο ομορφιάς, η σύγχρονη βιομηχανία μοντέλων παράγει με ταχύτητα φωτός πανομοιότυπα μοντέλα, κλείνοντας καθημερινά την πόρτα σε κοπέλες που δείχνουν να απομακρύνονται από ιδανικές αναλογίες. Τον πιεστικό φόρτο εργασίας και οι απάνθρωπες απαιτήσεις έχουν προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα και διατροφικές διαταραχές σε αμέτρητες κοπέλες. Χιλιάδες μαρτυρίες έχουν αποκαλύψει τη σκοτεινή πραγματικότητα του κόσμου της μόδας, η οποία ξεπερνώντας κάθε φαντασία, κρύβεται επιμελώς πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, τις φωτογραφίσεις και τα αμέτρητα εξώφυλλα. Όταν αποφάσισε να αγαπήσει τον εαυτό της, όπως ακριβώς είναι, αναδείχθηκε ως ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα μοντέλα. Η μεγαλύτερη της νίκη; Δεν είναι η εισβολή της στον σκληρό κόσμο της μόδας, δεν είναι καν η επιβίωσή της σ’ αυτόν. Η απόλυτη δικαίωση ήταν η τεράστια  μεταβολή των καθιερωμένων προτύπων ομορφιάς. Αντιμετώπισε το σώμα της σαν έναν καμβά ζωγραφικής και παρακίνησε κάθε γυναίκα να αντιμετωπίσει τον εαυτό της ως ένα μοναδικό έργο τέχνης.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και η απόπειρα αυτοκτονίας

Η Winnie γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1994 στον Καναδά και στα τέσσερά της χρόνια διαγνώστηκε με λεύκη. Η φιγούρα της χαρακτηρίζεται αξιοπρόσεκτη, καθώς διαθέτει πανέμορφα χαρακτηριστικά κι απίστευτες αναλογίες. Η διχρωμία στο σώμα της παρατηρείται εντονότερα λόγω του χρώματός της. Τα παιδικά της χρόνια, όπως αναφέρει, πλέον αποτελούν ένα κακό όνειρο και προσπαθεί να τα αφήσει στο παρελθόν. Από πολύ μικρή ηλικία, έχει βιώσει ρατσισμό για την ιδιαιτερότητα στο δέρμα της. Τα επικριτικά βλέμματα και οι χλευασμοί αποτελούσαν γι’ αυτή καθημερινότητα, ενώ τα υποτιμητικά σχόλια την έκαναν αρκετές φορές να αλλάξει σχολείο. Η συνεχόμενη αίσθηση κατωτερότητας από το σύνολο την οδήγησε μέχρι και σε απόπειρα αυτοκτονίας. Ωστόσο, όλα αυτά τα έχει αφήσει στο παρελθόν, αποτελώντας πλέον σύμβολο της διαφορετικότητας. Έσπασε κάθε στερεότυπο στο χώρο της μόδας, ανοίγοντας το δρόμο σε όλες τις «διαφορετικές» γυναίκες, ωθώντας τις να αναδείξουν την ομορφιά τους μέσα από τη μοναδικότητά τους. Ρατσιστικές συμπεριφορές αντιμετωπίζει μέχρι και σήμερα, αλλά σίγουρα τίποτα δε μπορεί να την εμποδίσει να κάνει τα πιο τρελά της όνειρα πραγματικότητα.

Λίγα λόγια για τη λεύκη…

Πρόκειται μια πάθηση που δε μπορεί να ενταχθεί στα λοιμώδη ή μεταδοτικά νοσήματα, ούτε φυσικά προκαλεί σωματικό πόνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, παρουσιάζεται η εξής ιδιομορφία: ορισμένα τμήματα του δέρματος είναι λευκά, καθώς μειώνεται η μελανίνη. Η εξαφάνιση των μελανοκυττάρων προκαλεί αχρωμία στο δέρμα και την εμφάνιση των χαρακτηριστικών λευκών κηλίδων. Δεν είναι δυνατή η πρόβλεψη της εξέλιξης της, καθώς μπορεί να εξαπλωθεί στο δέρμα, αλλά και να περιοριστεί από μόνη της. Στην πρώτη περίπτωση, είναι πιθανόν να προσβάλλει και άλλα τμήματα εκτός από το δέρμα, όπως είναι τα μαλλιά. Η λεύκη διακρίνεται σε τμηματική, σε περιπτώσεις που προσβάλλει ένα συγκεκριμένο τμήμα του σώματος (π.χ. μόνο το χέρι) και σπάνια θα εξελιχθεί, σε γενικευμένη και εστιακή λεύκη. Στη δεύτερη περίπτωση, οι άσπρες κηλίδες εμφανίζονται σε περισσότερα μέρη πάνω στο σώμα. Συνήθως, κάνει την εμφάνισή της σε ηλικίες από 10 έως 30 ετών. Θεραπεία δε συνίσταται σε όλες τις περιπτώσεις καθώς σε περιστατικά περιορισμένης λεύκης στο δέρμα, αποφεύγεται. Είναι γνωστή και ως η νόσος του φωτός, διότι παρουσιάζεται σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια. Η καλή ψυχολογική κατάσταση είναι το σημαντικότερο κομμάτι στο οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση. Είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας, ο οποίος ρυθμίζει σε μεγάλο ποσοστό την πορεία και την εξέλιξη της πάθησης. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η μόνιμη ιδέα του στιγματισμού βομβαρδίζουν τον ασθενή με συνεχή αρνητικά συναισθήματα, προκαλώντας κατάθλιψη και ένα ασταμάτητο άγχος για την εικόνα του.

Η Winnie Harlow αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς μπορεί από πολύ μικρή ηλικία να αντιμετώπισε ρατσιστικές επιθέσεις, γεγονός που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία της, αλλά και ένα κομμάτι της τότε ζωής της. Αν και γεννήθηκε με κάποια ιδιομορφία στο δέρμα, κατάφερε να αποδείξει πως το να είσαι διαφορετικός ταυτίζεται με το να είσαι μοναδικός.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμητρα Χαρέλη
Δήμητρα Χαρέλη
Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1995 στην Χαλκιδική. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) με έντονο ενδιαφέρον για γραφή και ανάγνωση ποίησης και λογοτεχνίας.