6.9 C
Athens
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική Διεθνή Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας εν καιρώ κορωνοϊού

Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας εν καιρώ κορωνοϊού


Της Σωτηρίας Κόρδα,

Η Βόρεια Κορέα αποτελεί μία από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως, που δεν έχει αναφέρει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορωνοϊού (Covid-19). Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να ενθαρρύνει την ηγεσία προς την αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας και την επιβολή συστηματικότερου ελέγχου. Ωστόσο, βάσει αναφορών από τα κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας, ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, επέβλεψε ακόμα μία στρατιωτική άσκηση, λίγο πριν την συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε παρά τη διασπορά του ιού. Η άσκηση ήταν μικρής κλίμακας, με την συμμετοχή συγχρόνως μονάδων του πεζικού, εκτελώντας βολές όλμων κατά στόχων. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ανέλαβε τη μοίρα μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 και μαχητικών εγγύς υποστήριξης Su-25, ενώ κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης διεξήχθη και εκτόξευση βλήματος αέρος R-73.

Τόσο τα μαχητικά αεροσκάφη Mikoyan MiG-29, όσο και Sukhoi Su-25 Grach, σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1970 στη Σοβιετική Ένωση, με σκοπό την παροχή αεροπορικής υποστήριξης στις σοβιετικές επίγειες δυνάμεις. Η άσκηση αυτή ήταν η τελευταία, έπειτα από πολλές που πραγματοποίησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας τον τελευταίο μήνα. Είναι γεγονός, πως αποτελούν μια ενέργεια «άκρως ακατάλληλη», καταπατώντας την εφαρμογή των μέτρων εξάπλωσης του Covid-19. Και ενώ η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη, το Κοινοβούλιο, ελεγχόμενο από το καθεστώς της Πιόνγκγιανγκ, συνεδρίασε προ ολίγων ημερών ζητώντας τη λήψη σκληρών μέτρων προστασίας.

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας (KCNA), είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, επιμένοντας πως δεν υπάρχουν κρούσματα – δίχως όμως να έχουν τηρηθεί μεταξύ των συμμετεχόντων τα μέτρα προσωπικής προστασίας. Το επίσημο δημοσίευμα του KCNA, αναφέρει μεταξύ άλλων: «η συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου ζήτησε να ληφθούν αυστηρά εθνικά αντίμετρα για να ελεγχθεί διεξοδικά η εξέλιξη του ιού υπό το πρίσμα της σταθερής εξάπλωσης της παγκόσμιας επιδημίας». Η ηγεσία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας υπογράμμισε πως οποιαδήποτε μέτρα για την καταπολέμηση του Covid-19 δεν αντιστοιχούν με απομάκρυνση των πόρων από την οικονομική ανάπτυξη ή την άμυνα της χώρας.

Μετά από πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στον πληθυσμό της Βόρειας Κορέας, 709 άτομα έχουν υποβληθεί σε τεστ, 500 έχουν ήδη τεθεί σε καραντίνα, ενώ δεν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα κορωνοϊού. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις, δεδομένου ότι η γειτονική Νότια Κορέα έχει ήδη ανακοινώσει 10.000 κρούσματα και 200 θανάτους. Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με επιστολή προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, εξέφρασε την επιθυμία του να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της πανδημίας, αναφέροντας πως του έκανε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο υποστηρίζει και προστατεύει τον λαό του ο ομόλογός του, Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δήλωσε πως επρόκειτο για μία ένδειξη σταθερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, παρά τις τεταμένες τριβές μεταξύ τους.


Σωτηρία Κόρδα

Γεννηθείσα το 1999 στην Πάτρα, σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι γνώστρια Αγγλικής, Γαλλικής, Ρωσικής και Αραβικής γλώσσας. Έλκεται ιδιαίτερα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σύγχρονες εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα. Παρακαλουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (EUropaS, ThessISMUN), αλλά και στο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πότε έχει κάποιος ικανότητα για καταλογισμό;

Της Μαρίας - Ειρήνης Τζαμάκου, Κατά το ποινικό δίκαιο μια πράξη καθίσταται έγκλημα, μόνο εφόσον συνδεθεί με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Χωρίς αυτή την προσωπική σύνδεση,...

The hybrid war in the international political scene

By Veronika Sinou, Unfortunately, fake news is not a recent concept as examples of it can be found throughout history. We are all familiar with...

Μια άγνωστη προκήρυξη της Φιλικής Εταιρείας προς τους Βαλκανικούς Λαούς

Της Αίγλης Μπένου, Σύμφωνα με την έρευνα του Νέστορα Καμαριανού στα ρουμανικά αρχεία, μας δίνεται η αφορμή να ασχοληθούμε με μια άγνωστη προκήρυξη της Φιλικής...

Το Real Estate του σήμερα… και του αύριο

Του Ιωάννη Φίλιππα, Το Real Estate στην Ελλάδα έχει «παγώσει» την τελευταία 10ετία λόγω της οικονομικής κρίσης. Χαμηλό ΑΕΠ, μειωμένη ζήτηση για ακίνητα και κάπως...
Σωτηρία Κόρδα
Γεννηθείσα το 1999 στην Πάτρα, σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι γνώστρια Αγγλικής, Γαλλικής, Ρωσικής και Αραβικής γλώσσας. Έλκεται ιδιαίτερα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σύγχρονες εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα. Παρακαλουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (EUropaS, ThessISMUN), αλλά και στο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων.