20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimePodcasts in the time of COVID-19

Podcasts in the time of COVID-19


Της Ελπίδας Δαλιέτου,

Μετά την επίσημη ανακοίνωση του COVID-19 ως πανδημία, πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν υποχρεωμένο να προσαρμοστεί σε μια πρωτόγνωρη για όλους καθημερινότητα: αυτή της καραντίνας, της απομόνωσης και της αποφυγής κοινωνικών επαφών. Οι οικονομίες ανά τον κόσμο έχουν βυθιστεί σε τέλμα, ενώ εκείνοι που τολμούν να ξεμυτίσουν από τα σπίτια τους αντικρίζουν πόλεις-φαντάσματα λόγω της αυστηρής απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων. Για πολλούς από εμάς ήταν δύσκολο, έως και αδύνατον, να τραβήξουμε το χειρόφρενο και να πατήσουμε «pause» κατά τις πρώτες μέρες επιβολής των νέων μέτρων. #ΜένουμεΣπίτι, έτσι ώστε όταν συναντηθούμε ξανά, να μπορούμε να μιλήσουμε ο ένας δίπλα στον άλλον, να αγκαλιαστούμε, να γεμίσουμε ξανά τις έρημες μας πόλεις με γέλια και μουσική. Συμβάλουμε στην πρόληψη της πανδημίας ώστε όταν ξαναϊδωθούμε, να μην λείπει κανείς.

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να δούμε τον «εγκλεισμό» σαν ένα διάλειμμα από την έντονη καθημερινότητά μας. Είναι η κατάλληλη περίοδος να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας, να θέσουμε νέους, να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν, να βρούμε καινούργια χόμπι.

Εάν λοιπόν έχεις κουραστεί να σπαταλάς ώρες στο Netflix «μπιντζάροντας» σειρές και ταινίες (guilty pleasure, το ξέρω) και το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων δεν είναι και πολύ του γούστου σου, σου έχω την κατάλληλη λύση: τα podcasts. Όχι μόνο θα γεμίσουν το πρόγραμμά σου εποικοδομητικά και θα τονώσουν την παραγωγικότητά σου αλλά αποτελούν επίσης τροφή για σκέψη. Και το καλύτερο; Είναι απολύτως δωρεάν! Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Τι είναι όμως τα podcasts;

Αρχικά, η λέξη πρωτοεμφανίστηκε σε ένα άρθρο του Ben Hammersley για την εφημερίδα Guardian. Προέρχεται από σύντμηση των λέξεων iPod (προϊόν της Apple) και broadcast (εκπομπή, μετάδοση). Παρά τη σύνδεση του εμπορικού σήματος της Apple με την καινούργια τεχνολογία, τα podcasts είναι ευρέως διαδεδομένα και σε χρήστες άλλων συσκευών, καθώς η πιο δημοφιλής μορφή τους είναι το MP3. Μπορείτε να τα απολαύσετε σε διάφορες πλατφόρμες: Apple Store, YouTube, Windows Media Player, Spotify, ακόμα και στα επίσημα sites τους.

Ομολογουμένως, τα podcasts είναι ξενόφερτη μόδα αλλά αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα πρωτότυπο μέσο ψυχαγωγίας που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ακροατή. Πολλοί bloggers, YouTubers, ηθοποιοί, καλλιτέχνες αλλά και ποικίλες εφημερίδες και περιοδικά του εξωτερικού έχουν πλέον τα δικά τους επαγγελματικά podcasts και τα θεωρούν επέκταση του περιεχομένου τους. Τα τελευταία χρόνια βέβαια έχουν γίνει πολλές φιλότιμες προσπάθειες και στον ελληνόφωνο χώρο.

Στην αρχή αντιλαμβανόμαστε τα διάφορα podcasts ως ραδιοφωνικές εκπομπές και κάπως έτσι είναι. Η θεματολογία τους ποικίλει: από την πολιτική μέχρι τη μουσική και τις ξένες γλώσσες, οι επιλογές είναι άπειρες και καλύπτουν όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα. Δεν σου αρέσει αυτό που ακούς; Πάτα play στο επόμενο!

Tip: Για να σιγουρευτείτε ότι δεν θα χάσετε κάποιο μελλοντικό «επεισόδιο», κάντε συνδρομή (subscribe) στα podcasts της επιλογής σας.

Παρακάτω σας παραθέτω κάποια αγγλόφωνα podcasts που ξεχώρισα και που σίγουρα θα σας κρατήσουν συντροφιά εν καιρώ καραντίνας!

  1. Για τους σινεφίλ Blackout

Το Blackout αποτελεί τη μύησή μου στα podcasts και δεν θα μπορούσε να λείπει από την παρούσα λίστα. Παραγωγός και αφηγητής του είναι ο βραβευμένος με Όσκαρ Rami Malek (Bohemian Rhapsody, Mr. Robot), ο οποίος ξετυλίγει το ταλέντο του στην ηθοποιία χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή του.

Υπόθεση: Το Βερολίνο, μια μικρή πόλη του New Hampshire στις ΗΠΑ, βυθίζεται στο χάος μετά τη μυστηριώδη διακοπή του ρεύματος σε όλη την επικράτεια. Ενώ οι κοινωνικές δομές καταρρέουν, ο DJ Simon Itani (Malek) παίρνει τη κατάσταση στα χέρια του για να προστατεύσει την οικογένειά του και να ενώσει τη κοινότητα. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό το Blackout κρατάει την αγωνία του ακροατή και με μαεστρία ξεδιπλώνει το μυστήριο της ιστορίας. Ειδικά τα ηχητικά εφέ (πυροβολισμοί, κοφτές ανάσες) κάνουν τον ακροατή να νιώθει σαν να βρίσκεται και εκείνος στο πεδίο μάχης της ιστορίας. Εάν σου αρέσουν οι ταινίες γενικότερα και τα θρίλερ ειδικότερα, this is your podcast!

  1. Για τους βιβλιοφάγους You’re Booked

Η δημοσιογράφος Daisy Buchanan είναι η παρουσιάστρια του podcast You’re Booked, το οποίο επιτρέπει στους ακροατές να «ψαχουλέψουν» τις βιβλιοθήκες των καλεσμένων της και να ανακαλύψουν τα βιβλία που τους έκαναν εντύπωση. Και μόνο η απαλή φωνή της Buchanan συνεπαίρνει τον ακροατή. Οι καλεσμένοι της είναι δημοσιογράφοι, συγγραφείς και σεναριογράφοι. Εάν ποτέ αναρωτηθήκατε τι είδους βιβλία διαβάζουν κάποιες από τις αγαπημένες σας προσωπικότητες, tune in!

  1. Για τους fans του true crime Serial

Ίσως ένα από τα δημοφιλέστερα podcasts που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, εάν όχι το δημοφιλέστερο, το Serial παντρεύει το true crime, την ερευνητική δημοσιογραφία και το σασπένς. Πολλοί από εμάς έχουμε περάσει τη φάση παρακολούθησης σειρών και ντοκιμαντέρ που έχουν να κάνουν με φόνους και κατά συρροή δολοφόνους και αυτό το podcast σίγουρα δεν απογοητεύει. Η παρουσιάστρια Sarah Koenig αφηγείται κατά τη διάρκεια τριών σεζόν (μέχρι στιγμής), τρεις διαφορετικές μεταξύ τους ιστορίες που κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα. Εάν δεν σε έπεισα ακόμη, ορίστε περισσότερα credentials: Το Serial κέρδισε το βραβείο Peabody το 2015 για την καινοτόμα ιδέα του της αφήγησης μιας non-fiction ιστορίας, ενώ μέχρι το 2018, τα επεισόδια της πρώτης και της δεύτερης σεζόν έχουν παρακολουθηθεί πάνω από 340 εκ. φορές, ξεπερνώντας έτσι το παγκόσμιο ρεκόρ! Εάν λοιπόν έχεις περιέργεια και σου αρέσουν οι εγκληματικές σειρές και ταινίες, sit back and enjoy!

  1. Για αυτούς που διψούν για γνώση Stuff You Should Know

Όπως φαίνεται και από τον τίτλο, το podcast αυτό θα διευρύνει σίγουρα το γνωστικό σου πεδίο! Εάν ήθελες ποτέ να μάθεις για τη σαμπάνια, τον σατανισμό, τα επεισόδια Stonewall του 1969, τη θεωρία του χάους, το LSD, και την Ρόζα Παρκς, τότε το SYSK είναι το κατάλληλο podcast για εσένα! Είναι ευκαιρία τώρα να μάθουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες με περιεκτικό και διασκεδαστικό τρόπο, ώστε να βγούμε από την καραντίνα σοφότεροι και πιο ενημερωμένοι.  Μην διστάζεις, press play!

  1. Για τους λάτρεις της ιστορίας Stuff You Missed in History Class

Για όσους δεν πρόσεχαν και πολύ στο μάθημα αλλά και για τους λάτρεις της ιστορίας που θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους με παράξενα και ενδιαφέροντα γεγονότα, αυτό το podcast είναι το ιδανικό. Πρόκειται για ένα ταξίδι μέσα στην ιστορία με συνοδοιπόρους τις Holly και Tracy, οι οποίες μας μεταφέρουν με τη φωνή τους στην τότε εποχή και μοιράζονται μαζί μας fun facts και περίεργα στιγμιότυπα της διεθνούς ιστορίας. Ακόμη και εάν δεν σου αρέσει η ιστορία, το podcast αυτό καλύπτει μια ευρεία γκάμα θεμάτων και σίγουρα θα βρεις κάτι που να σου αρέσει!

Πηγή εικόνας: Gleauty
  1. Bonus: Call Your Girlfriend

Εάν είσαι μόνος/μόνη σε αυτή τη φάση που διανύουμε, τότε το Call Your Girlfriend θα σου κρατήσει παρέα και θα γεμίσει τη σιωπή, καθώς σε κάνει να νιώθεις σαν να ακούς φίλες σου να συζητούν. Οι κολλητές Ann Friedman και Aminatou Sou «κουτσομπολεύουν» για ό,τι θέμα μπορείς να φανταστείς: κοινωνικά φαινόμενα, πολιτική, ειδήσεις, ακόμη και για άσχετα θέματα που τις ενδιαφέρουν. Αυτά μπορεί να είναι ομορφιά, βιβλία, μέχρι και σεξουαλική αγωγή.

Honorary Mentions: BBC podcasts (ενημέρωση), Chopper’s Politics (πολιτικά), English as a Second Language (ξένες γλώσσες), Unsubscribe (κοινωνικά-φεμινισμός).

Φυσικά, αυτά είναι μόνο ένα δείγμα των επιλογών που έχεις όσον αφορά τα podcasts. Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει θησαυρούς. Φτιάξε μια κούπα καφέ (trendy στις μέρες μας είναι ο καφές Dalgona που μονοπωλεί στα social media), βάλε ακουστικά και ταξίδεψε νοητά, πέρα από τα όρια του σπιτιού σου.

Καλή ακρόαση!


Ελπίδα Δαλιέτου

Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ομιλεί 5 ξένες γλώσσες και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται η λογοτεχνία, η συγγραφή, η μετάφραση και η διερμηνεία, η διπλωματία, οι διεθνείς σχέσεις, τα ταξίδια και ο εθελοντισμός. Αυτόν τον καιρό αρθρογραφεί και κάνει πρακτική στο Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.