13.6 C
Athens
Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021
Αρχική Κοινωνία Ελεύθερος χρόνος: Ο καλύτερός μας φίλος

Ελεύθερος χρόνος: Ο καλύτερός μας φίλος


Της Σοφίας Γεωργούλη,

Πολλά έχουν γραφτεί, ερευνηθεί και προταθεί για μια ευχάριστη και χρήσιμη αξιοποίηση του χρόνου μας, ειδικά όταν οι ώρες που του αναλογούν είναι αρκετές. Ωστόσο, η δύσκολη τωρινή συγκυρία, λόγω της πανδημίας της νέας μορφής γρίπης του κορωνοϊού, έχει κλείσει στα σπίτια του χιλιάδες κόσμου, που μάλλον δυσανασχετεί από αυτόν τον ζωτικής σημασίας οικειοθελή εγκλεισμό. Οπωσδήποτε η υποχρεωτική αυτή επιλογή του περιορισμού των πολλών και άσκοπων εξόδων δεν είναι κάτι ευχάριστο, όμως ταυτόχρονα δεν είναι κάτι μη διαχειρίσιμο.

Οι λύσεις για να γεμίσουμε τον χρόνο μας, ακόμα και εντός σπιτιού, είναι αρκετές. Πρωτίστως, ο ελεύθερος χρόνος αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας, με τις δραστηριότητες και τις ενασχολήσεις που μας χαλαρώνουν και μας γεμίζουν θετικά συναισθήματα. Η ανάγνωση βιβλίων και περιοδικών μπορούν να καλύψουν κάθε προτίμηση και κάθε ηλικία: λογοτεχνία, μυθιστορήματα αστυνομικά, φαντασίας, βιβλία μαγειρικής ή και αθλητισμού μπορούν να αποτελέσουν την καλύτερη συντροφιά και να μας ταξιδέψουν σε άλλους κόσμους, χώρες και εποχές. Τροφή σκέψης, προβληματισμού, γνώσης και ως εκ τούτου πηγή αυτοβελτίωσης, τα ποικίλα αναγνώσματα είναι μια από τις πιο εποικοδομητικές επιλογές κάλυψης του χρόνου μας.

Επιπλέον δραστηριότητες καλλιτεχνικής φύσης είναι μια εξαιρετική επιλογή διοχέτευσης των δημιουργικών αναζητήσεων του καθενός μας. Η μουσική, είτε με την δημιουργική παραγωγή της μέσω ενός μουσικού οργάνου είτε απλά με το άκουσμα της, λειτουργεί άκρως καταπραϋντικά στην ψυχή και τη διάθεση μας. Συνάμα, καλλιτεχνικές δημιουργίες, όπως χειροποίητες κατασκευές (διακοσμητικά αντικείμενα, κεριά, πλεκτές κατασκευές), μπορούν να αναδείξουν τον πιο παραγωγικό εαυτό μας και το αποτέλεσμα τους σίγουρα θα μας δώσει την ικανοποίηση της προσωπικής προσπάθειας και τη χαρά της δημιουργίας. Μια εξίσου δημιουργική απασχόληση σχετίζεται με την ανθοκομία και την κηπουρική, είτε στους κήπους είτε στα λουλούδια και τις γλάστρες μας στα μπαλκόνια. Οτιδήποτε εμπεριέχει το κομμάτι της προσωπικής δημιουργίας λειτουργεί ευεργετικά, καθώς η ενέργεια μας διοχετεύεται σε κάτι ευχάριστο, το αποτέλεσμα του οποίου είναι απτό και κυρίως άκρως προσωπικό. Ο κόπος, η δημιουργικότητα και το μεράκι μας παίρνει μορφή, γίνεται ύλη και συνιστά μια προέκταση του εαυτού μας.

Ένας ακόμα σύμμαχος μας στο μοίρασμα του χρόνου μας με τα οικεία μας πρόσωπα, τα οποία στερούμαστε λόγω της αποφυγής πολλών συναναστροφών που εγκυμονούν κινδύνους, είναι η ίδια η τεχνολογία. Κλήσεις και βίντεο κλήσεις μπορούν να μας χαρίσουν την πολυπόθητη επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα, να μοιραστούμε νέα και ειδήσεις, συναισθήματα και χαμόγελα. Ασφαλώς η τεχνολογία μας παρέχει πλήθος επιλογών μέσα από την καθηλωτική οθόνη, είτε της τηλεόρασης είτε των ηλεκτρονικών υπολογιστών: ταινίες, σειρές, ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι κάποιες από τις πολλές επιλογές στον ελεύθερο χρόνο μας. Συν τοις άλλοις, τα επιτραπέζια παιχνίδια σε μικρές παρέες ατόμων είναι από τις πιο ευχάριστες και διασκεδαστικές ασχολίες, που μας χαρίζουν τη συντροφικότητα και το απαραίτητο γέλιο που τόσο χρειαζόμαστε.

Αναμφίβολα ο χρόνος μας μπορεί να γεμίσει με πολλούς και ενδιαφέροντες τρόπους, ιδιαίτερα αν δεν χαθεί η καλή μας διάθεση και η θετική ψυχολογία. Η αισιοδοξία, η αλληλεγγύη και η εκτόνωση της ενέργειας μας σε δραστηριότητες και ασχολίες που αγαπάμε είναι η καλύτερη άμυνα στο δύσκολο και πρωτόγνωρο αυτό πρόβλημα υγείας. Μέχρι λοιπόν ο κόσμος μας να ξεπεράσει άλλη μια δυσκολία, είναι στο χέρι μας να μη χάνουμε τις στιγμές μας μοιρολατρώντας, αλλά να τις κάνουμε όσο πιο ευχάριστες και ουσιαστικές μπορούμε.


Σοφία Γεωργούλη

Γεννήθηκε το Μάιο του 1991 στη Χίο, όπου διαμένει και σήμερα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Αγαπά την αέναη μάθηση και επιδιώκει την ενασχόληση με τομείς συναφείς με τις σπουδές της, όπως η παρακολούθηση σεμιναρίων και διαλέξεων αναφορικά με την ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. Αφιερώνει τον ελεύθερο της χρόνο στον αθλητισμό, την ανάγνωση και το ελεύθερο σχέδιο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μια κοινωνική ματιά στον Τρίτο Κόσμο

Της Ιωάννας Κουτσομιχάλη, Σύμφωνα με την ιστοσελίδα invsetopedia.com, ο όρος «Τρίτος Κόσμος» είναι μια ξεπερασμένη και υποτιμητική φράση, που έχει χρησιμοποιηθεί, κατά κύριο λόγο, ιστορικά,...

Ουγγαρία: Η μετατροπή του εμβολιασμού σε ένα γεωστρατηγικό παιχνίδι

Της Θεοδώρας Αγγελοπούλου, Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021, η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία χορήγησε στους πολίτες της το εμβόλιο...

Στο μονοπάτι του lockdown

Του Δημήτρη Τόλια,  Συνήθως, οι τίτλοι των άρθρων προσπαθούν με κάποια υπερβολή να προσδώσουν έμφαση σε ένα γεγονός. Ωστόσο, τίτλοι όπως «Lockdown χωρίς τέλος» και...

Οι ευεργετικές ιδιότητες του θεάτρου στην κοινωνία

Της Μαριτίνας Γκίνη, Σε μια εποχή που το θέατρο βάλλεται λόγω της πανδημίας, σε μια εποχή που σύσσωμος ο πληθυσμός της χώρας παρακολουθεί τις συνεχώς...
Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.