28.9 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςDebate των Δημοκρατικών: Μάχη σώμα με σώμα

Debate των Δημοκρατικών: Μάχη σώμα με σώμα


Της Ιωάννας Χατζηαντωνίου,

Το βράδυ της Κυριακής 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το τελευταίο debate της εκλογικής αναμέτρησης των Δημοκρατικών στα γραφεία του CNN στην Ουάσινγκτον. Ο πρώην Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden βρέθηκε απέναντι με τον Γερουσιαστή του Βερμόντ Bernie Sanders και αφού αντάλλαξαν τη «χειραψία πανδημίας» με τους αγκώνες, επιδόθηκαν σε μια συζήτηση η οποία κάλυψε όλα τα καίρια ζητήματα, με κυριότερο την πολιτική υγειονομικής περίθαλψης και την αντίδραση στην τωρινή πανδημία. Μέχρι στιγμής, ο Αντιπρόεδρος Biden έχει το προβάδισμα με 866 Εκλέκτορες και ο Sanders ακολουθεί με 709. Παρά το γεγονός ότι απομένουν ακόμα οι ψήφοι 30 πολιτειών, ο Biden έχει λάβει την επιδοκιμασία αρκετών υποψηφίων που αποσύρθηκαν στην πορεία του εκλογικού αγώνα, ενισχύοντας έτσι το κύρος και την ισχύ του.

Εναρκτήριο θέμα υπήρξε η πανδημία που έχει χτυπήσει σχεδόν ολόκληρη την υφήλιο, ο κορωνοϊός και το πώς θα αντιδρούσαν οι δύο υποψήφιοι, αν είχαν στα χέρια τους την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τη συζήτηση ξεκίνησε ο πρώην Αντιπρόεδρος Biden εκφράζοντας τη συμπόνοια του στα θύματα και τις οικογένειες που έχουν προσβληθεί. Κατόπιν, παραπέμποντας στην ηλεκτρονική του καμπάνια, έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την αντιμετώπιση των προσβεβλημένων ατόμων με τη χρήση των τεστ που παρέχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και την εξασφάλιση αρκετών χώρων περίθαλψης σε κάθε πολιτεία. Επίσης, αναφέρθηκε στο οικονομικό απότοκο αυτής της κρίσης, εξηγώντας πώς θα φρόντιζε να μην καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις αλλά και ο πληθυσμός από το βάρος της μείωσης οικονομικής δραστηριότητας. Αξίζει να σημειωθεί, όπως και αναφέρθηκε στη συζήτηση, πως ο Biden έχει εμπειρία σε τέτοιες καταστάσεις καθώς βρισκόταν στη θέση του Αντιπροέδρου όταν ο ιός Έμπολα είχε εμφανιστεί στις Η.Π.Α.

Όταν ο Γερουσιαστής Sanders πήρε τη σκυτάλη, καταδίκασε τη συμπεριφορά του Προέδρου Trump επί του ζητήματος και έθεσε ως πρώτη δράση την ανακήρυξη της Αμερικής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Έπειτα, έθιξε την ανάγκη να αντιληφθεί ο αμερικανικός λαός πως η ασθένεια ή στις μέρες μας η πανδημία πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται με την ανάλογη σοβαρότητα και ο κόσμος να πηγαίνει στο γιατρό δίχως να ανησυχεί για το κόστος, αναφέροντας και την πίστη του στο πρόγραμμα “Medicare For All”. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μην ανησυχείτε (για τους Αμερικανούς πολίτες) για το κόστος, βρισκόμαστε σε μια περίοδο εθνικής έκτακτης ανάγκης!». Ακόμη, υπογράμμισε το πρόβλημα των φαρμακευτικών εταιριών που ψάχνουν αφορμές, σαν και αυτή του Κορωνοϊού, για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους ρίχνοντας ένα τρομερό οικονομικό βάρος στους ώμους των Αμερικανών.

Η πρώτη έντονη διαφοροποίηση των απόψεών τους, η οποία είχε φανεί και σε προηγούμενα debate, αφορούσε το σύστημα υγείας και ασφάλισης εν καιρώ κρίσης και χωρίς κρίση. Ενώ ο Biden υποστηρίζει πως κατά τη διάρκεια μιας κρίσης το ίδιο το κράτος πρέπει να καλύπτει οποιοδήποτε έξοδο περί υγείας έχουν οι πολίτες ανεξαρτήτως συστήματος και πολιτικής ασφάλισης, ο σοσιαλιστής Sanders στηρίζει πως αυτό θα έπρεπε να ισχύει σε κανονική βάση για την Αμερική, η οποία όπως ανέφερε βρίσκεται ούτως ή άλλως σε κρίση όταν την προηγούμενη χρονιά 30.000 Αμερικανοί απεβίωσαν λόγω έλλειψης κατάλληλης υγειονομικής περίθαλψης. Σε αυτό ο Biden μνημόνευσε το “Obama Care”, ένα πρόγραμμα επιλογής του είδους υγειονομικής περίθαλψης που προτιμά ο κάθε πολίτης. Εν τέλει όμως και οι δύο συμφωνούν πως η κατάσταση χρήζει άμεσης αντίδρασης ακόμα και με την επιστράτευση του στρατού, δήλωσε ο Biden, καθώς έχουν τις δυνατότητες να παρέχουν ικανοποιητική βοήθεια που είναι αναγκαία αυτή την περίοδο.

Στη συνέχεια, ειδική μνεία έγινε στη στάση που θα πρέπει να κρατηθεί απέναντι στην Κίνα· όταν ο πρώτος γιατρός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον Κορωνοϊό, οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν να τον «φιμώσουν», αφήνοντας στο σκοτάδι τις υπόλοιπες χώρες και συμβάλλοντας στο χάος που επικρατεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Και οι δυο υποψήφιοι συμφώνησαν πως η Κίνα πρέπει να αντιληφθεί τις συνέπειες των πράξεών της, χωρίς να γίνει όμως αυτό βασικός στόχος των σχεδίων τους.

Κατόπιν, η συζήτηση γύρισε στην οικονομική πλευρά της κρίσης. Η πανδημία αυτή, εξαιτίας των δραστικών μέτρων καραντίνας που πρέπει να ληφθούν με το κλείσιμο πολλών μαγαζιών και επιχειρήσεων, θα περιορίσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, όπως έχει ήδη φανεί σε παραδείγματα χωρών «κόκκινων ζωνών», όπως η γειτονική μας Ιταλία.

Ο γερουσιαστής Sanders εξέφρασε το οικονομικό πρόβλημα με όρους οικονομικής αδικίας, καθώς ένας εκατομμυριούχος μπορεί να μη βιώσει την οικονομική κρίση που θα προκληθεί από την πανδημία, αλλά ένας μέσος Αμερικανός πολίτης που έχει παραπάνω από μία δουλειές για τα προς το ζην, να αντιμετωπίσει τρομερές συνέπειες. Στο ζήτημα αυτό, ο Αντιπρόεδρος Biden πρότεινε ένα πρόγραμμα βοήθειας “bail-out”, το οποίο θα ωφελήσει κατά κόρον επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες που βρίσκονται σε άμεσο και ουσιαστικό κίνδυνο. «Ο κόσμος θέλει αποτελέσματα, όχι μια επανάσταση», απάντησε στο σχόλιο του Γερουσιαστή περί κοινωνικής αδικίας ο Αντιπρόεδρος, τονίζοντας την ανάγκη για άμεσες πράξεις και βοήθεια. Ωστόσο, πέρα από το βραχυπρόθεσμο ζήτημα έθιξε ιδιαιτέρως και το τι πρέπει να γίνει, αναμένοντας την κρίση να μεγεθυνθεί τους επόμενους μήνες. Λόγος έγινε και για τους μη καταγεγραμμένους Αμερικανούς που προσβλήθηκαν από τον ιό και έσπευσαν να ζητήσουν βοήθεια, όπως και για το πώς θα αντιμετωπιστεί σε οικονομικό επίπεδο αυτό το φαινόμενο.

Εν κατακλείδι, το debate αυτό υπήρξε μια ευκαιρία των δύο υποψηφίων να υποστηρίξουν τα προγράμματά τους με γνώμονα επίκαιρα ζητήματα, ιδιαίτερα και εν όψει των εκλογών που πραγματοποιούνται σήμερα, 17 Μαρτίου, στις πολιτείες Arizona, Florida, Ohio και Illinois. Πολλά προγνωστικά μιλάνε για απόσυρση του Sanders τις επόμενες μέρες. Ο ίδιος επιμένει πως έχει τις αμφιβολίες του για τον Αντιπρόεδρο Biden και ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στον επίπονο και δύσκολο προεδρικό αγώνα που χρήζει μεγάλων ποσοστών ψήφων ανά πολιτεία. Ωστόσο, όταν έρθει η στιγμή δήλωσε πως θα τον υποστηρίξει πλήρως στον αγώνα του ενάντια στον Donald Trump, καθώς όπως έχει αναφερθεί πολλάκις από τους Δημοκρατικούς δε νοείται μια ακόμα τετραετία υπό την προεδρία Trump. Ένα ακόμα ερώτημα προκύπτει ωστόσο· κατά πόσο θα επηρεάσει ο κορωνοϊός όχι μόνο τα αποτελέσματα αλλά και τη διεξαγωγή των φετινών προεδρικών εκλογών;


Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.