Του Μηνά Στραβοπόδη,

Ο Boutros Boutros-Ghali υπήρξε ένας πολύ σημαντικός πολιτικός και διπλωμάτης, ο οποίος στο αποκορύφωμα της καριέρας του διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ την περίοδο από το 1992 έως το 1996. Η θητεία του επισκιάστηκε από τον πόλεμο στην τέως Γιουγκοσλαβία, τον λιμό και την γενοκτονία στην Αφρική και τις πολλαπλές συγκρούσεις με τις ΗΠΑ. Ωστόσο η συνεισφορά του είχε θετικό πρόσημο για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Boutros Boutros – Ghali γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1922 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Προερχόταν από πλούσια οικογένεια Κοπτών, της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου. Μετά το σχολείο, ο Ghali άρχισε να φοιτά στο Πανεπιστήμιο του Κάιρου, όπου και σπούδασε στη νομική και ύστερα συνέχισε με τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Παρίσι. Το αντικείμενο των μεταπτυχιακών σπουδών του αφορούσε το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς σχέσεις.

Το 1949 ο Boutros Boutros – Ghali διορίστηκε καθηγητής διεθνούς δικαίου του πανεπιστημίου στο Κάιρο. Η ακαδημαϊκή του καριέρα θα διαρκέσει 30 έτη και συγκεκριμένα μέχρι το 1979, όταν και θα την εγκαταλείψει για να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Πιο συγκεκριμένα, η πολιτική του καριέρα θα ξεκινήσει με την άνοδο του Sadat στην προεδρία της Αιγύπτου και θα συνεχιστεί επί Mubarak. Μάλιστα θα διατελέσει υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου από το 1977 έως το 1991.

Μια κορυφαία στιγμή στην πολιτική του καριέρα αποτελεί η επίσκεψη του προέδρου Sadat, υπό την συνοδεία του Ghali, στην Ιερουσαλήμ (19 Νοεμβρίου 1977), καθώς επίσης και η συμφωνία του Camp David (18 Σεπτεμβρίου 1978), στην οποία ο Ghali διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα, η συμφωνία αυτή αφορούσε κυρίως στην επιστροφή της Χερσονήσου του Σινά, από το Ισραήλ, πίσω στην Αίγυπτο, ενώ ως αντάλλαγμα το Ισραήλ υποχρέωσε την Αίγυπτο, η περιοχή αυτή να μείνει αποστρατικοποιημένη. Επίσης επί των ημερών του, ο Ghali, υπήρξε αρχιτέκτονας της επανόδου της Αιγύπτου στο επίκεντρο του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, του Κινήματος των Αδεσμεύτων και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Την 1η Ιανουαρίου του 1992 θα αναλάβει την ηγεσία του ΟΗΕ, υποστηριζόμενος κυρίως από την Γαλλία και τις γαλλόφωνες χώρες. Υπήρξε ο πρώτος Άραβας και Αφρικανός που αναλάμβανε το αξίωμα αυτό. Μια σημαντική πρόκληση για την θητεία του, ήταν ο λιμός στην Σομαλία και η οργάνωση της πρώτης ευρείας κλίμακας επιχείρησης αρωγής εκεί. Παρόλα αυτά η προσπάθεια του δεν είχε αποτέλεσμα εξαιτίας της γενικότερης αναταραχής που επικρατούσε στο μετασοβιετικό περιβάλλον. Δέχθηκε επικρίσεις για τις αποστάσεις που κράτησε από την γενοκτονία στην Ρουάντα (1994), τον εμφύλιο στην Αγκόλα αλλά και για την στάση του στον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία.

Θετικό χαρακτηρίζεται το πρόσημο της συνεισφοράς του αναφορικά με το Κυπριακό. Στις 15 Ιουλίου του 1992 δημοσιοποίησε μια «δέσμη ιδεών»,  την οποία παρουσίασε στα ενδιαφερόμενα μέρη. Το σχέδιό του περιλάμβανε εδαφικές διευθετήσεις, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης καθώς επίσης και την αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρόλα αυτά το σχέδιο αυτό ναυάγησε καθώς οι συνομιλίες των πλευρών οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Επίσης, μια σημαντική του πρωτοβουλία θεωρείται η αναδιοργάνωση της γραφειοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών. Στην προσπάθειά του αυτή συγκρούστηκε πολλές φορές με τις ΗΠΑ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως ο τέως Γενικός Γραμματέας εκπαραθυρώθηκε από την κυβέρνηση Clinton, μόνο και μόνο για να μην δοθεί αφορμή στους Ρεπουμπλικάνους να ασκήσουν κριτική, οι οποίοι έτρεφαν βαθιά εχθρότητα προς το πρόσωπο του Αιγύπτιου πολιτικού. Έτσι, η θητεία του δεν ανανεώθηκε και την θέση του διαδέχθηκε ο γκανέζος διπλωμάτης Kofi Annan.

Ο Ghali απεβίωσε στις 16 Φεβρουαρίου του 2016 σε ηλικία 93 ετών, στο νοσοκομείο του Κάιρου, όπου και νοσηλευόταν.

~Democracy is an objective. Democratization is a process. Democratization serves the cause of peace because it offers the possibility of justice and of progressive change without force~

-Boutros Boutros-Ghali


Μηνάς Στραβοπόδης

Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με άριστα. Αποτελεί ενεργό μέλος της SAFIA, είναι αρθρογράφος στην HuffingtonPost Greece και έχει δημοσιεύσει και κάποια κείμενα στο Antenna news. Είναι πολύγλωσσος, καθώς ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά. Έχει συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ στις Βρυξέλλες και σε αρκετά συνέδρια προσομοίωσης. Επίσης, έχει υπάρξει ομιλητής σε συνέδρια του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων, της διεθνούς ασφάλειας, της Μέσης Ανατολής, των διεθνών οικονομικών και της πολιτικής φιλοσοφίας. Η φράση Carpe Diem ασκεί καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που σκέφτεται και πράττει.