18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑντιπολίτευση: πομφόλυγες και φληναφήματα

Αντιπολίτευση: πομφόλυγες και φληναφήματα


Της Κωνσταντίνας Γιαννηνάσιου,

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου κύλησαν με τον τρόπο που επί μέρες, τόσο η κοινή λογική και η φυσική ροή των πολιτικών πραγμάτων όσο και τα στατιστικά στοιχεία, προέβλεπαν. Όπως ήταν, επίσης, αναμενόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Αντιπολίτευση, θα ασκήσει ορθολογική και νηφάλια κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως δε θα ακολουθήσει την τακτική της στείρας αντιπολίτευσης που εφάρμοζε η ΝΔ.

Σήμερα, περίπου εφτά μήνες μετά τη δήλωση αυτή, αποδεικνύεται ότι, όταν διακυβεύονται θέματα εξουσίας και ισχύος, οι «τίμιες» παρτίδες δεν είναι μέρος των πολιτικών παιχνιδιών. Στη γραμμή, λοιπόν, που χάραξε κάθε προηγούμενη Αντιπολίτευση, κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τελευταίο και εκκωφαντικό παράδειγμα την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλτ Τραμπ. Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε μεταξύ άλλων: «η εικόνα του Έλληνα Πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων», ενώ γενικότερα χαρακτήρισε τη συνάντηση των δύο πολιτικών προσώπων ως «πρωτοφανές φιάσκο» και «διπλωματική αποτυχία».

Υπό άλλες συνθήκες, η εικόνα που αποτυπώθηκε παρά πάνω, σίγουρα δε θα ήταν κολακευτική για οποιονδήποτε αρχηγό κράτους. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να λησμονείται το γεγονός ότι η συνάντηση των δύο αρχηγών συνέπεσε με μία περίοδο από τις πιο ταραγμένες και επισφαλείς για τις Διεθνείς Σχέσεις, επειδή «πρέπει» να επωφεληθούν μικροπολιτικά συμφέροντα. Ενώ ο απόηχος ενός «Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου» όλο και αυξάνεται, με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ και το Ιράν, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί παράλογο το γεγονός ότι στη Συνέντευξη Τύπου οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων μονοπωλούσαν τις εξελίξεις των σχέσεων των δύο παρά πάνω χωρών και, μάλιστα, ότι αυτό αποτελεί λάθος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να εμπλακεί ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με την κρίση ΗΠΑ-Ιράν; Έπειτα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «φιάσκο», στηριζόμενος στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις θετικά προσκείμενες δηλώσεις του για την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας σε τέσσερις εγκαταστάσεις, για την συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 και την αναστολή των επενδύσεων για τα δίκτυα 5G, κατάφερε να «τα δώσει όλα στις ΗΠΑ, πριν από τη συνάντησή τους». Όμως και σε αυτή την περίπτωση, οι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ αγνοούν ότι η Ελλάδα επιδίδεται σε έναν κρίσιμο διπλωματικό αγώνα, για να κερδίσουν τα μέγιστα, σε μία περίοδο που η χώρα δέχεται αλλεπάλληλες προκλήσεις. Ξεχνούν, επίσης, το γεγονός ότι η διατήρηση και η ενίσχυση των φιλικών σχέσεων με τις ΗΠΑ αποτελεί μέρος της πολιτικής της ΝΔ πριν ανέλθει στην εξουσία.

Και πριν συμβούν όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει δείγματα στείρας αντιπολιτευτικής τακτικής από το προηγούμενο βράδυ, με αφορμή την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αγώνα NBA. Αρχικά, διατυπώθηκαν διάφορα περιπαικτικά σχόλια για την πηγή που άντλησε τα χρήματα για το εισιτήριο. Στη συνέχεια και ενώ αποδείχθηκε ότι το εισιτήριο αποτέλεσε δώρο του ιδιοκτήτη μίας εκ των δύο ομάδων, άρχισαν οι θεωρίες συνωμοσίας, για το λόγο που ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται δώρα από επιχειρηματία μηδαμινής εμπλοκής με τις ελληνικές υποθέσεις και συμφέροντα.

Με τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, καθίσταται δεδομένο ότι η εφαρμογή της «νέας» αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε κι αυτή στο βωμό της ευρύτερης υποσχεσεολογίας του κόμματος, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύεται ότι για τα δεδομένα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, η ύπαρξη μιας νηφάλιας και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης είναι μάλλον υπόθεση ουτοπική.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Γιαννηνάσιου
Κωνσταντίνα Γιαννηνάσιου
Γεννημένη το 2000 στη Γερμανία και μεγαλωμένη στα Τρίκαλα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της πολιτικής κατεύθυνσης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων εγχώριας και διεθνούς πολιτικής και είναι ενεργή σε διαδικασίες προσομοιώσεων.