18.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμη2019: έτος εκλογών, έτος αλλαγών (Β΄Μέρος)

2019: έτος εκλογών, έτος αλλαγών (Β΄Μέρος)

 


Της Γιώτας Κοσκινά,

Λίγες ώρες πριν αποχαιρετήσουμε το 2019, ένα άκρως εκλογικό έτος, ξαναθυμόμαστε τις σημαντικότερες πολιτικές εξελίξεις, που απασχόλησαν τη κοινή γνώμη στην Ελλάδα το δεύτερο μισό του έτους. Μπορεί να μην ήταν πολλές στο σύνολό τους, ωστόσο αναμφισβήτητα η κορυφαία πολιτική εξέλιξη ήταν οι εθνικές εκλογές.

Ξεκινώντας, λοιπόν, από τον Ιούλιο ένα μήνα διακοπών, αδειών, αλλά και φυσικά ένα κατ’ εξοχήν τουριστικό μήνα, η Ελλάδα κλήθηκε τη πρώτη Κυριακή του μήνα να επιλέξει την κυβέρνηση την οποία επιθυμεί να διοικήσει τη χώρα, αλλά και τους εκπροσώπους της στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε συνθήκες μεγάλης πολιτικής πίεσης, οι ψηφοφόροι εξέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα αποτέλεσε με τη νέα σύνθεση της Βουλής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι εκλογές αυτές έγραψαν ιστορία στη χώρα, καθώς ήταν οι πρώτες μεταμνημονιακές εκλογές στις οποίες κατάφερε ένα κόμμα να αποσπάσει την αυτοδυναμία.

Εκτός όμως από την αυτοδυναμία, η οποία καταγράφηκε σε αυτές τις εκλογές σημειώθηκε και μία σημαντική ανανέωση των προσώπων που κατάφεραν να εισαχθούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πολλά νέα πρόσωπα, νέοι βουλευτές με «βαριά» βιογραφικά εκλέχθηκαν για πρώτη φορά. Δεν είναι όμως λίγες και οι γυναίκες σε αυτή τη καινούργια σύνθεση της Βουλής. Συγκεκριμένα, από τους 300 Βουλευτές οι 61 θα είναι γυναίκες. Σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή η γυναικεία παρουσία φαίνεται να αυξήθηκε κατά 7 κοινοβουλευτικές έδρες, ωστόσο η μεταβολή κρίνεται μάλλον μικρή αν συνυπολογιστεί ότι αυτή την φορά η ποσόστωση για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων με την παρουσία γυναικών είχε φτάσει στο 40%.

Με την αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου η κυβέρνηση ξεκίνησε να φέρνει στη Βουλή προτάσεις νόμων από τη προεκλογική της ατζέντα. Αρκετά ήταν αυτά που κατατέθηκαν στη Βουλή, ωστόσο τα πιο πολυσυζητημένα εντός και εκτός Κοινοβουλίου αποτέλεσαν το φορολογικό νομοσχέδιο, η κατάργηση του ασύλου, ο αντικαπνιστικός νόμος, το «ξεπάγωμα» της επένδυσης στο Ελληνικό και βεβαίως η παροχή του δικαιώματος της ψήφου στους Έλληνες ομογενείς.

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση, όπως προεκλογικά είχε δεσμευθεί, με ένα φορολογικό νομοσχέδιο – φοροελάφρυνσης, ψήφισε την σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς και μία σειρά άλλων φορολογικών σταδιακών ελαφρύνσεων. Τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες η Κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή άλλη μία προεκλογική της δέσμευση τη κατάργηση του ασύλου και της ανομίας στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, κάτι το οποίο όπως ήταν αναμενόμενο έφερε ποικίλες πολιτικές αντιδράσεις από τη πλευρά της αντιπολίτευσης. Σε συνέχεια, υπήρξε η ψήφιση της πλήρης εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, ενός νόμου, ο οποίος ενώ υπήρχε για πολλές δεκαετίες στη χώρα δεν είχε εφαρμοστεί στο σύνολό του ποτέ μέχρι σήμερα, ενώ τέλος, και σχετικά πιο πρόσφατα η αναθεωρητική Βουλή ψήφισε επτά από τις εννέα διατάξεις από τις οποίες κατατέθηκαν που αφορούσαν καθολικά παραδεδεγμένους αναχρονισμούς ενώ κατάφεραν να ψηφισθούν με πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία από αυτή που χρειαζόταν τις τροποποιήσεις άρθρων του Συντάγματος και εν συνεχεία ήρθε και η κορυφαία θεσμική τομή, η ψήφιση με την απόλυτη πλειοψηφία της παροχής του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες ομογενείς.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα του δεύτερου εξαμήνου του 2019, σίγουρα λιγότερα από αυτά που μας απασχόλησαν το 2018, όμως, κάποια από αυτά μπορεί να μας απασχολήσουν και την επόμενη χρονιά. Το μόνο σίγουρο όμως, είναι ότι το 2020 θα είναι ένα έτος το οποίο θα απασχολήσει τη κοινή γνώμη πολιτικά για την εκλογή του πρώτου πολίτη της χώρας, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.