27.7 C
Athens
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕξωτερικόΟι απανωτές ήττες του Μπόρις Τζόνσον

Οι απανωτές ήττες του Μπόρις Τζόνσον


Της Κατερίνα Κοντογιάννη,

Μαίνεται το θρίλερ στη Βρετανία με καταιγισμό εξελίξεων γύρω από το ζήτημα του Brexit τις τελευταίες μέρες, καθώς η 31η Οκτωβρίου καταφθάνει και με αυτή η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μπόρις Τζόνσον πέρασε μια «ταπεινωτική» και συνάμα δύσκολη εβδομάδα, κατά την οποία έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, απέπεμψε 21 «αντάρτες» βουλευτές του, αναγκάστηκε να δεχτεί ακόμη και την παραίτηση του αδελφού του Τζο προς όφελος του «εθνικού συμφέροντος» και υπέστη συνολικά έξι ήττες στο Κοινοβούλιο.

Οι «ήττες» του Τζόνσον ξεκινάνε εκ των έσω, καθώς ο Τζο Τζόνσον, αδερφός του Μπόρις και υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας μέχρι πρότινος, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το κυβερνητικό του αξίωμα και τη βουλευτική του έδρα, διαφωνώντας με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Τζόνσον στο θέμα του Brexit και επικαλούμενος σύγκρουση ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και στο εθνικό συμφέρον. Βέβαια, δε σταματάνε μόνο εκεί, καθώς ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος Φίλιπ Λι, εγκατέλειψε το κόμμα και εντάχθηκε στους Φιλελεύθερους. Ένας από τους «αντάρτες» των Τόρις -που διαφωνούσαν κάθετα με το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ-, πρώην υπουργός και υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων και κάθισε δίπλα στην Τζο Σουίνσον των Φιλελευθέρων, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό τη μετακίνησή του. Με την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση Τζόνσον απώλεσε την οριακή πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή των Κοινοτήτων και είναι πλέον μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Μία άλλη «ήττα» εμφανίστηκε στο προσκήνιο πριν λίγες ημέρες, καθώς η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε οριστικά, χωρίς να χρειαστεί ψηφοφορία, το νομοσχέδιο με το οποίο αποκλείεται η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, το λεγόμενο hard Brexit. Το νομοσχέδιο υπεγράφη από τη βασίλισσα Ελισάβετ την ερχόμενη Δευτέρα και αυτομάτως καθίσταται σε νόμο. Η Βουλή των Κοινοτήτων είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό την Τετάρτη, παρόλο που ο πρωθυπουργός υποστήριζε ότι κάτι τέτοιο εγγυάται «χρόνια αβεβαιότητας και καθυστερήσεων», επειδή τον υποχρεώνει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες μία εκ νέου αναβολή του Brexit.

Με την εξέλιξη αυτή κατά τον Τζόνσον, γίνεται όλο και εντονότερη η ανάγκη για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 15 Οκτώβρη -παρά την αρχική του άρνηση-, ώστε έτσι ο λαός να αποφασίσει ποιον θέλει να στείλει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ε.Ε. που είναι προγραμματισμένη για τις 17 και 18 του μήνα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόταση αυτή, η οποία για να περάσει πρέπει να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα των 650 μελών της Βουλής των Κοινοτήτων. Οι Εργατικοί που αρχικά δήλωναν ότι θα στηρίξουν την πρόταση για εκλογές εφόσον γίνει νόμος η πρόταση για την αποτροπή του Brexit χωρίς συμφωνία, τώρα λένε ότι θέλουν να εξασφαλιστεί και να διασφαλιστεί πρώτα η αναβολή της εξόδου.

Οι Βρυξέλλες, και συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από πλευράς τους, ανέφεραν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κάνει ακόμη καμιά «συγκεκριμένη πρόταση» για να σώσει τη συμφωνία για το Brexit και η προοπτική μιας εξόδου χωρίς συμφωνία παραμένει «μια πολύ σαφής πιθανότητα». Ακριβέστερα, ανέφεραν: «Έχουμε συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο…σ’ αυτό το στάδιο, δεν μπορώ να μιλήσω για συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν γίνει και τις οποίες είδαμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Τα μόνο θετικό για τον Τζόνσον αυτή τη βδομάδα, είναι ότι απορρίφθηκε πρωτοδίκως η προσφυγή ενάντια στην απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου έως πριν το Brexit. Η απόφαση, ωστόσο, δίνει τη δυνατότητα προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αντίστοιχη προσφυγή απορρίφθηκε αυτή την εβδομάδα και από δικαστήριο της Σκωτίας, όπου παρευρίσκεται και ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον αυτή τη στιγμή.

Εν κατακλείδι, το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη Μεγάλη Βρετανία παραπέμπει σε μία σύγκρουση ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον που έχει δεσμευτεί ότι η χώρα θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου με όποιο κόστος, και το κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία των βουλευτών αντιτίθεται στο Brexit χωρίς συμφωνία. Πώς, όμως, μία χώρα να «συνεννοηθεί» και να καταλήξει πάνω σε ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα όπως η έξοδος της Βρετανίας και το ζήτημα της Ιρλανδίας, όταν δεν μπορούν να «συνεννοηθούν» και να αποφασίσουν για μία κοινή πολιτική οι ίδιοι οι βουλευτές και εκπρόσωποί της; Πώς μπορεί από τον διχασμό να «γεννηθεί» η ενότητα που χρειάζεται σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή;


Κατερίνα Κοντογιάννη

Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ευρισκόμενη στο 3ο έτος των σπουδών της και έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις τοπικού, εθνικού καθώς και διεθνούς βεληνεκούς.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.