14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 22/7 - 26/7

Financial Report: 22/7 – 26/7


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

22/07/2019: Πτωτικά ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εξαιτίας και των ζημιών που κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,32%, από τις 867,81 μονάδες, στις 864,99 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 864,17 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 878,01 μονάδες.

Παρά τη δυναμική εκκίνηση της συνεδρίασης και την άνοδο σε ΔΕΗ και ΕΛΠΕ, οι τραπεζικές μετοχές οδήγησαν την αγορά στα “κόκκινα”, με ένταση στο τέλος της συνεδρίασης. Ο όγκος των συναλλαγών, από την άλλη, παρέμεινε χαμηλά. Επιβεβαιώνεται ότι η αγορά εισέρχεται σταδιακά στην καρδιά του καλοκαιριού που, ως συνήθως, εμφανίζεται κατακόρυφη πτώση της συναλλακτικής δραστηριότητας, κάτι που συνέβη και σε αυτή την περίπτωση.

Ταυτόχρονα, το Χρηματιστήριο δείχνει χαμηλά αντανακλαστικά στις προγραμματικές δηλώσεις και στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Η εικόνα της συνεδρίασης αποτυπώνει τη στάση αναμονής που κρατά η αγορά μέχρι να διαπιστώσει τις πτυχές των νομοσχεδίων που θα έρθουν το επόμενο διάστημα, αξιολογώντας και την επίδραση που θα έχουν. Άλλωστε, όπως αναφερόταν και την προηγούμενη εβδομάδα αυτό που προέχει για τους επενδυτές είναι η υποδοχή που θα επιφυλάξουν οι θεσμοί στις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και όπως επισημαίνεται, πρέπει να φέρει άμεσα αποτελέσματα, προκειμένου να μην απωλέσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων.

Ανεπηρέαστα, πάλι, από τις εξελίξεις στο ΧΑ είναι τα ελληνικά ομόλογα που “άνοιξαν” την εβδομάδα με πτωτική τάση στις αποδόσεις. Η απόδοση του 10-ετούς, μάλιστα, διαμορφώθηκε στο 2,11%, από το 2,16% της περασμένη Παρασκευής.

23/07/2019: Επιστροφή στα κέρδη για το Χρηματιστήριο την Τρίτη, παίρνοντας ώθηση και από τη ΔΕΗ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 869,64 μονάδες, έχοντας κλείσει στις 864,99 μονάδες την προηγούμενη. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 858,14 και των 871,39 μονάδων.

Αφορμή για την άνοδο αυτή ήταν σαφώς και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία κατέγραψε μεγάλη άνοδο, αφού έκλεισε με κέρδη 15,61%, αλλά και υψηλό τζίρο, καθώς βρέθηκε στο επίκεντρο των επενδυτών που καλλιεργούν προσδοκίες για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θα δώσουν λύσεις στα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η μετοχή της, άλλωστε, έχει συνδεθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα με την ρητορική της κυβέρνησης, εμφανίζοντας όμως έντονη μεταβλητότητα.

Στο μέτωπο των τραπεζών, από την άλλη, παρουσιάζεται παρόμοια μεταβλητότητα το τελευταίο διάστημα. Τόσο οι υπεραποδόσεις του πρώτου εξαμήνου, όσο και η αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με τις αναμενόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες συντελούν σε αυτό. Παράλληλα, προκειμένου να τροποποιηθεί “προς τα πάνω” το όριο κατοχής κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες, όπως συζητείται, θα πρέπει οι θεσμοί να το εγκρίνουν λαμβάνοντας υπόψη τους όλα τα στοιχεία και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Η απόφαση αυτή, δηλαδή, αναμένεται να καθυστερήσει, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην αγορά. Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο δεν τρέχουν με τους κατάλληλους ρυθμούς και πλέον εκτιμάται, για τον κλάδο, ότι βραχυπρόθεσμα η αγορά, τείνει προς την ήπια διόρθωση.

24/07/2019: Νέα άνοδος για το Χρηματιστήριο που ξεπέρασε άνετα το φράγμα των 870 μονάδων.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54%, από τις 869,64 μονάδες, στις 874,34 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 867,23 μονάδων και των 879,33 μονάδων.

Μπορεί ο ΓΔ να μην κατάφερε να φτάσει ως τις 880 μονάδες, στις παρυφές των οποίων βρέθηκε ενδοσυνεδριακά, ωστόσο διατήρησε θετικό πρόσημο για δεύτερη σερί μέρα. Άλλωστε, τόσο ο κατασκευαστικός όσο και ο ενεργειακός κλάδος έδειξαν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό, με θετικές προοπτικές στον ορίζοντα. Προφανώς, μετά την έντονη προεκλογική περίοδο, η αγορά έχει εισέλθει σε μια φάση επιλεκτικής τοποθέτησης. Εξελίξεις αναμένονται σε επιχειρηματικό επίπεδο από τον Σεπτέμβρη, με την έμφαση να δίνεται στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Για να προσελκύσει δηλαδή το ΧΑ νέα κεφάλαια, θα πρέπει να δοθεί απτό κυβερνητικό στίγμα μεταρρυθμίσεων με αναπτυξιακό πρόσημο.

Στις αγορές ομολόγων τώρα, η απόδοση του 10-ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται στο 2,01%, με το spread να διαμορφώνεται στις 238 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010. Αντίστοιχα, σε νέα ιστορικά χαμηλά διαμορφώνεται και η απόδοση του 5-ετούς ομολόγου, στο 1,06%, ενώ εντυπωσιακή είναι η βελτίωση που έχει σημειώσει και η απόδοση του νέου 7-ετούς ομολόγου που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Από το 1,9% που ήταν το απόδοση κατά την έκδοση, πλέον αγγίζει το 1,58%.

25/07/2019: Ισχυρή άνοδος για το Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνάει τις 885 μονάδες!

Αναλυτικά, έκλεισε με κέρδη 1,33% στις 885,99 μονάδες, από τις 869,64 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 876,42 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 892,37 μονάδες.

Η αγορά κατάφερε επιτέλους να ξεπεράσει ανοδικά το φράγμα των 880 μονάδων, το οποίο δυσκολευόταν να αγγίξει τις προηγούμενες μέρες. Ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε ακόμα και τις 890, με το κλίμα να διαγράφεται εξαιρετικό. Ωστόσο, λόγω των ειδήσεων γύρω από τα ευρωπαϊκά επιτόκια, τα κέρδη περιορίστηκαν. Συγκεκριμένα, η συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου και αποφασίστηκε η διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα, χάλασε το κλίμα που είχε διαμορφωθεί. Αυτό οφείλεται και στις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για την πιθανότητα ανάληψης δράσης για στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μάλιστα, τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και οι επιχειρηματικές εξελίξεις στη Γερμανία, ενέτειναν αυτές τις προσδοκίες, με τους επενδυτές σχεδόν να προδιαγράφουν ένα νέο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης. Ο Ευρωπαϊκός κεντρικός τραπεζίτης, όμως, κράτησε κλειστά τα χαρτιά της ΕΚΤ, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να κινούνται αρνητικά και το ράλι ανόδου των ομολόγων να ανακόπτεται.

Βέβαια, η κατάσταση στα ελληνικά ομόλογα δεν διαφοροποιήθηκε σημαντικά. Ενδεικτική είναι η κίνηση του ελληνικού 10-ετούς, η οποία βρισκόταν στο 1,99%, για να κινηθεί λίγο αργότερα πάνω από το 2%, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, μόνο για να επιστρέψει στο νέο ιστορικό χαμηλό του 1,94%. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων συνεχίζει να κινείται σε νούμερα ρεκόρ και στις 231 μονάδες βάσεις.

26/07/2019: Κέρδη κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, κλείνοντας με θετικό πρόσημο μια εβδομάδα σημαντικής ανάκαμψης στα υψηλά επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,52%, από τις 885,99 μονάδες, στις 890,70, ξεπερνώντας και το φράγμα το 890 μονάδων! Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 883,72 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 892,18 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 2,6%. Αν μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, όταν και κλείνει ο Ιούλιος, διατηρηθεί ο δείκτης σε αυτά τα επίπεδα θα μιλάμε για τον έβδομο συνεχόμενο μήνα ανόδου στην ελληνική αγορά, φαινόμενο το οποίο είχε εμφανιστεί για τελευταία φορά από την περίοδο 2012-2013.

Τα γεγονότα που αναμένονται το επόμενο διάστημα θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια περαιτέρω αύξηση, ή έστω συγκράτηση των αγορών. Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας είναι προγραμματισμένη η πρώτη μετεκλογική πιστοληπτική αξιολόγηση από τον οίκο Fitch, που θα δώσει κάποια σήματα εκ νέου στους επενδυτές για την πορεία της Ελλάδας. Η πρόσφατη απόλυτα επιτυχημένη έκδοση του ελληνικού 7-ετούς ομολόγου καθώς και η αποκλιμάκωση ρεκόρ του επιτοκίου του 10-ετούς δείχνει ότι υπάρχει χώρος για περισσότερη αισιοδοξία και καλύτερες προοπτικές.

Άλλωστε, εδώ και μερικές μέρες, η Moody’s είχε σχολιάσει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας, άρα και των περιουσιακών της στοιχείων μπορεί να αναβαθμιστεί, εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί στους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την εισροή ισχυρότερων επενδύσεων. Ένα από τα πολυαναμενόμενα στοιχεία για την ελληνική αγορά αποτελεί το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου. Οι σημαντικές φοροελαφρύνσεις που θα περιέχει λειτουργούν υποστηρικτικά σε μια συνολική αναβάθμιση των επόμενων αξιολογήσεων.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ