15.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΠρωτοχρονιάτικη Συναυλία Φιλαρμονικής της Βιέννης 2021: Χωρίς κοινό(?)

Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία Φιλαρμονικής της Βιέννης 2021: Χωρίς κοινό(?)


Της Αλεξάνδρας Σελίμη,

Κάθε μεσημέρι Πρωτοχρονιάς στεκόμαστε με ανυπομονησία μπροστά από τις τηλεοράσεις μας για να δούμε ένα πολύ συγκεκριμένο θέαμα. Φυσικά, αυτό δε θα μπορούσε να είναι άλλο παρά η περίφημη πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης. Μετά το ξενύχτι που ακολουθεί την αλλαγή του χρόνου, ξυπνάμε την πρώτη μέρα του έτους και συντονιζόμαστε στην ΕΡΤ1 και το Τρίτο Πρόγραμμα για να παρακολουθήσουμε την καθιερωμένη, αλλά λαμπερή και ανθοστολισμένη εκδήλωση, να ακούσουμε τις μελωδίες των Στράους, να απολαύσουμε τα βαλς και τις πόλκες και να ταξιδέψουμε στην πατρίδα της κλασικής μουσικής: τη Βιέννη.

Έτσι και φέτος, παρά την πανδημία του κορωνοϊού, η Φιλαρμονική θα παίξει για έκτη φορά υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Riccardo Muti. Οι συστάσεις είναι περιττές για τον ταλαντούχο μαέστρο. Αρκεί να πούμε μόνο ότι είναι μόνιμος διευθυντής ορχήστρας στη Συμφωνική του Σικάγο, ότι έχει συνεργαστεί με πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου και ότι έχει λάβει πολλούς τίτλους, βραβεία και τιμές. Για μία ακόμη φορά η αίθουσα του Musikverein θα γεμίσει με στολισμούς λουλουδιών, που θα ετοιμάσουν οι υπεύθυνοι των κήπων της Βιέννης. Το πρόγραμμα θα κινηθεί στα γνωστά πλαίσια της οικογένειας Στράους και των αυστριακών συνθετών, δηλαδή θα ακούσουμε έργα από τους Johann Strauss (πατέρα και υιό), Josef Strauss, Franz von Suppé, αλλά και Carl Zeller, Carl Millöcker, Karl Komzák. Η προσοχή του κοινού ωστόσο θα πέσει στα encore, σε μία νέα εκδοχή του Radetzky March του Johann Strauss από τον πρόεδρο της Φιλαρμονικής, Daniel Froschauer.

Η συναυλία θα μεταδοθεί σε πάνω από 90 χώρες και σε εκατομμύρια σπιτικά, με μία μεγάλη πρόκληση ωστόσο. Για πρώτη φορά μετά από 81 χρόνια πρωτοχρονιάτικων συναυλιών η Φιλαρμονική της Βιέννης καλείται να παίξει χωρίς κοινό. Λόγω του κορωνοϊού και του lockdown, η αυστριακή κυβέρνηση δεν μπόρεσε να επιτρέψει συναυλία με κοινό. Το ερώτημα που προκύπτει ωστόσο είναι: Γίνεται να παίξει μία ορχήστρα εύθυμα και γιορτινά έργα, χωρίς την ανταπόκριση και την αλληλεπίδραση του κοινού; Γίνεται να περάσει το μήνυμά της μέσα από τις οθόνες και μόνο; Γίνεται μία τέτοια ορχήστρα να μην ακούσει χειροκρότημα σε μία τέτοια συναυλία;

Κι όμως, οι διοργανωτές βρήκαν τρόπο ώστε να ακουστεί το χειροκρότημα του κοινού! Οι τηλεθεατές θα μπορούν να χειροκροτήσουν μέσα από τα τάμπλετ, τους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις στο τέλος της συναυλίας (αφού κάνουν εγγραφή online), όπως θα μπορούν και να στείλουν φωτογραφίες πριν τη συναυλία που θα εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους. Οι φωτογραφίες αυτές θα προβληθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Έτσι, η χαρά και ο ενθουσιασμός του κοινού δε θα απουσιάζουν, αλλά θα «ηχήσουν» για μία ακόμη φορά στην Golden Hall του Musikverein σαν μία υπενθύμιση ότι, ακόμη και εάν δεν μπορούμε να σμίξουμε για να γιορτάσουμε, όπως κάθε χρόνο, την Πρωτοχρονιά, βρίσκονται κοντά τουλάχιστον η σκέψη μας και οι καρδιές μας με την ελπίδα να ξανασυναντηθούν και οι παρουσίες μας. Ας συντονιστούμε και εμείς λοιπόν στις 12:15 το μεσημέρι στην ΕΡΤ1 και ας μην επιτρέψουμε να χαθεί και αυτή η μικρή «παράδοση» από την πολύπαθη αυτή χρονιά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
1ο Μέρος
Franz von Suppé – Fatinitza March
Johann Strauss (υιός) – Schallwellen, waltz, op. 148
Johann Strauss (υιός) – Niko Polka, op. 228
Josef Strauss – Ohne Sorgen, Fast Polka, op. 271
Carl Zeller – Grubenlichter, waltz
Carl Millöcker – In Saus und Braus, Galop

2ο μέρος
Franz von Suppé – Poet and Peasant (Εισαγωγή)
Karl Komzák – Bad’ner Mad’In, Waltz, op. 257
Josef Strauss – Margherita Polka, op. 224
Johann Strauss (πατέρας) – Venetian Galop, op. 74
Johann Strauss (υιός) – Frühlingsstimmen, Waltz, op. 410
Johann Strauss (υιός) – In the Krapfenwaldl, Polka française, op. 336
Johann Strauss (υιός) – New Melodies Quadrille, op. 254
Johann Strauss (υιός) – Emperor Waltz, op. 437
Johann Strauss (υιός) – Tempestuous in Love and Dance, Fast Polka, op. 393


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Σελίμη
Αλεξάνδρα Σελίμη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και ταυτόχρονα σπουδάζει κλασικό πιάνο στο Ωδείο Αθηνών. Έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο και τον χορό, ενώ η γραφή αποτελεί μία από τις κύριες ασχολίες της. Τα ενδιαφέροντα της κινούνται και στον χώρο του κινηματογράφου και των εικαστικών. Στον ελεύθερο της χρόνο επισκέπτεται φεστιβάλ και εκθέσεις.