19.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςNebraska: Ένα Ρεπουμπλικανικό προπύργιο

Nebraska: Ένα Ρεπουμπλικανικό προπύργιο


Της Αθηνάς Φατσέα,

Η Πολιτεία της Nebraska εντάσσεται στις Μεγάλες Πεδιάδες, καθώς και στις Μεσοδυτικές Πολιτείες των Η.Π.Α. Έχει έκταση 200.329 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό που ανέρχεται στους 1.934.408 κατοίκους. Την 1η Μαρτίου 1867, η Nebraska έγινε η 37η Πολιτεία που εντάχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ είναι η 16η σε έκταση, η 37η σε πληθυσμό, και η 8η λιγότερο πυκνοκατοικημένη από τις 50 Ομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής. Η πρωτεύουσα της Πολιτείας είναι το Lincoln και η μεγαλύτερη πόλη της είναι η Omaha, στον ποταμό Missouri. Το όνομα της Nebraska σημαίνει στα ινδικά «επίπεδο νερό» και αναφέρεται στον ποταμό Platte, που διατρέχει την Πολιτεία.

Η Nebraska είναι μία φυλετικά, κοινωνικά και θρησκευτικά ποικιλόμορφη Πολιτεία. Εκτός από τους λευκούς αποίκους από τις Ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, που ήρθαν στη Nebraska, κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων μεταναστών εγκαταστάθηκε εκεί. Στην πλειονότητά τους ήταν Γερμανοί, οι οποίοι, το 1890, ανέρχονταν σε 72.000. Μετανάστες από τις Σκανδιναβικές χώρες, τη Βοημία και τις Βρετανικές Νήσους μετοίκησαν, επίσης, στη Nebraska. Ακόμα, πολλοί Αφροαμερικανοί εγκαταστάθηκαν στην Omaha, οι οποίοι, το 1900, υπερέβαιναν τους 3.400· αριθμός που, στα τέλη του 20ου αιώνα, είχε δεκαπλασιαστεί. Εκείνη την περίοδο, η πολιτεία γνώρισε ένα νέο κύμα μετανάστευσης, που αποτελείτο από Ισπανόφωνους, κυρίως από το Μεξικό και από Ασιάτες από την Καμπότζη, το Λάος και το Βιετνάμ. Πολλοί ήταν οικονομικοί μετανάστες και εγκαταστάθηκαν στη Nebraska, με σκοπό την εύρεση εργασίας.

Επιπλέον, μετοίκησε στην Πολιτεία μεγάλος αριθμός Ρωμαιοκαθολικών από τη Βοημία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία, Λουθηρανών από τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία και Μεννονίτων, μεταξύ των Γερμανών και Ρώσων μεταναστών, προσδίδοντας ποικιλομορφία στη θρησκευτική και κοσμική ζωή της Nebraska. Αν και η γλωσσική ταυτότητα των μη αγγλόφωνων ομάδων αφανίζεται από γενιά σε γενιά, άλλες πτυχές της διαφορετικής πολιτιστικής τους κληρονομιάς έχουν επιβιώσει μέχρι και σήμερα.

Όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη της Nebraska, αυτή εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τις εξωτερικές επενδύσεις. Το State Department of Economic Development ιδρύθηκε στην Nebraska το 1967, για να ενισχύσει τη βιομηχανία της. Επιπλέον, ένας νόμος, που ψηφίστηκε το 1987 στην Πολιτεία, παρείχε φορολογικά κίνητρα, για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας. Οι υπηρεσίες, η βιομηχανία, οι μεταφορές και η γεωργία είναι οι κύριες πηγές εισοδήματος για τους κατοίκους της πολιτείας. Η Nebraska, και ειδικά η Omaha, συνιστά ένα σημαντικό κέντρο της ασφαλιστικής βιομηχανίας της Αμερικής. Παράλληλα, ο τουρισμός αποφέρει σημαντικά έσοδα για την πολιτεία και κατατάσσεται τρίτος σε οικονομική σημασία, μετά τη γεωργία και τη βιομηχανία. Τον Νοέμβριο του 2018, ο δείκτης ανεργίας της Nebraska ήταν μόλις στο 2,8%, δηλαδή ο 5ος χαμηλότερος στις Η.Π.Α.

Σε πολιτειακό επίπεδο, η κυβέρνηση λειτουργεί βάσει του Συντάγματος της Nebraska, που υπεγράφη το 1875, και διακρίνει τις εξουσίες στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική. Στην εκτελεστική εξουσία, επικεφαλής είναι ο Κυβερνήτης Pete Ricketts, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 8 Ιανουαρίου 2015 ως ο 40ος κυβερνήτης της Nebraska και εξελέγη για πρώτη φορά στο αξίωμά του στις 4 Νοεμβρίου 2014. Ακόμα, το νομοθετικό σώμα της Nebraska είναι μονοθάλαμο και μη κομματικό, ενώ οι κομματικές παρατάξεις των μελών του μπορούν να αναφερθούν μόνο για πληροφοριακούς λόγους· εν προκειμένω, οι Ρεπουμπλικάνοι αριθμούν 34 μέλη, ενώ οι Δημοκρατικοί 15. Καμία άλλη Πολιτεία στις Η.Π.Α. δεν έχει μονοθάλαμο νομοθετικό σώμα και με 49 μέλη καθίσταται, επίσης, το μικρότερο πολιτειακό νομοθετικό σώμα. Επιπρόσθετα, το δικαστικό σύστημα είναι ενοποιημένο, με το Ανώτατο Δικαστήριο της Nebraska να ασκεί διοικητική εξουσία σε όλα τα δικαστήρια της Πολιτείας.

Πηγή: AP Photo/Nati Harnik

Ταυτόχρονα, σε Ομοσπονδιακό επίπεδο, στο Κογκρέσο, οι δύο Γερουσιαστές της Πολιτείας, ο Deb Fischer και ο Ben Sasse, είναι Ρεπουμπλικάνοι, όπως και οι τρεις εκπρόσωποί της στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Jeff Fortenberry, Don Bacon και Adrian Smith. Η Nebraska είναι η μία από τις δύο πολιτείες της Αμερικής, μαζί με το Maine, που επιτρέπουν τη διάσπαση στην κατανομή των εκλογικών ψήφων της πολιτείας στις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με έναν νόμο του 1991, οι δύο από τις πέντε ψήφους της Nebraska απονέμονται στον νικητή της λαϊκής ψήφου της πολιτείας, ενώ οι άλλες τρεις πηγαίνουν σε αυτόν που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους σε καθεμία από τις τρεις περιφέρειες του Κογκρέσου.

Αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού, μέχρι σήμερα, η πολιτεία αριθμεί περίπου 30.000 κρούσματα, οι θάνατοι ανέρχονται στους 362, ενώ έχουν αναρρώσει 21.463 πολίτες. Πρόκειται για μία μείωση στα κρούσματα της τάξεως του 6%, σε σχέση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ο αριθμός παραμένει μεγάλος, πράγμα που εφιστά την προσοχή τόσο των ιθυνόντων όσο και των πολιτών. Όλο αυτό το διάστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας, έχουν επιβληθεί μέτρα στο σύνολο της πολιτείας, αλλά και σε μεμονωμένες κομητείες, όπως για παράδειγμα στην κομητεία του Lancaster, όπου από τις 20 Ιουλίου έγινε υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, σε περίπτωση που δεν μπορούν να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις.

Εν κατακλείδι, η Nebraska συνιστά μία κόκκινη πολιτεία. Ειδικότερα, από το 1900 μέχρι και το 2016, η πολιτεία υποστήριξε τους Ρεπουμπλικάνους στο 76,67% των εκλογικών αναμετρήσεων, ενώ τους Δημοκρατικούς μόνο στο 23,33%. Μάλιστα, από το 1940, η Nebraska θεωρείται σταθερά προπύργιο των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές, με μόνη εξαίρεση την εκλογή του Δημοκρατικού Lyndon B. Johnson, το 1964. Στις 12 Μάϊου 2020, διεξήχθησαν οι προκριματικές εκλογές στην πολιτεία, που επικράτησαν, ως αναμενόταν, ο πρώην Αντιπρόεδρος Joe Biden και ο νυν Πρόεδρος Donald Trump. Σύντομα, στις 3 Νοεμβρίου 2020, η Nebraska θα κληθεί να επιλέξει στρατόπεδο και, όπως όλα δείχνουν, θα βαφτεί εκ νέου κόκκινη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Αθηνά Φατσέα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη νομική, οικονομική, πολιτική και λογοτεχνική μετάφραση. Σήμερα, είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η λογοτεχνία, η ιστορία, η πολιτική επικαιρότητα, οι διεθνείς σχέσεις και η διπλωματία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αθηνά Φατσέα
Αθηνά Φατσέα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη νομική, οικονομική, πολιτική και λογοτεχνική μετάφραση. Σήμερα, είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η λογοτεχνία, η ιστορία, η πολιτική επικαιρότητα, οι διεθνείς σχέσεις και η διπλωματία.