20.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 25/11 - 29/11

Financial Report: 25/11 – 29/11


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

25/11/2019: Με σημαντικά κέρδη ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το Γενικό Δείκτη να αγγίζει τις 900 μονάδες.

Συγκεκριμένα, έκλεισε με άνοδο 0.78% στις 898.23 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 891.40 μονάδων και των 899.60 μονάδων.

Με την ανοδική του κίνηση, ο ΓΔ έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από αρχές Αυγούστου, έχοντας μάλιστα υποστήριξη τόσο από την Jumbo και την Coca Cola, όσο και από τις τράπεζες. Αυτό που είδαμε, δηλαδή, είναι για άλλη μια συνεδρίαση, οι δεικτοβαρείς μη τραπεζικές μετοχές να ανακόπτουν κάθε επίδραση διορθωτικών κινήσεων. Η αγορά επιδιώκει να μείνει κοντά στις 900 μονάδες, περιμένοντας ουσιαστικά να περάσει το σχέδιο «Ηρακλής» από την Βουλή, κάτι που αναμένεται το επόμενο διάστημα, μετά και την κατάθεση στη βουλή του εξίσου κρίσιμου φορολογικού νομοσχεδίου.

Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις γύρω από το Euroworking Group, που συνεδριάζει αυτό το διήμερο, δρουν υποστηρικτικά στην αγορά. Η τελευταία αξιολόγηση ήταν ιδιαίτερα θετική και πλέον ,η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει το πρώτο βήμα στη συζήτηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την αλλαγή χρήσης των κερδών των ομολόγων, ώστε να στηρίξουν την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Η ελληνική προσπάθεια αναμένεται να στηριχθεί και από την ολοκλήρωση της πρόωρης αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου από το ΔΝΤ.

26/11/2019: Διορθωτική ήταν η κίνηση του Χρηματιστηρίου στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0.71%, από τις 898.23 μονάδες, στις 891,86 μονάδες, ενώ στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 891.33 μονάδων και των 897.32 μονάδων.

Η ελληνική αγορά εμφάνισε έντονη νευρικότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου, με αυξημένη μάλιστα συναλλακτική δραστηριότητα, ελέω της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων από μέρους των επενδυτών, στο πλαίσιο των αλλαγών στους δείκτες του MSCI. Πάντως, το επόμενο διάστημα η εστίαση θα παραμείνει στον τραπεζικό κλάδο, μετά και τις νέες αναλύσεις υπέρ των ελληνικών τραπεζών. Οι επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται να λειτουργήσουν ως οδηγός για τις προθέσεις των ξένων τη νέα χρονιά. Η αγορά έχει αντέξει τις πιέσεις και παραμένει κοντά στις 900 μονάδες, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε σημαντικές αναταράξεις μέχρι το τέλος του έτους, ειδικά εάν τα εγχώρια χαρτοφυλάκια παραμείνουν επιφυλακτικά.

Η διαφαινόμενη μείωση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες με τον «Ηρακλή» αποτιμάται θετικά από τους αναλυτές και έχει εκτοξεύσει τον Τραπεζικό Δείκτη από τις 815 στις 924 μονάδες. Αυτό έχει οδηγήσει αντίστοιχα και τον Γενικό Δείκτη σε άνοδο, φέρνοντάς τον στα επίπεδα των 890 με 900 μονάδων. Σε αυτά, όμως, τα επίπεδα τιμών απαιτείται προσοχή, καθώς πάνω από τις 930 μονάδες του Τραπεζικού Δείκτη υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να σημειωθούν βραχυχρόνιες ανισορροπίες, λόγω της έλλειψης ακόμα του κατάλληλου οικονομικού υπόβαθρου που θα στηρίξει αυτά τα επίπεδα τιμών.

27/11/2019: Επιστροφή στα κέρδη για το Χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0.36%, από τις 891.86 μονάδες, στις 895.03 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 893.60 μονάδων και των 898.65 μονάδων.

Αν και ενδοσυνεδριακά η αγορά έφτασε στα πρόθυρα των 899 μονάδων, δεν κατάφερε να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, με τους πωλητές να συγκρατούν τις ανοδικές τάσεις. Είναι εμφανής η έλλειψη του καταλύτη που θα μπορούσε να δώσει την ώθηση προς την επομένη ισχυρή ανοδική κίνηση για τις 900 μονάδες. Πάντως, φαίνεται να υπάρχουν αντοχές, ώστε να μην απομακρυνθεί ο ΓΔ από το επίπεδο αυτό μέχρι τότε. Άμεσα συνδεδεμένη παραμένει η εγχώρια αγορά, σύμφωνα με τους αναλυτές, με τις τραπεζικές μετοχές. Κρίσιμο ρόλο θα παίξει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως επισήμανε και το Bloomberg, καταγράφει άνοδο 45% από τις αρχές του έτους και συνεχίζει να σημειώνει τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς. Αν και υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν για να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση θα δούμε ακόμα καλύτερο μομέντουμ για την ελληνική αγορά την χρονιά που έρχεται.

28/11/2019: Ανόδου συνέχεια για το ελληνικό Χρηματιστήριο, που έφτασε μια ανάσα από τις 900 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0.53%, από τις 895.03 μονάδες, στις 899.75 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 890.01 μονάδων και των 899.96 μονάδων.

Παρότι η ελληνική αγορά κινήθηκε, στη διάρκεια της ημέρας, σε αρνητικά εδάφη, το τελευταίο ημίωρο το κλίμα αντιστράφηκε. Ο ΓΔ έκλεισε μερικά δέκατα κάτω από τις 900 μονάδες, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με σημαντική άνοδο, με τη βοήθεια μάλιστα των τραπεζικών μετοχών. Η κίνηση της αγοράς στο εύρος των 890-900 μονάδων επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια συνεδρίαση, αφού άντεξε στις πιέσεις που εκδηλώθηκαν αρχικά, αλλά χωρίς να κάνει το μεγάλο άλμα. Αυτή είναι η εικόνα που πιθανότατα θα διατηρηθεί και στην επόμενη, τελευταία συνεδρίαση του μήνα.

Το ερώτημα τώρα είναι εάν μέχρι το τέλος του έτους, η αγορά θα εξακολουθεί να δείχνει τις ίδιες αντοχές σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις. Είναι αναμενόμενο, άλλωστε, πως οι ξένοι επενδυτές θα επιχειρήσουν μεσο-μακροπρόθεσμα να πάρουν πίσω μέρος των κερδών τους, προκαλώντας αναταράξεις, με τους εγχώριους να επιχειρούν να διατηρήσουν ακόμη τις υπεραποδόσεις των χαρτοφυλακίων τους.

Βέβαια, οι προοπτικές των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων παραμένουν εξαιρετικά θετικές, με πλήθος αναλυτών να μιλούν με καλά λόγια για τις ελληνική αγορά. Σε αυτή τη γραμμή, ο επικεφαλής του ομίλου Fairfax, Prem Watsa, πραγματοποιεί νέα επίσκεψη στην Αθήνα, με στόχο να διαμορφωθεί μια εικόνα των ευκαιριών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την προσέλκυση ομάδας επενδυτών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα.

29/11/2019: Μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό Χρηματιστήριο, που έσπασε το φράγμα των 900 μονάδων, στην τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0.20%, από τις 899.75, στις 901.58 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 893.57 μονάδων και των 901.69 μονάδων. Σε επίπεδο μήνα, τώρα, έκλεισε με κέρδη 2.15%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 1.99%.

Αυτή η επίδοση άνω των 900 μονάδων, με την οποία έκλεισε ο Νοέμβριος, αποτελεί υψηλό έτους για τον Γενικό Δείκτη. Ταυτόχρονα, συμπληρώθηκαν 10 στους 11 μήνες της χρονιάς με θετικό πρόσημο, που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της εγχώριας αγοράς. Αυτή η δυναμική αντανακλά την εγχώρια και διεθνή αισιοδοξία για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας και των εταιρικών κερδών, καθώς και τη διάθεση ανάληψης ρίσκου από την πλευρά των επενδυτών.

Το στοίχημα πλέον της αγοράς είναι να πείσει νέους επενδυτές να τοποθετηθούν ενόψει του επόμενου κρίσιμου διαστήματος και των εγχειρημάτων χρηματοδότησης νέων έργων. Ακόμη, σημαντικές εξελίξεις όπως το φορολογικό νομοσχέδιο, η ολοκλήρωση του σχεδίου «Ηρακλής», η πορεία του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο, η πώληση της ΔΕΠΑ και οι ειδήσεις γύρω από το Ελληνικό αναμένεται να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον τον τελευταίο μήνα του έτους. Επομένως, η αγορά υπό προϋποθέσεις μπορεί να κάνει ένα δυνατό φινάλε στη χρονιά, εφόσον περιοριστούν κάποιες πηγές αβεβαιότητας.

Τέλος, με μια ματιά στην αγορά ομολόγων, παρατηρούμε τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, κοντά στα επίπεδα ρεκόρ, αν και σχετικά ανεβασμένες σε σχέση με την αρχή του μήνα που είχαν φτάσει ακόμα και στο 1.19% για το 10-ετές ομόλογο. Αυτή τη στιγμή, διαπραγματεύεται στο 1.43% παρουσιάζοντας μια σταθεροποίηση σε αυτά τα μεγέθη.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ