15.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Από το Μανχάταν στο Άγιο Όρος» του Θοδωρή Σπηλιώτη

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Από το Μανχάταν στο Άγιο Όρος» του Θοδωρή Σπηλιώτη


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Μανχάταν και Άγιο Όρος, δύο περιοχές με τεράστια απόσταση, όχι μόνο χιλιομετρική, αλλά πολύ περισσότερο απέχουν ως προς τη φιλοσοφία και τον βίο τους. Η μητρόπολη του κόσμου, όπως συχνά αναφέρεται η πολύβουη Νεοϋορκέζικη πόλη, χαρακτηρίζεται από τους γρήγορους ρυθμούς της, τους πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους που άγουν και φαίνονται, ως επί το πλείστον, με βάση τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Από την άλλη, η Αθωνική πολιτεία είναι ένα ησυχαστήριο με ιστορία αιώνων, όπου οι κάτοικοι διάγουν έναν εγκρατή βίο. 

Οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες πόλεις αποτελούν τον κύριο χώρο δράσης της αληθινής ιστορίας του βιβλίου του Θοδωρή Σπηλιώτη, που φέρει τον τίτλο Από το Μανχάταν στο Άγιο Όρος, με τη διανομή τους να γίνεται από τις Εκδόσεις Κάκτος. Ο συγγραφέας, που σπούδασε Τηλεματική και Διοίκηση Επιχειρήσεων, επιχειρεί, όπως αναφέρει μέσα από τα έργα του, «να φανεί χρήσιμος στην κοινωνία». Βασικός άξονας του βιβλίου είναι η αφοσίωση «σ´ εκείνο που αγαπούν και που η καρδιά τους υπαγορεύει».

Ο συγγραφέας του βιβλίου. Πηγή εικόνας: nextdeal.gr

Πυρήνας της υπόθεσης, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, είναι η ζωή ενός Μηχανολόγου Μηχανικού που αφήνει την κοσμική ζωή και αποφασίζει να γίνει μοναχός και να ζει ως και σήμερα στο Άγιο Όρος. Η αφήγηση ξεκίνα το 2020 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης με αφορμή μια τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπο του Πέτρου, του πρωταγωνιστή της ιστορίας μας, ο οποίος αποφοίτησε από το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο. Έπειτα από μια μικρή εισαγωγή με τις ομιλίες του Πρύτανη του ιδρύματος και του τιμώμενου προσώπου, γυρίζουμε πίσω στον χρόνο, στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1973, όταν ο Πέτρος βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα, να μείνει στην χώρα εν μέσω της δικτατορίας και να μπει στη σχολή που πέρασε ή να πάει στην Αμερική στον αδελφό του για να κυνηγήσει μια καλύτερη ζωή;

Τελικά, επικρατούν οι παραινέσεις των μελών της οικογένειας και ο Πέτρος φεύγει εσπευσμένα για τη «χώρα των ευκαιριών» για να προλάβει τις προθεσμίες του Πανεπιστημίου και τις εξετάσεις. Παρόλο το άγχος του, καταφέρνει να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις και γίνεται δεκτός από το εκπαιδευτικό ίδρυμα, έχοντας πλέον νέες προοπτικές μπροστά του. Για να καταφέρει ωστόσο να μείνει στην Αμερική, θα χρειαστεί να δουλεύει παράλληλα για να μπορεί να συντηρεί τον εαυτό του και τα έξοδα των σπουδών του και σε αυτό θα τον βοηθήσει ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Σπύρος, που είναι ήδη εγκατεστημένος εκεί.

Με αυτόν τον τρόπο ο ήρωάς μας βρίσκει μια δουλειά με ημιαπασχόληση και με τον καιρό, αφού αποκτήσει τις απαραίτητες γνωριμίες, εργάζεται πλέον με πλήρη απασχόληση ως σερβιτόρος και παράλληλα στο ίδιο αμερικάνικο μαγαζί τραγουδά ελληνικά. Αρχίζει, έτσι, να γνωρίζει και μια άλλη πλευρά του Μανχάταν, ενώ αποκτά και τις παρέες του. Τα χρόνια περνούν και η αποφοίτηση έρχεται όλο και πιο κοντά και λίγο πριν πάρει το πτυχίο, οργανώνονται από το Πανεπιστήμιο ορισμένες συνεντεύξεις για δουλειά από εταιρείες του χώρου. Αν και αμφιταλαντεύεται στην αρχή, αποφασίζει στο τέλος να συμμετάσχει στις συνεντεύξεις και τα καταφέρνει, βρίσκει δουλειά πάνω στο αντικείμενο των σπουδών του, στην εταιρεία ICI Americas στο Νιού Τζέρσεϊ.

Έπειτα, η δράση μεταφέρεται στην Ελλάδα, όπου επιστρέφει ο Πέτρος για τις καλοκαιρινές του διακοπές και για να δει την οικογένειά του, ύστερα από τέσσερα χρόνια απουσίας του. Ένα αίτημα, όμως, του πατέρα του θα αλλάξει για λίγο την πορεία του, αφού του ζητά να πάει στο Άγιο Όρος για να συναντήσει τον γέροντα Αντώνιο, μιας κι ο ίδιος δεν μπορούσε να τον επισκεφτεί. Η επίσκεψη αυτή θα τον γεμίσει με πολλά συναισθήματα και θα αποτελέσει την αρχή για να φυτευτεί ο σπόρος της αγάπης του για το μέρος αυτό.

Μια από τις μονές του Αγίου Όρους. Πηγή εικόνας: protothema.gr

Το καλοκαίρι, ωστόσο, τελειώνει και ο νέος μηχανολόγος επιστρέφει στην Αμερική για να πιάσει δουλειά και να συνεχίσει τη ζωή του. Ο καιρός κυλά και η επιτυχία διαδέχεται η μια την άλλη, υλοποιώντας τις φιλοδοξίες του, ταξίδια, προαγωγές και μια σχέση συνθέτουν το σκηνικό της νέας κατάστασης. Ωστόσο, θα έρθει η στιγμή που όλα αυτά τα υλικά αγαθά θα του φανούν μάταια και θα αναζητήσει μια νέα πιο πνευματική διέξοδο στην πατρίδα του, την Ελλάδα. 

Για ένα διάστημα θα εργαστεί στην Αμερικανική εταιρεία στην Ελλάδα που αναλαμβάνει κατασκευαστικά έργα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά ούτε αυτό είναι αρκετό. Έτσι, αναζητά μια πνευματική σύνδεση και μέσα από μια επίσκεψή του στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στη Γορτυνία βλέπει έναν νέο δρόμο. Αυτή ήταν η αφορμή για το ξεκίνημα μιας άλλης ζωής κοντά στον Θεό. Η αναχώρηση για το Άγιο Όρος είναι μονόδρομος πλέον. Εκεί, μετά από τρία χρόνια ως δόκιμος μοναχός, έρχεται επιτέλους η πολυπόθητη ώρα για την κουρά του και την εσωτερική του γαλήνη.

Το βιβλίο αυτό, που διαβάζεται απνευστί, έχει ως πρωταρχικό στόχο την αφύπνισή μας για να βρούμε στη ζωή μας αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους πραγματικά κι όχι να μένουμε σε μια πλασματική εικόνα ευτυχίας που προσφέρει μια επιτυχημένη πορεία. 


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.