15.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣτο Μικροσκόπιο των Γαλλικών εκλογώνÉlisabeth Borne: Ποια είναι η Πρωθυπουργός του Macron, που θεωρείται «προσωρινή» από...

Élisabeth Borne: Ποια είναι η Πρωθυπουργός του Macron, που θεωρείται «προσωρινή» από τους αντιπάλους της;


Του Ιδομενέα Ασσαργιωτάκη, 

Μερικές εβδομάδες μετά από την επανεκλογή του στην Προεδρία της Γαλλίας και ενόψει των βουλευτικών εκλογών, ο Emmanuel Macron διόρισε τη νέα Πρωθυπουργό της χώρας, όπως προβλέπεται μετά την εκλογή ενός Προέδρου στη Γαλλία. Η μέχρι πρότινος Υπουργός Εργασίας, Élisabeth Borne, διαδέχθηκε τον Jean Castex και έτσι έγινε η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία της χώρας, τρεις δεκαετίες μετά την Édith Cresson, Πρωθυπουργό του François Mitterrand, που αναλαμβάνει το αξίωμα αυτό.

Το όνομά της ακουγόταν έντονα το τελευταίο διάστημα, δεδομένου ότι η πεπειραμένη πολιτικός αποτελούσε κορυφαίο μέλος της κυβέρνησης και ο Πρόεδρος Macron είχε καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να διορίσει γυναίκα για να ηγηθεί της νέας Κυβέρνησής του. Προερχόμενη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η νέα Πρωθυπουργός σηματοδοτεί την αριστερή στροφή του Προέδρου (ο προηγούμενος Πρωθυπουργός Castex προερχόταν από τον δεξιό πολιτικό χώρο και αντιπροσώπευε τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος του Macron), ενώ ο προφανής συμβολισμός που επιχείρησε να δώσει με τον διορισμό μιας γυναίκας στο δεύτερο σημαντικότερο αξίωμα της χώρας φαίνεται να επιτυγχάνεται τόσο επικοινωνιακά όσο και ουσιαστικά. Η ίδια η Borne, άλλωστε, στην πρώτη της ομιλία ως Πρωθυπουργός αφιέρωσε τον διορισμό της σε όλα τα μικρά κορίτσια τα οποία, μάλιστα, προέτρεψε να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, ενώ δεν παρέλειψε να τιμήσει την πρώτη γυναίκα προκάτοχό της, Édith Cresson.

Πηγή εικόνας: BBC News

Εκτός των πολλαπλών συμβολισμών του διορισμού της, οφείλουμε να εστιάσουμε στην πολιτική της φυσιογνωμία αλλά και στα αποτελέσματα της δουλειάς της στην πενταετή παραμονή της στην κυβέρνηση Macron. Έχοντας ηγηθεί τριών υπουργείων (Μεταφορών, Οικολογικής Μετάβασης και Εργασίας), έφερε σε πέρας δύο από τις πιο χαρακτηριστικές μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησής της, τη μεταρρύθμιση των Γαλλικών Τρένων και της Ασφάλισης των Ανέργων. Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με πολλούς από τους συναδέλφους της, κατάφερε να διατηρήσει καλές σχέσεις με τους κοινωνικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των συνδικαλιστών. Η Borne, αν και διατηρεί την εικόνα μιας τεχνοκράτη πολιτικού, έχει δεσμευτεί για μια κοινωνική και οικολογική πολιτική, η οποία συνάδει με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Macron για προτεραιότητα στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο διορισμός της νέας Πρωθυπουργού του Macron, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ειδικότερα αυτών της Marine Le Pen και του Jean-Luc Mélenchon. Η Le Pen δεν εστίασε την κριτική της στην Borne, αλλά στον Πρόεδρο Macron. Τον κατηγόρησε για αδυναμία συσπείρωσης ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων, ενώ προέβλεψε ότι με την επιλογή του θα συνεχιστεί η πολιτική της απαξίωσης, της κοινωνικής αποσάθρωσης, της αποσύνθεσης του Κράτους, της φοροδιαφυγής και της αδιαφορίας για την εγκληματικότητα. Αντιθέτως, ο Mélenchon, ο οποίος δεν συγκρούστηκε στον δεύτερο γύρο με τον Macron και τώρα στοχεύει να κερδίσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές ώστε να επιβληθεί ως Πρωθυπουργός, επιτέθηκε απευθείας στην Borne. Υπενθυμίζει τη θητεία της στα υπoυργεία τα οποία ανέλαβε, η οποία έφερε αντιλαϊκά μέτρα, την παραμονή της πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία και την υποβάθμιση των τρένων έναντι άλλων ιδιωτικών εταιρειών. Προειδοποίησε, μάλιστα, για μια «νέα κοινωνική κακοποίηση». Μόνο η Valérie Pécresse, η κεντροδεξιά υποψήφια στις πρόσφατες Προεδρικές Εκλογές, έδωσε θερμά συγχαρητήρια στην Borne.

Ο Mélenchon τάσσεται κατά της Élisabeth Borne. Πηγή εικόνας: Challenges

Εν μέσω κριτικών και με την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η Élisabeth Borne καλείται τώρα να σχηματίσει την κυβέρνησή της. Το έργο της δεν κρίνεται εύκολο, καθώς πρέπει να φέρει εις πέρας την πιο αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του προγράμματος Macron. Η μεταρρύθμιση των συντάξεων με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα μεταξύ των αριστερών ψηφοφόρων. Θα καταφέρει, άραγε, η Borne να εκπληρώσει την μεταρρύθμιση αυτή; Και αν ναι, πόσο θα κοστίσει σε αυτήν και στην κυβέρνησή της;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Elisabeth Borne, une image de gauche ternie par la réforme de l’assurance-chômage, Le Monde, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιδομενέας Ασσαργιωτάκης
Ιδομενέας Ασσαργιωτάκης
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1997. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου. Ενδιαφέροντά του είναι η διεθνής και ευρωπαϊκή πολιτική καθώς και η παγκόσμια Ιστορία.