18.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Βιολέτα» της Ιζαμπέλ Αλιέντε

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Βιολέτα» της Ιζαμπέλ Αλιέντε


Της Ιωάννας Μπινιάρη,

Έρωτες, δυνατά πάθη, πολιτική, φεμινισμός και πατριαρχία κυριαρχούν για άλλη μία φορά στο νέο μυθιστόρημα της παγκοσμίου φήμης Χιλιανής συγγραφέως Ιζαμπέλ Αλιέντε, με τίτλο Βιολέτα, που κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Δέσποινας Δρακάκη. Με έμπνευση την ίδια τη μητέρα της Ιζαμπέλ Αλιέντε, το εν λόγω βιβλίο περιέχει την αφήγηση μιας γυναίκας για τη ζωή της που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της ισπανικής γρίπης του 1920 και τελειώνει το 2020 κατά την πανδημία του κορωνοϊού.

Γεννημένη μέσα σε μια πλούσια και συντηρητική οικογένεια της Χιλής, ως το έκτο παιδί και μοναδικό κορίτσι ανάμεσα σε άλλα πέντε αγόρια, η Βιολέτα μετά από τον θάνατο του πατέρα της, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του μετά την οικονομική καταστροφή που υπέστη, μετακομίζει μαζί με τη μητέρα, τον μεγάλο της αδερφό, Χοσέ Αντόνιο, και τις αγαπημένες της θείες στη Σάντα Κλάρα. Καθοριστικό ρόλο στη ζωή του μικρού τότε κοριτσιού έπαιξε η εκπαιδευτικός της, Τζόζεφιν Τέιλορ, που τις μεταλαμπάδευσε γνώσεις, κανόνες καλής συμπεριφοράς και τη μύησε μαζί με τη σύντροφό της, Τερέζα Ρίβας, στις πρώτες θεμελιώδεις αρχές του φεμινισμού.

Η συγγραφέας του βιβλίου, Isabel Allende. Πηγή Εικόνας: koutipandoras.gr

Καθώς μεγαλώνει η Βιολέτα, αναπτύσσει έντονη επιχειρηματική δράση στο πλευρό του αδερφού της Χοσέ Αντόνιο, με αποτέλεσμα να καλλιεργήσει δεξιότητες και ικανότητες που θα της αποφέρουν πάντα χρήματα και μια άνετη ζωή. Αν και, τελικά, παντρεύεται τον Γερμανό κτηνίατρο που την πολιορκούσε, χωρίς να είναι, όμως, ερωτευμένη μαζί του, σύντομα η ζωή της θα αλλάξει την ημέρα που θα γνωρίσει τον πιλότο Χουλιάν Μπράβο, τον άνθρωπο-σταθμό της ζωής της. Βυθισμένη στο ερωτικό πάθος και το συναισθηματικό ντελίριο που κυριαρχεί ανάμεσά τους, η ηρωίδα αποφασίζει να εγκαταλείψει τον σύζυγό της και να επιστρέψει στο Σακραμέντο και στις επιχειρήσεις του αδερφού της.

Παρόλο που δεν είναι δυνατό να παντρευτεί τον αγαπημένο της Χουλιάν, αφού ο σύζυγός της αρνείται να ακυρώσει τον γάμο της και ο εραστής της δεν δείχνει πρόθυμος να αναλάβει ευθύνες και δεσμεύσεις στο πλάι της, η «παράνομη» σχέση τους συνεχίζεται. Το αποτέλεσμα είναι η γέννηση των δύο τους παιδιών, του Χουάν Μαρτίν και της Νιέβες, με τους οποίους ο κάθε γονιός αναπτύσσει διαφορετική σχέση. Στο μεταξύ, «τρέχουν» οι ιστορικές εξελίξεις εκείνης της περιόδου στη Λατινική Αμερική, όταν η CIA υποστήριζε δικτατορίες, τύραννοι έρχονταν στην εξουσία και η βία και η λογοκρισία έγιναν οι μάστιγες της εποχής για να καταπολεμήσουν την υπεροχή των αριστερών και κομμουνιστικών ιδεολογιών.

Μέσα στη φρενίτιδα των εξελίξεων, η Βιολέτα αγωνίζεται να απελευθερωθεί από τις «αλυσίδες» του Χουλιάν Μπράβο, που έχει βυθιστεί στον κόσμο της παρανομίας κάθε λογής και πολλές φορείς ασκεί κακοποιητική συμπεριφορά εναντίον της, με αποτέλεσμα το ερωτικό τους πάθος να μεταμορφώνεται σε μια τοξική σχέση. Σημαντικό ρόλο, βέβαια, παίζει και ο σκληρός τρόπος διαπαιδαγώγησης του Χουλιάν απέναντι στον γιο του, προσπαθώντας να του επιβάλλει ιδεολογίες και συνήθειες, αλλά και απέναντι στην κόρη του, η οποία καταλήγει θύμα των ναρκωτικών και αρκετών άλλων καταχρήσεων.

Πηγή Εικόνας: paron.gr

Ώσπου έρχεται στη ζωή ο εγγονός της Βιολέτα, ο Καμίλο, στον οποίο και απευθύνεται αυτή η επιστολή στην οποία η πρωταγωνίστρια αφηγείται τη θυελλώδη και πολυτάραχη ζωή της. Η τεράστια και ασύγκριτη αγάπη που νιώθει για τον Καμίλο βοήθησε τη Βιολέτα να αντιμετωπίσει την πρόκληση να τον μεγαλώσει και να μετατρέψει το πένθος για τον θάνατο της κόρης της σε μια γιορτή για τη ζωή του εγγονού της. Εξαιτίας αυτού του παιδιού απέκτησε άλλο νόημα η καθημερινότητά της και κατάφερε, χάρη στην αποφασιστικότητα και τον δυναμισμό της, να αντιμετωπίσει αυτόν τον στρόβιλο που ήταν η ζωή της.

Εν τέλει, πρόκειται για άλλο ένα καταπληκτικό και ευκολοδιάβαστο μυθιστόρημα της πολυδιαβασμένης ανά τον κόσμο Ιζαμπέλ Αλιέντε, που θέτει επί τάπητος ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών θεμάτων, όπως την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ομοφυλοφιλία, τον φεμινισμό, την τοξική αρρενωπότητα και την πατριαρχία. Η θυελλώδης εξιστόρηση των παθών της Βιολέτα, που κατάφερε να επιβιώσει σε ταραγμένους καιρούς και να αντιμετωπίσει καημούς, απώλειες και χαρές, χάρη στο θάρρος, τον δυναμισμό και το χιούμορ της, δημιουργεί στον αναγνώστη ένα αίσθημα ταύτισης με την ηρωίδα, την οποία καταφέρνει στο τέλος να θαυμάσει και να αγαπήσει για την έμπνευση και τη συγκίνηση που προξενεί.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Μπινιάρη
Ιωάννα Μπινιάρη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997 και κατάγεται από την Επίδαυρο, όπου και μεγάλωσε. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως ασκούμενη δικηγόρος. Το πάθος της, από μικρή ηλικία, είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών και τα ταξίδια. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών και κινηματογραφικών ταινιών αλλά και την ενασχόληση με τη γυμναστική. Διετέλεσε Αρχισυντάκτρια Κοινωνικών Θεμάτων του OffLine Post από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022.