18.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαChernobyl: Η μίνι σειρά που έχει αλλάξει τα τηλεοπτικά δεδομένα

Chernobyl: Η μίνι σειρά που έχει αλλάξει τα τηλεοπτικά δεδομένα


Της Αναστασίας Παπαδά,

Την τελευταία εικοσαετία η τηλεόραση και οι τηλεοπτικές σειρές έχουν κερδίσει εκατομμύρια φανατικούς τηλεθεατές παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε την άνοδο ενός νέου τηλεοπτικού είδους, το οποίο είναι οι μίνι σειρές. Οι μίνι σειρές αποτελούνται συνήθως από μία σεζόν και περιλαμβάνουν λίγα επεισόδια. Διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού έχουν βάλει την υπογραφή τους σε μίνι σειρές, όπως το Netflix, το ΗΒΟ και το BBC.

Είναι γεγονός ότι οι λάτρεις των μίνι σειρών έχουν αυξηθεί θεαματικά, καθώς προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα. Πρώτον, δεν διακινδυνεύουν να γίνουν βαρετές με το πέρας πολλών σεζόν, όπως κάποιες τηλεοπτικές σειρές έχουν γίνει και έχουν χάσει το τηλεοπτικό κοινό που είχαν στην αρχή. Δεύτερον, ενδείκνυνται για τηλεοπτικό μαραθώνιο, όπως όλοι έχουμε κάνει κάποια στιγμή στη ζωή μας, χωρίς να μας κουράζει, λόγω, όπως προείπα, του μικρού αριθμού επεισοδίων. Τρίτον, είναι ό,τι πρέπει για κάποιον που θέλει να δει κάτι ενδιάμεσο ταινίας και σειράς, καθώς ουσιαστικά η μίνι σειρά αυτό ακριβώς είναι: μια ταινία μεγάλης διαρκείας.

Φέτος, έχει κάνει την εμφάνισή της μία μίνι σειρά η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και έχει προκαλέσει αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές. Πρόκειται για την σειρά “Chernobyl” του HBO, η οποία βασίζεται στο πυρηνικό ατύχημα στον αντιδραστήρα 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ, κοντά στην πόλη Πριπγιάτ στη σημερινή Ουκρανία, το οποίο έγινε στις 26 Απριλίου 1986. Πέρα από τα γεγονότα που οδήγησαν στο ατύχημα και τα όσα ακολούθησαν τις επόμενες ώρες και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που προσπάθησαν να κατανοήσουν τι συνέβη και προέβησαν σε πράξεις αυτοθυσίας, η σειρά απεικονίζει και μερικές από τις λιγότερο γνωστές ιστορίες, όπως τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών. Το “Chernobyl” θεωρείται πλέον η καλύτερη σειρά όλων των εποχών, με βαθμολογία 9.7/10 στο IMBd.

Η σειρά αναπόφευκτα, προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία απάντησε με τη δημιουργία της δικής της σειράς από την κρατική τηλεόραση, η οποία θα βασίζεται στο σενάριο ότι τη στιγμή του ατυχήματος, στο εργοστάσιο βρισκόταν ένας κατάσκοπος της CIA, του οποίου αποστολή είναι να συλλέξει πληροφορίες για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Σοβιετικής Ένωσης και την προσπάθεια της ρωσικής αντικατασκοπείας να τον εντοπίσει. Μετά την ομολογουμένως πετυχημένη προβολή της σειράς, η πόλη Πριπγιάτ και το Τσερνόμπιλ έχει προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι θέλουν να δουν από κοντά την σοβιετική περιοχή όπου σταμάτησε ο χρόνος το 1986. Το λυπηρό βέβαια της υπόθεσης είναι οι απρεπείς selfies που τραβούν οι επισκέπτες στη Ζώνη Αποκλεισμού, όπως για παράδειγμα η selfie που τράβηξε μια κοπέλα φορώντας μόνο το εσώρουχό της, δείχνοντας κανένα σεβασμό στην περιοχή και ιδιαίτερα στα θύματα που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους.

Αδιαμφισβήτητα, ένα μεγάλο ατού των σειρών που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα είναι ότι διδάσκουν ιστορία με ευχάριστο τρόπο. Ωστόσο, και εμείς οι τηλεθεατές δεν θα πρέπει να δεχόμαστε αφιλτράριστες τις πληροφορίες που δεχόμαστε και θα πρέπει να αξιοποιούμε και άλλες ιστορικές πηγές, όπως τα ντοκιμαντέρ και τα βιβλία που είναι πιο αξιόπιστα. Τέλος, όσον αφορά τις μίνι σειρές, όπως όλα δείχνουν έχουν έρθει για να μείνουν και κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, ειδικότερα εκείνες που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα.


ΠΗΓΕΣ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστασία Παπαδά
Αναστασία Παπαδά
Γεννημένη το 1996 και μεγαλωμένη στην Αθήνα, σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στην κατεύθυνση των Διεθνών Σχέσεων. Υπήρξε συντάκτρια Κοινωνικών και Ιστορικών Θεμάτων του OffLine Post.