Της Γιώτας Ευθυμίου,
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν το φαγητό που πετάμε καθημερινά έχει δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης και μάλιστα με τρόπο που ούτε μας κουράζει ούτε αλλάζει τον τρόπο ζωής μας; Αν είσαι κι εσύ από εκείνους που πετούν χθεσινό φαγητό, ξεχασμένα-ληγμένα προϊόντα και ό,τι περισσεύει χωρίς δεύτερη σκέψη, μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις και να αποδείξεις ότι η κουζίνα σου, σού ανήκει. Με λίγη δημιουργικότητα — και μερικά έξυπνα τρικ για μηδενική σπατάλη τροφίμων — ακόμη και χωρίς εμπειρία μπορείς να μεταμορφωθείς αμέσως σε ειδικό και να καταφέρεις να αξιοποιήσεις, να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στις πρώτες ύλες σου.
Αρχικά, είναι εξίσου σημαντικός και ο τρόπος που αποθηκεύουμε κάθε προϊόν, αφού υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που βοηθούν ώστε να επεκτείνουμε την ημερομηνία λήξης, την οποία με κόπο πασχίζουμε να προλάβουμε. Πάντως, ένα χθεσινό φαγητό, εφόσον έχει διατηρηθεί στο ψυγείο, μπορεί άνετα να μεταμορφωθεί σε μια νέα αριστουργηματική συνταγή με λίγη μόνο φαντασία και όρεξη. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν τα μυρωδικά και οι σάλτσες ή τα τυριά και λίγο φύλλο πίτας ή ακόμη και μερικά αυγά για μια ολόφρεσκη ομελέτα. Όσο για τα μυρωδικά (π.χ. βασιλικός, μαϊντανός, ρίγανη ή δεντρολίβανο), εάν επρόκειτο να χαλάσουν, μπορείς να τα βάλεις σε παγοθήκη με ελαιόλαδο και να τα καταψύξεις. Έτσι θα μπορείς να έχεις κάθε φορά στη διάθεσή σου αυτές τις απολαυστικές, γευστικές βόμβες.

Έχοντας κόψει τα λαχανικά σου, σίγουρα θα έχεις αφήσει τις φλούδες στην άκρη, έτοιμες για τον κάδο. Αντί όμως να τις πετάξεις, μπορείς να τις ανακατέψεις με λίγο λάδι και μπαχαρικά, να τις ψήσεις στον φούρνο και αμέσως να έχεις ένα λαχταριστό και σπιτικό αλμυρό σνακ, όπως τσιπς πατάτας ή καρότου. Παρομοίως, αν σου έχει περισσέψει κάποια φλούδα από φρούτο, την ψιλοκόβεις, τη βράζεις για 10 λεπτά (ώστε να αφαιρεθεί η πικρίλα, αν διάλεξες κάποιο όξινο φρούτο όπως τα εσπεριδοειδή), έπειτα βάζεις τα κομματάκια στο σιρόπι (ζάχαρη και νερό) και, τέλος, αφού τα αφήσεις να κρυώσουν, τα πασπαλίζεις με ζάχαρη. Το γλυκό σου σνακ είναι έτοιμο!
Τα φρούτα που βρίσκονται ένα βήμα πριν το σάπισμα μπορείς κι αυτά να τα εκμεταλλευτείς. Οι μαυρισμένες μπανάνες, για παράδειγμα, γίνονται ένα αφράτο και διαιτητικό μπανανόψωμο, ενώ άλλα φρούτα μια πεντανόστιμη μαρμελάδα. Ίσως κάποιες παραγινωμένες φράουλες, που, ρίχνοντάς τους ζάχαρη και χυμό λεμονιού, θα διατηρηθούν για ακόμη περισσότερο καιρό και θα σε περιμένουν το πρωί ή το απόγευμα να τις αλείψεις σε μια φέτα ψωμιού. Αν όμως το ψωμί το βρεις την επόμενη μέρα σκληρό και μπαγιάτικο, μη διστάσεις να το μετατρέψεις σε τραγανά κρουτόν για τις σαλάτες σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το ψιλοκόψεις (κατά προτίμηση σε κυβάκια), να ρίξεις αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι και να το βάλεις στον φούρνο.

Τα λαχανικά που μαραίνονται και πλησιάζουν στο σημείο που σκέφτεσαι να τα πετάξεις μπορείς εύκολα, με λίγο ξύδι και αλάτι, να τους δώσεις άλλη γεύση, μορφή και φυσικά την ευκαιρία να μείνουν αναλλοίωτα στο ψυγείο σου. Λαχανικά όπως το αγγούρι, το καρότο, το κρεμμύδι, η ντομάτα, η πιπεριά, το κουνουπίδι και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς μπορούν εύκολα να γίνουν τουρσί και αυτομάτως συνοδευτικά του φαγητού σου, με τραγανή υφή και μπόλικες βιταμίνες. Όσο για περισσεύματα αυτών (φλούδες ή κομμάτια που θεωρούμε «άχρηστα»), αν αποθηκευτούν στην κατάψυξη μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή, μία και δύο φορές, για σπιτικό ζωμό λαχανικών, δίνοντας αρώματα και πλούσια γεύση στις σούπες και στα φαγητά, με λίγο μόνο βράσιμο.
Αυτά είναι μερικά από τα αγαπημένα μου — και φυσικά δοκιμασμένα — τρικ που θα καθορίσουν την αποτελεσματικότητα μιας κουζίνας χωρίς σπατάλη. Τα “Zero Waste Tricks”, κατ’ εμέ δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά ένας νέος τρόπος ζωής — δρόμος προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον και φυσικά μια μεγάλη ευκαιρία πειραματισμού και μαγειρικής με παιχνιδιάρικη διάθεση. Αξιοποίησε τα υλικά σου στο έπακρον και ανακάλυψε νέους συνδυασμούς αυτοσχεδιάζοντας!
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- 15 Kitchen Hacks to Reduce Food Waste, theplasticfreecompany.nl, διαθέσιμο εδώ
- 10 Zero Waste αλλαγές για να επαναστατικοποιήσετε την κουζίνα σας, ecoliving.gr, διαθέσιμο εδώ