33.3 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠόθεν έσχες Κασσελάκη: Σημείο αντιπαράθεσης ήσσονος σημασίας

Πόθεν έσχες Κασσελάκη: Σημείο αντιπαράθεσης ήσσονος σημασίας


Της Παναγιώτας Κλεφτόγιαννη,

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στη Θεσσαλονίκη, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, δημοσιοποίησε το πόθεν έσχες του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Κυβέρνησης. Αφορμή για το ξέσπασμα από πλευράς της Κυβερνήσεως και για τον έντονο σχολιασμό του συγκεκριμένου ζητήματος τις τελευταίες μέρες ήταν η υπόνοια παραβίασης της νομοθεσίας από τον αρχηγό του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ειπώθηκαν από τη μεριά του ορισμένα ψέματα.

Αρχικά, με τον όρο «πόθεν έσχες» αναφερόμαστε στην υποχρέωση των φυσικών και μη φυσικών προσώπων να δηλώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση. Με τη δήλωση αυτή, τα φυσικά και μη πρόσωπα οφείλουν να δηλώνουν και να αιτιολογούν τις πηγές των εισοδημάτων τους και των λοιπών περιουσιακών τους στοιχείων. Η υποχρέωση αυτή καθιερώθηκε συνταγματικά με νόμο το 2003. Περιλαμβάνονται γραπτώς όλα τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή όλα τα έσοδα του ατόμου που κάνει τη δήλωση, τα ακίνητα, τα ομόλογα, οι μετοχές ελληνικών και ξένων εταιρειών, οι καταθέσεις, τα οχήματα και πολλά άλλα. Το χρονικό περιθώριο υποβολής της δήλωσης των περιουσιακών στοιχείων είναι εντός 90 ημερών από την ημερομηνία που το συγκεκριμένο πρόσωπο απέκτησε την ιδιότητα του υπόχρεου. 

Ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άφησε για το τέλος της προεκλογικής του εκστρατείας τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του. Με βάση τα δημοσιευμένα έγγραφα, το συνολικό του εισόδημα ανήλθε σε $ 2,067 εκατ., οι καταθέσεις του ανέρχονται σε $ 21.858 και τέλος, οι δανειακές του υποχρεώσεις και λοιπές οφειλές του υπολογίζονται σε $ 1,83 εκατ. Το ποσό των $ 727.394 φτάνει η συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη σε εταιρείες, ενώ τα μερίδιά του σε επενδυτικά προϊόντα και οι μετοχές του ανέρχονται σε $ 3,04 εκατ. Τέλος, παρουσίασε την κατοχή τριών ακινήτων συνολικής αξίας € 2.438.447 και τριών άλλων ακινήτων αθροιστικής αξίας $ 351.458,68.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Δικαιώματα χρήσης: EUROKINISSI

Ωστόσο, η δημοσίευση του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση την Κυβέρνησης, η οποία μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς ότι ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παραβίασε τη νομοθεσία και τα έγγραφα που παρέθεσε, ως δήθεν πόθεν έσχες, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας τρόπος να μαγνητίσει τα βλέμματα στο φιλάνε της προεκλογικής του εκστρατείας ενόψει Ευρωεκλογών.

Συγκεκριμένα, η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ήταν η εξής: «Αυτό, που παρουσίασε χθες ο κ. Κασσελάκης δεν ήταν πόθεν έσχες, αλλά ένα μονοσέλιδο excel το οποίο επέδειξε μετά από πολλές παλινωδίες στο πλαίσιο ενός προεκλογικού σόου», ενώ συνέχισε: «υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας, καθώς σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να είχε αποχωρήσει από οποιαδήποτε αλλοδαπή εταιρεία ως αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από το τέλος του 2023» και «αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο προφανώς θα απασχολήσει τη Δικαιοσύνη».

Σε συνέχεια της κατάθεσης του πόθεν έσχες του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η Κουμουνδούρου εξαπέλυσε πυρά εναντίον της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφερόμενη στην τρίμηνη παράταση που δόθηκε σχετικά με την προθεσμία δημοσιοποίησης των δικών τους στοιχείων. Η απάντηση, ωστόσο, της Κυβέρνησης ήταν σαφής και δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση δήλωσε ότι η πλατφόρμα είναι ανοιχτή και τα μέλη της θα καταθέσουν τις δηλώσεις τους έως τις 30 Ιουνίου.

Πηγή εικόνας: tvxs.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πρωθυπουργό ήταν άκρως προσωπική, διότι σχετικά με την παράταση στη δημοσιοποίηση των στοιχείων σχολιάστηκε έντονα ότι την παράταση τη μεθοδεύει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προς ίδιον όφελος. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση η δήλωση ήταν η ακόλουθη: «για τον εαυτό του προφανώς για να αποφύγει όσο το δυνατόν περισσότερο τη δημοσιοποίηση των δικών του στοιχείων».

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα σε γνωστό κανάλι αναφέρθηκε στο ζήτημα του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη και υποστήριξε ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα μπορούσε να είχε καταθέσει τη δήλωση πόθεν έσχες του πέρυσι μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε τη νομική υποχρέωση.  

Το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη είναι σαφές ότι πήρε μεγάλες διαστάσεις. Ωστόσο, σε μια ευαίσθητη για τη χώρα πολιτική περίοδο δε θα έπρεπε να αποτελεί το βασικό ζήτημα απασχόλησης. Σε περίοδο Ευρωεκλογών και με ποικίλα άλλα πολιτικά ζητήματα να λαμβάνουν χώρα, τα βλέμματα όλων θα έπρεπε να ήταν στραμμένα αλλού και όχι στα περιουσιακά στοιχεία του καθενός, τα οποία αν και δημοσιεύονται, είναι αμφιλεγόμενη η αλήθεια τους και γι’ αυτό αμφισβητούνται.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτα Κλεφτόγιαννη
Παναγιώτα Κλεφτόγιαννη
Γεννήθηκε το 2003 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων», ως έφηβος βουλευτής. Η ενασχόληση με την αρθρογραφία αποτελεί νέο εγχείρημα για εκείνη, μέσω του οποίου επιδιώκει να αποτυπώσει την δική της οπτική για τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της χώρας της.