25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός“Furiosa: A Mad Max Saga” (2024): «Χωρίς τον Μαξ η μηχανή δεν...

“Furiosa: A Mad Max Saga” (2024): «Χωρίς τον Μαξ η μηχανή δεν παίρνει μπρος;»


Του Ανδρέα Βλάχου,

Εννέα χρόνια αφότου «εφηύρε» εκ νέου την ταινία δράσης με το Mad Max: Fury Road, ο George Miller πρόσθεσε άλλη μια ταινία στην άγρια ​​δυστοπική σειρά που ξεκίνησε το 1981. Όλα τα γνωστά σημεία κατατεθέν είναι εκεί: οι ατέλειωτοι αμμόλοφοι, τα μπερδεμένα αυτοκίνητα και τεράστια φορτηγά, οι μεταλλαγμένοι επιδρομείς με πειρατικές στολές και περίεργα ονόματα κ.ά. Όμως η νέα ταινία διαφέρει από την προηγούμενη σε πολλά σημεία. Πρώτον, το Furiosa: A Mad Max Saga είναι η μόνη ταινία Mad Max μέχρι στιγμής που δεν έχει τον αντιήρωα πρωταγωνιστή Max Rockatansky στη θέση του οδηγού, είτε την αρχική ενσάρκωση του Mel Gibson είτε την ενημέρωση Tom Hardy. Και δεύτερον, δεν είναι το αριστούργημα που ήταν το Mad Max: Fury Road – αν και, για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι πολλές ταινίες.

Η Furiosa αφηγείται την ιστορία της ζωής της πρωταγωνίστριας Furiosa. Εμφανίζεται για πρώτη φορά ως νεαρό κορίτσι (σε αυτή την εκδοχή την υποδύεται η Alyla Browne) που ζει σε μια «όαση της Εδέμ», ένα από τα λίγα μέρη στη μετα-αποκαλυπτική ερημιά της Αυστραλίας όπου τα δέντρα εξακολουθούν να φυτρώνουν και να καρποφορούν. Όλα αλλάζουν όταν αρπάζεται από τον βάναυσο αλλά ανόητο αρχηγό μιας νομαδικής συμμορίας ποδηλατών, τον Dementus, τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth με μεγάλη γενειάδα, ψεύτικη μύτη και ψεύτικα δόντια.

Πηγή εικόνας: comingsoon.net

Ωστόσο, η νεαρή Furiosa δεν έχει τύχη. Ο Dementus την παραδίδει στον Immortan Joe (Lachy Hulme), έναν μασκοφόρο πολέμαρχο που ζει σε έναν πύργο από βράχο που ονομάζεται Citadel και εξυπηρετείται από τα βαμμένα με λευκό χρώμα “war boys” που φαίνονται στο Fury Road. Μεγαλώνει εκεί μέχρι να είναι έτοιμη να δράσει και έτσι μετά ως ενήλική τον ρόλο αναλαμβάνει η Anya Taylor-Joy, της οποίας τα τεράστια μπλε μάτια δικαιολογούν το κάστινγκ της. Ακόμα και όταν βρίσκεται σε αμμοθύελλα και αλειμμένη με λάδι, αυτή η λάμψη της φέγγει σαν τα φώτα αυτοκινήτου. Η ενήλικη Furiosa αναλαμβάνει στη συνέχεια τη δουλειά της μεταφοράς τροφής και καυσίμων μεταξύ των τριών πληθυσμιακών κέντρων της ερημιάς, The Citadel, Gas Town και The Bullet Farm. Ωστόσο, εξακολουθεί να ελπίζει να πάρει την εκδίκησή της από τον Dementus και να επιστρέψει στην κατάφυτη πατρίδα της. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν διάφορες πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπάλων πολέμαρχων, και ένας ολόκληρος πόλεμος παραδίδεται στους θεατές.

Πηγή εικόνας: imdb.com

Τα ιλιγγιώδη ακροβατικά και οι αγώνες drag-to-the-metal εξακολουθούν να είναι αρκετά εντυπωσιακά για να θυμηθούμε τις δύο ερωτήσεις του Steven Soderbergh σχετικά με το Fury Road: πώς ο Miller ολοκλήρωσε αυτές τις σεκάνς δράσης και πώς δεν σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι; Αλλά το γεγονός είναι ότι δεν ξεπερνούν αυτό που έχει γίνει σε προηγούμενες ταινίες του Mad Max και, επειδή δεν έχουν ξεκάθαρο αφηγηματικό σκοπό, οι επίπονες προσπάθειες του Μίλερ να ανεβάσει τα στάδια γίνονται πιο κουραστικές παρά συναρπαστικές. Σύντομα φτάνεις στο σημείο να έχεις βαρεθεί την άμμο, τις εκρήξεις, την απίστευτα σαδιστική βία και τα βροντερά τύμπανα που εκτοξεύονται στο soundtrack, και όμως η ταινία συνεχίζει να συσσωρεύεται όλο και περισσότερα από αυτά.

Με όλο τον σεβασμό για το απίστευτο όραμα του Miller και την απίστευτη ικανότητά του να προβάλλει αυτό το όραμα στην οθόνη, το Furiosa φαίνεται σαν ένα από αυτά τα spin-off graphic novel που καλύπτουν τα κενά μεταξύ δύο ταινιών σε ένα franchise, αλλά που δεν ταιριάζουν απόλυτα στις ίδιες τις ταινίες.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Furiosa, imdb.com, διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Βλάχος
Ανδρέας Βλάχος
Κατάγεται από την Κεφαλονιά. Είναι απόφοιτος Λυκείου και πλέον φοιτητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών και πιο συγκεκριμένα στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης, στο τρίτο έτος. Σε καθημερινή βάση διαβάζει και ενημερώνεται για ό,τι αφορά τη βιομηχανία του κινηματογράφου. Ασχολείται με τον αθλητισμό και τις τέχνες και στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να βλέπει ταινίες και σειρές, καθώς και να διαβάζει βιβλία.