25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΟι πιο αγαπημένες και διάσημες γεύσεις σε cocktails!

Οι πιο αγαπημένες και διάσημες γεύσεις σε cocktails!


Της Μαρίας Μπαλαούρα,

Μπορεί ο καιρός να είναι περίεργος τελευταία, όμως σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι έχουν «πιάσει» οι ζέστες και το καλοκαίρι είναι «προ των πυλών». Έτσι, σε κάθε μας έξοδο προτιμάμε τα δροσιστικά, πλέον, ροφήματα και φαγητά, όπως έναν κρύο καφέ, μια γρανίτα, ένα παγωτό, ενώ τα βράδια αρχίζουν να κάνουν θραύση τα αγαπημένα cocktails. Ποτά, φρούτα και ξεχωριστές γεύσεις συμπληρώνουν έναν απρόσμενο και γευστικό συνδυασμό ποτού, όχι τόσο δυνατού συνήθως, που χαρίζει στα, ακόμα δροσερά, αλλά και πιο ζεστά βράδια μας μια τροπική νότα δροσιάς, καλοκαιριού και ξέφρενης διασκέδασης, συνήθως κάτω από τα αισθησιακά φώτα κάποιου beach bar με συντροφιά τους ήχους της θάλασσας, το καλοκαιρινό φεγγάρι και τη χρυσή άμμο. Τα cocktails είναι πολλά και διάφορα μαγαζιά έχουν και δικές τους υπογραφές σε cocktails, με δικές τους καινοτομίες. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες κλασικές γεύσεις, που δε λείπουν από κανέναν και συνιστούν την πρώτη επιλογή της καλοκαιρινής σεζόν ή το «εισιτήριο», για μερικούς, στο «ταξίδι» της γεύσης των cocktails. 

Mojito

Κατά τη γνώμη μου, το top καλοκαιρινό cocktail, που δεν «απογοητεύει» κανέναν, που βρίσκεται στις προτιμήσεις, ακόμα και των πιο «δύσκολων» και συναντάται πάντα στα menu κάθε bar, είναι το Mojito, ένα ποτό προερχόμενο από την Κούβα, εύκολο στη δημιουργία του και πολύ δροσιστικό. Αποτελείται από λευκό ρούμι, ζάχαρη, χυμό λάιμ, σόδα και μέντα ή δυόσμο, ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισε να διαδίδεται και σε άλλες γεύσεις, με διαφορετικά φρούτα! Είναι ένα πολύ νόστιμο, δροσιστικό και ελαφρύ καλοκαιρινό ποτό, «υπογραφή» του καλοκαιριού! 

Πηγή εικόνας: unsplash.com / Δικαιώματα χρήσης: kim ick

Margarita

Ένα ακόμα κλασικό ποτό είναι, φυσικά, η Margarita, ένα πικάντικο, μεξικάνικο ποτό που σίγουρα θα το αναγνωρίσετε στο σερβίρισμα, αφού σερβίρεται σε ένα κλασικό, κολονάτο ποτήρι με αλάτι «στολισμένο» στο χείλος του. Βάση του ποτού είναι η τεκίλα, ενώ συνοδευτικά προστίθεται συνήθως λικέρ πορτοκαλιού και χυμός λάιμ. Προσοχή! Μην καταναλωθεί με ταχύτητα…!

Cosmopolitan

Ένα ποτό που, επίσης, βρίσκεται πάντα στους καταλόγους είναι το θρυλικό cosmopolitan. Συγκεκριμένα, είναι ένα ποτό με βάση τη βότκα και συνδυάζεται με χυμό λάιμ και cranberry που έγινε ιδιαίτερα διάσημο από τη σειρά “Sex and the City”. Έτσι, δημιουργήθηκαν και οι προσδοκίες πολλών γυναικών που ήθελαν να νιώσουν λίγο σαν τις πρωταγωνίστριες της πολυαγαπημένης σειράς, με αποτέλεσμα πολλά μπαρ να το συμπεριλαμβάνουν πάντα στο menu και να διαδίδεται παντού. 

Porn Star Martini

Σίγουρα, έχετε συναντήσει αυτό το ποτό στα menu των bar και σίγουρα έχετε σκεφτεί μια και δύο φορές να το παραγγείλετε και… πώς, αφού το όνομα του είναι κάπως ιδιαίτερο. Άμα το καταφέρετε πάντως, σίγουρα δε θα το μετανιώσετε, γιατί είναι αρκετά νόστιμο ποτό με βάση τη βότκα, γλυκό και δροσιστικό, που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με martini, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το καλοκαίρι. Άρχισε να γίνεται γνωστό από το 2002 στην Αγγλία, παίρνοντας αργότερα παγκόσμια διάσταση. Ο δημιουργός του είχε δηλώσει πως το όνομα προέκυψε από τη σκέψη πως ένα τέτοιο ποτό θα διάλεγε κάποιος πορνοστάρ, αφού είναι ιδιαίτερα αισθησιακό και από την πρώτη γουλιά «ξυπνά» ξεχωριστές, ερωτικές αισθήσεις. Ίσως και να έχει δίκιο! 

Negroni 

Το Negroni είναι μια πιο πικάντικη εκδοχή του Americano, την οποία εμπνεύστηκε ένας Ιταλός barman στη Φλωρεντία, χάρη σε έναν πελάτη του, τον κόμη Camillo Negroni, ο οποίος του ζήτησε να ενισχύσει το Americano του. Έτσι, ο barman αντικατέστησε τη σόδα του Americano με τζιν και αντί για φλούδα λεμονιού, πρόσθεσε μια φλούδα πορτοκαλιού, διατηρώντας το πατροπαράδοτο βερμούτ. Κάπως έτσι, το Negroni έκανε θραύση τόσο στη γειτονική χώρα, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Mai Tai 

Ίσως, το πιο διάσημο ποτό στον κόσμο είναι το Mai Tai, με μια ιστορία κάπως αμφισβητήσιμη για την προέλευση του, αφού δύο άντρες διεκδικούν την «καταγωγή του». Σε κάθε περίπτωση, το ποτό αυτό αγαπήθηκε και συνεχίζει να αγαπιέται παγκοσμίως. Αποτελείται από ρούμι, πορτοκάλι, σιρόπι αμυγδάλου και χυμό λάιμ και πρόκειται για το πιο αγαπημένο ποτό του καλοκαιριού από πολλούς. 

Paloma 

Επιπλέον, ένα ποτό σήμα κατατεθέν το καλοκαιριού είναι η Paloma. Με τεκίλα, χυμό λάιμ και σόδα grapefruit, η Paloma μπορεί να σερβιριστεί όπως η Margarita, σε ποτήρι με αλάτι. 

Πηγή εικόνας: pexels.com / Δικαιώματα χρήσης: Esmihel Muhammad

Aperol Spritz

Τέλος, αν και αυτή η λίστα θα μπορούσε να έχει πολλά ακόμα ποτά, έρχεται ένα ποτό, aperitivo, δηλαδή πολύ ελαφρύ, το οποίο συνήθως καταναλώνεται πριν το γεύμα και προέρχεται, κι αυτό, από την Ιταλία το 1919. Αφρώδες κρασί, ανθρακούχο νερό και μια δόση πορτοκαλιού, συνοδεύει ευχάριστα το φαγητό και δε βαραίνει το κεφάλι!

Αυτά, λοιπόν, είναι μερικά μόνο από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά cocktails, νόστιμα και δροσιστικά που συναντώνται παντού, σε κάθε bar. Σίγουρα, πρέπει να απολαμβάνουμε με μέτρο και προσοχή, αλλά στην εποχή των beach parties, των βραδινών εξόδων πλάι στο κύμα, με τον καλοκαιρινό αέρα και το άρωμα του θαλασσινού αλατιού, σίγουρα ταιριάζει και ένα δροσιστικό ποτό στο χέρι! Καλή απόλαυση!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • The Top 50 Cocktail List and Recipes, allrecipes.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.