18.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςEmma Stone: Η αγαπημένη κοκκινομάλλα του Hollywood

Emma Stone: Η αγαπημένη κοκκινομάλλα του Hollywood


Της Θάλειας Μπίτσα,

Η Emma Stone φέτος κέρδισε το δεύτερό της Oscar για τον ρόλο της στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, Poor things, κάνοντας όλη την Ελλάδα να νιώθει περήφανη τόσο για αυτήν, όσο και για τον «εθνικό μας σκηνοθέτη». Πώς όμως κατέληξε η ταλαντούχα αυτή ηθοποιός να έχει στην κατοχή της δύο Oscars και να είναι παγκοσμίως γνωστή;

Η Emily Stone (το άλλαξε σε Emma όταν έκανε εγγραφή στο Σωματείο Ηθοποιών καθώς το Emily Stone ήταν ήδη γραμμένο) γεννήθηκε στις Νοεμβρίου του 1988 στην Αριζόνα. Ήθελε να γίνει ηθοποιός από όταν ήταν τεσσάρων χρονών. Ξεκίνησε το υποκριτικό της ντεμπούτο μόλις στην ηλικία των 11 ετών, στο The Wind in the Willows. Μετά από κάποιες παραστάσεις που έκανε στα 16 της, τα ιδιωτικά μαθήματα υποκριτικής που λαμβάνει από έναν καθηγητή που προσλαμβάνουν οι γονείς της, πολλές αποτυχημένες auditions στο Disney Channel και μία σειρά που ακυρώθηκε μετά από εφτά επεισόδια (Drive, 2007), κλείνει τον πρώτο της κινηματογραφικό ρόλο στην ταινία Superbad (2007). Η ταινία έκανε επιτυχία και της χάρισε το πρώτο της βραβείο (Young Hollywood Award for Exciting New Face).

Πηγή εικόνας: imdb.com

Το 2009 εμφανίστηκε σε τρεις ταινίες με πιο αξιοσημείωτη την ταινία τρόμου-κωμωδίας Zombieland που περιγράφει το πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν γινόταν zombie apocalypse. Η ταινία υπήρξε μεγάλη επιτυχία με κέρδη που ξεπερνούσαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Όμως, ο ρόλος που πραγματικά την ανέδειξε ήταν στην ταινία Easy A (2010) που ενσάρκωσε την Olive, μία μαθήτρια λυκείου, που κατά λάθος διαδίδει μόνη της τη φήμη ότι έχει πολλές σεξουαλικές επαφές με άντρες βάζοντάς την στη «μαύρη λίστα». Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Nathaniel Hawthorne, The Scarlet Letter (1850). H Stone ενθουσιάστηκε με το σενάριο και το θεώρησε ιδιαίτερα έξυπνο και μοναδικό και έτσι ήταν από τις πρώτες ηθοποιούς που έκαναν audition. O ρόλος αυτός την έκανε ιδιαίτερα γνωστή, ενώ πολλοί κριτικοί εκθείασαν την ερμηνεία της. Αργότερα, για το Easy A θα κερδίσει την πρώτη της χρυσή σφαίρα για Καλύτερη Ηθοποιό σε Κωμωδία ή Μιουζικάλ.

Το 2011 κάνει μία guest εμφάνιση στο Friends with Benefits και πρωταγωνιστεί στην ταινία Crazy Stupid Love με τους Steve Carell, Julianne Moore και Ryan Gosling. H ταινία ακολουθεί έναν μεσήλικα που τον παρατάει η γυναίκα του και με τη βοήθεια ενός γοητευτικού εργένη που γνωρίζει σε ένα μπαρ προσπαθεί να ξαναμπεί στο «παιχνίδι». Την ίδια χρονιά ενσαρκώνει την Eugenia στην ταινία Help, ρόλο που βρήκε ιδιαίτερα απαιτητικό. Τα επόμενα χρόνια παίζει την Gwen Stacy στο The Amazing Spider-man (2012) και στο The Αmazing Spider-man 2 (2014). O ρόλος της αυτός αγαπήθηκε πολύ από το κοινό και θεωρείται το καλύτερο love interest του Spider-man από όσα έχουμε δει στον κινηματογράφο. Συμπρωταγωνιστής της ήταν ο Andrew Garfield με τον οποίο διατήρησε σχέση για κάποια χρόνια.

Πηγή εικόνας: flix.gr

Το 2017 παίρνει τον ρόλο της Mia Dolan στο μουσικό δράμα La la land, που θα υπάρξει ο πιο σημαντικός ρόλος της καριέρας της. Συμπρωταγωνιστεί για δεύτερη φορά με τον Ryan Gosling. Ακολουθούμε έναν τζαζ πιανίστα και μία ανερχόμενη ηθοποιό, οι οποίοι γνωρίζονται, ερωτεύονται και προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους στη μεγάλη πόλη του Los Angeles. Η Stone έκανε πολλή δουλειά για τον ρόλο της καθώς άντλησε προσωπικές της εμπειρίες και τις ενσωμάτωσε στον ρόλο της. Επίσης, ηχογράφησε έξι τραγούδια για τους σκοπούς της ταινίας. Η ταινία σάρωσε κυριολεκτικά, συγκεντρώνοντας 440 εκατομμύρια δολάρια στο box office! Αυτός της ο ρόλος είναι που της χαρίζει το πρώτο της Oscar Α’ Γυναικείου ρόλου. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη χρονιά, υπήρξε και η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός παγκοσμίως!

Μετά το Oscar που έλαβε επανενσαρκώνει τον ρόλο της Wichita, στο sequel του Zombieland (2019), ωστόσο η ταινία δεν πήγε τόσο καλά όσο η πρώτη, οι κριτικές ήταν γενικά αμφιλεγόμενες και δεν υπήρχε και το επιθυμητό αποτέλεσμα στο box office. Άλλος ένας αξιοσημείωτος ρόλος της είναι αυτός της Cruella De Vil, στο Cruella (2021) της Disney που βασίζεται στην ταινία κινουμένων σχεδίων Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας (1961). Ο ρόλος της αυτός έλαβε εξαιρετικές κριτικές και της χάρισε μία υποψηφιότητα για χρυσή σφαίρα.

Και τώρα ερχόμαστε στο πώς η Emma έγινε η μούσα του Γιώργου Λάνθιμου. Η πρώτη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου που πρωταγωνίστησε ήταν αυτή του 2018, The Favourite. Η ταινία περιγράφει τη ζωή της βασίλισσας Άννα (Olivia Colman) και τη θυελλώδη της σχέση με την ακόλουθό (Rachel Weisz) της και το ερωτικό τρίγωνο που δημιουργείται με την ξαδέρφη (Emma Stone) της τελευταίας. H ταινία έδωσε στην Olivia Colman το πρώτο της Oscar ενώ οι άλλες δύο πρωταγωνίστριες ήταν υποψήφιες. Η Stone δυσκολεύτηκε αρκετά να ενσωματωθεί στον ρόλο, καθώς όλο το καστ ήταν Βρετανοί και ως η μόνη Αμερικανίδα έπρεπε να δουλέψει πολύ την προφορά της. Και τώρα ερχόμαστε στην τεράστια επιτυχία του Poor things (2023).

Πηγή εικόνας: npr.org

O Λάνθιμος ήθελε να φτιάξει την ταινία χρόνια τώρα και έτσι συναντήθηκε με τον συγγραφέα του Poor things, Alasdair Gray, o οποίος δυστυχώς πέθανε πριν δει την ταινία τελειωμένη. Ο Γιώργος ήξερε ότι ήθελε την Stone για τον ρόλο, η οποία μάλιστα συμφώνησε αμέσως και έγινε και παραγωγός. Η ταινία περιγράφει τη ζωή της Bella που έχει σώμα γυναίκας αλλά εγκέφαλο εμβρύου και την προσπάθειά της να γνωρίσει τον κόσμο. Η Stone αναφέρει πόσο λάτρεψε αυτόν τον ρόλο που της έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα project που προωθεί τη γυναικεία σεξουαλική απελευθέρωση και τον φεμινισμό. Έτσι, η Emma Stone το 2024 κερδίζει το δεύτερό της Oscar.

Εν κατακλείδι, έχω να πω πως η Emma Stone είναι μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της και πάντα παίρνει ρίσκο στους ρόλους που ενσαρκώνει, καθώς είναι όλοι διαφορετικοί μεταξύ τους. Πιστεύω ότι δεν θα μείνει στα δύο Oscar και πως μέσα στα επόμενα χρόνια έχει να μας δωρίσει και άλλες εκπληκτικές ερμηνείες.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Emma Stone filmography, imdb.com, διαθέσιμο εδώ. 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάλεια Μπίτσα
Θάλεια Μπίτσα
Γεννήθηκε το 2004 στα Ιωάννινα και σπουδάζει Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μιλά γαλλικά και αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο της αρέσει να ακούει μουσική, να βλέπει ταινίες και να ταξιδεύει.