17.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Οδός Τρόμου: Ο θάνατος της μαζορέτας» του Ρ. Λ....

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Οδός Τρόμου: Ο θάνατος της μαζορέτας» του Ρ. Λ. Στάιν


Της Ευθυμίας Γκαμπέση

Η εφηβική ηλικία είναι σίγουρα μία αλλόκοτη και κάποιες φορές «επίπονη» διαδικασία, γεμάτη προκλήσεις, τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτό το ήδη δύσκολο και απαιτητικό έργο επιβαρύνεται με ένα τραγικό συμβάν… έναν φόνο; Το μυθιστόρημα τρόμου και μυστηρίου που παρουσιάζουμε σήμερα λέγεται Οδός Τρόμου: Ο θάνατος της μαζορέτας, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, και μέσω αυτού παρακολουθούμε μία ιστορία δράσης, περιπέτειας, αποκαλύψεων και τρομερών ανατροπών.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Ρόμπερτ Λόρενς Στάιν (1943), είναι συγγραφέας, τηλεοπτικός παραγωγός, διηγηματογράφος, σεναριογράφος και σύμβουλος εκδόσεων με καταγωγή από τις Η.Π.Α. Τα έργα του έχουν γίνει πολυάριθμες φορές best sellers, καθώς, επίσης, έχουν πουληθεί πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως! Μάλιστα, τα βραβεία διαδέχονται το ένα μετά το άλλο και το 2003, το Βιβλίο Guinness τον ανακήρυξε ως ο νούμερο ένα «μπεστσελερίστας» συγγραφέας σειράς παιδικών βιβλίων στην ιστορία.

Ακόμα, έχει δεχτεί το ψευδώνυμο «Στίβεν Κινγκ της παιδικής λογοτεχνίας», με τις δημοφιλείς σειρές Ανατριχίλες και Οδός Τρόμου να αποτελούν κάποιες από τις μεγάλες του επιτυχίες. Το σημερινό βιβλίο ανήκει, προφανώς, στη δεύτερη σειρά —η οποία έχει βγει σε σειρά ταινιών και στο Netflix— και διαδραματίζεται στο Σέιντισαιντ. Πιο συγκεκριμένα, στο λύκειο της πόλης και στην οδό Φίαρ στριτ, με τη νέα μαθήτρια και κάτοικο, Γκρέτσεν Πέιτζ, να αποτελεί την ηρωίδα μας. Όλοι ξέρουμε ότι η ένταξη σε ένα νέο σχολείο, έχοντας αφήσει πίσω την πόλη σου, το σπίτι σου και τους φίλους σου δεν είναι ποτέ εύκολη διαδικασία. Η μητέρα της, όμως, και η ίδια η Γκρέτσεν αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το Σαβάνα Μιλς και να κάνουν μία νέα αρχή σε ένα καινούργιο μέρος.

Πηγή εικόνας: unsplash.com / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Rojan Maharjan

Το μεγάλο πάθος της νεαρής είναι το cheerleading και, μάλιστα, στο προηγούμενό της σχολείο, εκείνη και η κολλητή της Πόλι ήταν αρχηγοί της ομάδας μαζορετών. Έτσι, λοιπόν, φιλοδοξεί να μπει στην ομάδα του νέου της σχολείου. Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο της ταλέντο και το έντονο πάθος που τρέφει για το άθλημα, θα λέγαμε ότι η ένταξή της θα ήταν μια απλή και ταχύτατη διαδικασία. Η θέση, ωστόσο, είναι μόνο μία και η ανταγωνίστρια, η πλούσια και κακομαθημένη Ντέμπρα Ντάμπλι, δεν πρόκειται να το βάλει κάτω. Με αφορμή αυτό, λοιπόν, τα κορίτσια μετατρέπονται γρήγορα σε εχθρούς.

Δεν πρόκειται, όμως, για ένα απλό εφηβικό καπρίτσιο, αφού στο σχολείο συμβαίνουν δύο πολύ ανησυχητικά και αποτρόπαια περιστατικά. Μία μαζορέτα καίγεται και καταλήγει στο νοσοκομείο και η νέα καλύτερη φίλη της Γκρέτσεν, η Μάντισον, δολοφονείται με τον χειρότερο και πιο ύπουλο τρόπο!

Το μυαλό της Γκρέτσεν πηγαίνει κατευθείαν στην Ντέμπρα ως υπαίτια και των δύο περιστατικών, αφού έχουν προηγηθεί και πολυάριθμες κακόγουστες φάρσες εναντίον της. Επομένως, στόχος της αποτελεί, πλέον, η αποκάλυψη της στυγερής δολοφόνου. Στο πλευρό της, καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, βρίσκονται ο Σιντ, το αγόρι που γνώρισε την πρώτη μέρα στο σχολείο, και η Πόλι, η πρώην συμμαθήτριά της. Στο μεταξύ, η σχέση της πρωταγωνίστριας με τη μητέρα της πάει από το κακό στο χειρότερο, με την πρώτη να ενοχλείται με το παραμικρό. Κανείς, όμως, δεν είναι αυτός που φαίνεται σε αυτήν την ιστορία…

Πρόκειται για ένα εφηβικό μυθιστόρημα, με μία μεγάλη ανατροπή που συναρπάζει όλους τους αναγνώστες και αλλάζει τα δεδομένα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευθυμία Γκαμπέση, Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Ευθυμία Γκαμπέση, Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Γεννήθηκε το 2003 στην Καστοριά, όπου και μεγάλωσε. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δηλώνει πως κατέχει την αγγλική και ισπανική γλώσσα, ενώ δεν σκοπεύει να παραμείνει σε αυτές. Είναι λάτρης της γυμναστικής, του χορού και των ταξιδιών, ενώ στον ελεύθερο της χρόνο, της αρέσει να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και να ταξιδεύει. Τέλος, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αρθρογραφία, την τέχνη και την κοινωνία σε όλες της τις πτυχές.