18.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία"Set Jetting": Όταν οι τουρίστες γίνονται «πρωταγωνιστές»

“Set Jetting”: Όταν οι τουρίστες γίνονται «πρωταγωνιστές»


Της Μαρίας Μπότη,

Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος που διαρκώς εξελίσσεται, ενσωματώνοντας νέες τάσεις που προσφέρουν στους ταξιδιώτες μια μοναδική ευκαιρία για να εξερευνήσουν τον κόσμο. Μία από τις τάσεις που ξεχωρίζουν το τελευταίο διάστημα και έχουν «κεντρίσει» το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών είναι το “set-jetting”. Αυτή η τάση, που προέρχεται από τον όρο “jetting”, ο οποίος σημαίνει ταξίδι με αεροπλάνο, και το “set”, που αναφέρεται στα σκηνικά των ταινιών και των τηλεοπτικών σειρών, περιγράφει τη δραστηριότητα των ταξιδιωτών να επισκέπτονται τα μέρη, όπου γυρίστηκαν αγαπημένες ταινίες ή σειρές.

Το φαινόμενο του set-jetting ξεκίνησε να αναπτύσσεται πριν από μερικές δεκαετίες, αλλά έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος είναι ότι οι ταινίες και οι σειρές τηλεόρασης έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος του πολιτιστικού μας πλούτου. Αυτή η τάση ανοίγει ένα «παράθυρο» στον κινηματογραφικό κόσμο, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να ζήσουν έστω και για λίγο στον κόσμο των αγαπημένων τους ηρώων και να αφήσουν τη φαντασία τους έξω από τη μεγάλη οθόνη. Από τα εμβληματικά μέρη του Χόλιγουντ έως τα απομακρυσμένα χωριά που χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες σκηνές, οι ταξιδιώτες πλέον αναζητούν την «επαφή» με τον κινηματογραφικό κόσμο. Αυτή η επιθυμία για εξερεύνηση των τοποθεσιών που έχουν προβληθεί σε ταινίες και σειρές πηγάζει από την αγάπη για τον κινηματογράφο, δημιουργώντας έναν αέναο πόθο να εξερευνήσουμε εκείνα τα μέρη όλο και περισσότερο.

Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ταινιών που επηρέασαν το set-jetting είναι «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (The Lord of the Rings)». Η τριλογία αυτή, που βασίζεται στα βιβλία του J.R.R. Tolkien, γυρίστηκε στην Νέα Ζηλανδία και έχει οδηγήσει σε έναν τεράστιο αύξηση του τουρισμού στη χώρα. Οι λάτρεις της σειράς επισκέπτονται τα μέρη των γυρισμάτων, όπως το Hobbiton και το Tongariro National Park, για να ζήσουν από κοντά την εμπειρία. Αλλά και στις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες, η σειρά του Netflix «Emily in Paris» ακολουθεί τη ζωή μιας νεαρής Αμερικανίδας που μετακομίζει στο Παρίσι, για να εργαστεί σε μια μόδας εταιρεία. Τα γυρίσματα γίνονται σε διάφορες γνωστές τοποθεσίες του Παρισιού, προσφέροντας στους θεατές μια γεύση της γοητείας της γαλλικής πρωτεύουσας και προκαλώντας την επιθυμία τους να την επισκεφθούν.

Πηγή εικόνας: Freepik.com/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: lucabravo.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του set-jetting είναι η μοναδική εμπειρία που προσφέρει. Όταν επισκεπτόμαστε τις τοποθεσίες, όπου γυρίστηκαν αγαπημένες μας ταινίες ή σειρές, νιώθουμε σαν να ζούμε μέσα στο σενάριο και να είμαστε και εμείς ένα «κομμάτι» της ιστορίας. Η συναίσθηση της επαφής με τους αγαπημένους μας χαρακτήρες και τα γνώριμα περιβάλλοντα δημιουργεί μια μοναδική συναισθηματική σύνδεση.

Παρότι το set-jetting μπορεί να φανεί σαν μια απλή τάση, έχει, επίσης, τη δυνατότητα να προωθήσει την κουλτούρα και την ιστορία ενός τόπου. Οι ταινίες και οι σειρές τηλεόρασης συχνά αναδεικνύουν μοναδικά χαρακτηριστικά και τοπία από διαφορετικές περιοχές του κόσμου, κάτι που μπορεί να ενισχύσει τον πολιτιστικό και τουριστικό πλούτο μιας χώρας ή περιοχής.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η οικονομική ευκαιρία που προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες. Ο τουρισμός που προκαλείται από το set-jetting μπορεί να φέρει αυξημένα έσοδα και ευκαιρίες απασχόλησης για τους κατοίκους της περιοχής. Πολλές φορές, αυτές οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν θετικά στην αύξηση του τουρισμού και προσφέρουν ευκαιρίες για περιηγήσεις και εκδηλώσεις που συνδέονται με τον κινηματογράφο.

Ωστόσο, όπως κάθε τουριστική τάση, έτσι και το set-jetting ενέχει κινδύνους. Η υπερβολική του δημοφιλία μπορεί να οδηγήσει στον υπερτουρισμό και στην υπερβολική εμπορευματοποίηση των τοπικών πολιτισμών και αξιοθέατων. Παράλληλα, η αύξηση του τουρισμού μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον των περιοχών, οδηγώντας στην αλλοίωσή του. Η υπερβολική δημοφιλία μπορεί να αλλάξει την αυθεντικότητα των τοπικών κοινοτήτων και να οδηγήσει στην απώλεια της ταυτότητάς τους

Αναμφίβολα, το set-jetting αναδεικνύει μια νέα πτυχή στον κόσμο του τουρισμού, εmνώ θέτει και προκαλεί σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με το μέλλον των συγκεκριμένο προορισμών. Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος τουρισμού που προσφέρει ευκαιρίες για ανακάλυψη και απόλαυση, αλλά πρέπει να διαχειρίζεται προσεκτικά προκειμένου να μην θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των περιοχών. Πόσο εύκολο είναι να το καταφέρουμε;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • How set-jetting is driving tourism growth and shaping travel itineraries, theceomagazine.com, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπότη
Μαρία Μπότη
Γεννήθηκε το 1997 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ξένες γλώσσες και αγαπά τα ταξίδια. Τα σχέδια της για το μέλλον είναι να ασχοληθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο με την επικοινωνία και το marketing.