19.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤο δώρο της υιοθεσίας

Το δώρο της υιοθεσίας


Της Κωνσταντίνας Βουδούρη,

Η υιοθεσία είναι μια από τις πιο σημαντικές πράξεις που μπορεί να πραγματοποιήσει ο άνθρωπος. Είναι η έμπρακτη δήλωση της αγάπης του είτε σε ένα άλλο άτομο, είτε σε ένα ζώο. Τη δεδομένη στιγμή το άρθρο αναφέρεται στο θεάρεστο έργο της υιοθεσίας αναφορικά με την υιοθεσία ενός παιδιού. Ενός παιδιού που αυτό που χρειάζεται είναι μονάχα αγάπη και φροντίδα, έτσι ώστε να μεγαλώσει σωστά, ήρεμα και ομαλά. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι και ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, παγκοσμίως, έρχονται «αντιμέτωποι» με τη δυσκολία να αποκτήσουν ένα παιδί, να γίνουν γονείς με τις αποβολές, επίσης, να έχουν σημειώσει, δυστυχώς, μία άνοδο. Οι γονείς, λοιπόν, αυτοί που εξαιτίας του γεγονότος πως ή για ψυχολογικούς ή γενετικούς λόγους ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο αδυνατούν να αποκτήσουν ένα παιδί με τη συνηθισμένη, θα μπορούσαμε να πούμε και όχι καλύτερα «φυσιολογική», μέθοδο οδηγούνται όλο και πιο πολύ σε αυτή τη πραγματικά ενάρετη πράξη, όπως αυτή της υιοθεσίας.

Τα πλεονεκτήματα της υιοθεσίας τόσο για τους ίδιους τους γονείς όσο και για το παιδί είναι πραγματικά πολυάριθμα. Από τη μια, μέσω της υιοθεσίας, οι γονείς πραγματοποιούν, επιτέλους το όνειρο τους, να αποκτήσουν, δηλαδή, ένα παιδί και να το μεγαλώσουν μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, κόπο, «ψυχική» και σωματική κούραση και, φυσικά, στεναχώρια και άγχος. Καταφέρνουν, τελικά, να μεγαλώσουν έναν άλλον άνθρωπο, να του μεταδώσουν την αγάπη που έχουν μέσα τους αυτοί άνθρωποι, διότι ως επί το πλείστον, προκειμένου να απευθυνθείς σε έναν φορέα υιοθεσίας, η αγάπη που έχεις μέσα σου αν μη τι άλλο είναι τεράστια. Από την άλλη, μέσω της υιοθεσίας το ίδιο το παιδί ωφελείται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Για κάποιους λόγους, οι βιολογικοί γονείς έχουν αποφασίσει πως δε μπορούν ή και δε θέλουν να το μεγαλώσουν, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να το δώσουν σε κάποιον φορέα υιοθεσίας. Αυτό το παιδί, μέσω της υιοθεσίας, συνεπώς, λαμβάνει την αγάπη που δεν είχε λάβει από τους βιολογικούς του γονείς, μεγαλώνει, όπως όλα τα άλλα παιδάκια, με γονείς που το αγαπάνε πραγματικά και κοπιάζουν καθημερινά για τη σωστή του ανατροφή, διαπαιδαγώγηση και, φυσικά, ψυχική και σωματική υγεία του.

Πηγή Εικόνας: Unsplash.com/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Annika Marek-Barta.

Ωστόσο, η υιοθεσία όσο σπουδαία είναι αλλά τόσο χρονοβόρα, κοπιαστική και ψυχοφθόρα διαδικασία αποτελεί για τους γονείς που πραγματικά νοιάζονται για ένα παιδί και θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους, μέσω αυτής της πράξης. Στη πλειονότητα των κρατών, συμπεριλαμβανομένων και της Ελλάδας, η γραφειοκρατία είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη, με επακόλουθο πολλοί άνθρωποι να φοβούνται στην ιδέα της υιοθεσίας δεδομένου του γεγονότος πως μια ευοίωνη κατάληξη, τουτέστιν η ολοκλήρωση της διαδικασίας υιοθεσίας, μπορεί είτε να αργήσει πολύ, είτε να μη πραγματοποιηθεί και καθόλου. Έτσι, γίνεται κατανοητό πως η υιοθεσία για τους λόγους που μόλις προαναφέρθηκαν αποτρέπει πολλούς γονείς στο να προχωρήσουν σε μια υιοθεσία, για να αποκτήσουν ένα παιδί.

Μολαταύτα, η πράξη της υιοθεσίας, της τόσο σπουδαίας αυτής πράξης, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποβαθμίζεται, καθώς τα οφέλη της τόσο σε γονείς όσο και στα ίδια τα παιδιά, μιας και το καλό του παιδιού αποτελεί πρωταρχικό μέλημα είναι πληθώρα. Οφείλει η γραφειοκρατία και η διαδικασία της υιοθεσίας από τις αρμόδιες αρχές να βελτιωθεί αισθητά, προκειμένου να πραγματοποιούνται περισσότερες υιοθεσίες που, όπως γίνεται εύληπτο ευνοούν με τον καλύτερο τρόπο τόσο τους ίδιους τους γονείς που θέλουν τόσο πολύ να δώσουν αγάπη όσο και τα ίδια τα παιδιά που με τη σειρά τους χρειάζονταν τόσο πολύ αγάπη.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Βουδούρη
Κωνσταντίνα Βουδούρη
Γεννήθηκε το 2001 στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ έχοντας επιλέξει την κατεύθυνση της Επικοινωνίας. Της αρέσει πολύ να εκφράζεται μέσω της γραφής, να περνάει χρόνο με τα αγαπημένα της πρόσωπα και να ταξιδεύει. Μεγάλη της αγάπη η θάλασσα.