17.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕνίσχυση της Πολιτικής Προστασίας υπό την απειλή της Κλιματικής Κρίσης

Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας υπό την απειλή της Κλιματικής Κρίσης


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Σε σταδιακή ενίσχυση ύψους € 2,1 δις αναμένεται να υπάρξει για την Πολιτική Προστασία. Η Κυβέρνηση με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξασφαλίζουν σχετικούς πόρους για μια σειρά από ενέργειες, με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμιση ενός τόσο σημαντικού τομέα για τους πολίτες.

Αρχικά, μέσω του Προγράμματος «Αιγίς» θα στηριχθεί η Πολιτική Προστασία με την παροχή εναέριων μέσων, πυροσβεστικών και drones, θα αναβαθμιστούν και θα δημιουργηθούν νέα συντονιστικά κέντρα για την έγκαιρη αντιμετώπιση κρίσεων και την ασφάλεια των πολιτών. Από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ. λαμβάνονται χρήματα για το Πρόγραμμα «Αιγίς». Έργα € 800 εκατ. έχουν δημοπρατηθεί. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους αναμένεται να έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί για όλο το Πρόγραμμα. Τουλάχιστον, αυτός είναι ο στόχος. Με ελικόπτερα, αεροσκάφη, drones, οχήματα, κάψουλες απομόνωσης και μεταφοράς ασθενών αναβαθμίζεται η Πολιτική Προστασία!

Περιμένουμε 10 πυροσβεστικά ελικόπτερα βαρέος φορτίου και την αναβάθμιση 4 Super Puma με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης αναμένεται να εγκατασταθούν σε 22 αρχαιολογικούς χώρους με κόστος € 10 εκατ. Επίσης, σε πρώτη φάση θα έρθουν 740 πυροσβεστικά οχήματα με κόστος € 102 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ σε επόμενη περιμένουμε 418 με κόστος € 145,5 εκατ. που θα καλυφθεί από το Ε.Σ.Π.Α. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ακόμα, αναμένονται 7 Canadair CL-415 και 25 αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Η Ελλάδα θα αποκτήσει και 23 γέφυρες Bailey, οι οποίες χρησιμεύουν στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Κάτι τέτοιο είδαμε και στη Θεσσαλία, που υπέφερε και υποφέρει από τις καταστροφικές πλημμύρες του Φθινοπώρου του προηγούμενου έτους. Χρησιμεύουν, δηλαδή, για την επανασύνδεση του οδικού δικτύου. Συνολικά, θα κοστίσουν € 12,5 εκατ. Επίσης, θα προμηθευτούμε και 13 κινητά επιχειρησιακά κέντρα, ένα για κάθε Περιφέρεια, με κόστος € 7 εκατ.

Ως προς την πρόληψη, θα έχουμε 97 drones διαφόρων τύπων. Το Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 θα καλύψει το κόστος των € 18,5 εκατ. που θα έχουν τα νοσοκομεία πεδίου, τα οποία χρησιμεύουν για περιπτώσεις έκτακτων αναγκών.

Όλα αυτά θα γίνουν υπό την εποπτεία του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Αυτά και ακόμα περισσότερα πρέπει να γίνονται για τη διασφάλιση της Πολιτικής Προστασίας και την προστασία του Περιβάλλοντος! Ας μη μείνουν μόνο στη θεωρία. Πρέπει να δούμε πράξεις.

Κλείνοντας, δεν υπάρχει αμφισβήτηση στο γεγονός ότι η κλιματική κρίση είναι παρούσα! Το Περιβάλλον καταστρέφεται, όπως και η ζωή μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν αυτά και να εφαρμοστεί μια σοβαρή πολιτική τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Πολιτική Προστασία: 2,1 δισ. από την κυβέρνηση για εναέρια μέσα, συντονιστικά κέντρα, drones, πυροσβεστικά οχήματα και ειδικές γέφυρες, parapolitika.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.