18.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΟ Εξπρεσιονισμός της Αφηρημένης Τέχνης κατά την Ψυχροπολεμική Περίοδο

Ο Εξπρεσιονισμός της Αφηρημένης Τέχνης κατά την Ψυχροπολεμική Περίοδο


Της Χριστίνας Κοντόγιωργα, 

Οι δεσμοί μεταξύ των πολιτιστικών πολιτικών του Ψυχρού Πολέμου και της επιτυχίας του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού δεν είναι καθόλου τυχαίοι ή απαρατήρητοι. Σφυρηλατήθηκαν συνειδητά εκείνη την εποχή από μερικές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες που είχαν τον έλεγχο των πολιτικών των μουσείων και υποστήριζαν τις διαφωτισμένες τακτικές του Ψυχρού Πολέμου, που είχαν σχεδιαστεί για να προσελκύσουν τους Ευρωπαίους διανοούμενους. Η πολιτική σχέση του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού με τον Ψυχρό Πόλεμο γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτή μέσα από τα διεθνή προγράμματα του MoMA (Museum of Modern Art). Ως γευσιγνώστης στη σφαίρα της σύγχρονης αμερικανικής τέχνης, ο αντίκτυπος του ΜοΜA —ένας σημαντικός υποστηρικτής του κινήματος του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού— δύσκολα μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, το γεγονός ότι το MoMA ήταν πάντα ένα ίδρυμα που κυριαρχούσε ο Rockefeller γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ άλλες οικογένειες που χρηματοδοτούν το μουσείο, αν και σε μικρότερο βαθμό από τους Rockefeller, περιλαμβάνουν τους Whitneys, Paleys, Blisses, Warburgs και Lewisohns.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν κάθε υπουργός Εξωτερικών μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι σήμερα, έχει εκπαιδευτεί και καλλωπιστεί από τα διάφορα ιδρύματα και υπηρεσίες που ελέγχονται ή διοικούνται από τους Rockefeller. Η ανάπτυξη της αμερικανικής πολιτικής του Ψυχρού Πολέμου διαμορφώθηκε άμεσα από τους Rockefeller ειδικότερα και από την επέκταση των εταιρειών και των τραπεζών γενικότερα, ενώ ο David Rockefeller είναι, επίσης, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Chase Manhattan Bank, του οικονομικού κέντρου της δυναστείας Rockefeller.

Πηγή Εικόνας: artigo.gr

Η εμπλοκή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στην αμερικανική εξωτερική πολιτική έγινε αναμφισβήτητα σαφής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τον Ιούνιο του 1941, μια ενσύρματη είδηση του Central Press ισχυριζόταν ότι η MoMA ήταν η «πιο πρόσφατη και πιο παράξενη νεοσύλλεκτος στην αμυντική γραμμή του θείου Σαμ». Η ιστορία ανέφερε τα λόγια του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, John Hay Whitney, σχετικά με το πώς το Μουσείο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως όπλο για την εθνική άμυνα για να «εκπαιδεύσει», να εμπνεύσει και να ενισχύσει τις καρδιές και τη θέληση των ελεύθερων ανθρώπων για την υπεράσπιση της δικής τους ελευθερίας. Πέρασε τα χρόνια του πολέμου δουλεύοντας για το Office of Strategic Services (OSS, προκάτοχος της CIA), όπως και πολλοί άλλοι αξιόλογοι ψυχροπολεμιστές (π.χ. Walt Whitman Rostow). Το 1967, το φιλανθρωπικό καταπίστευμα αποκαλύφθηκε ως αγωγός της CIA (New York Times, 25 Φεβρουαρίου 1967). Κατά τη διάρκεια των αρχών της δεκαετίας του 1940, το MoMA συμμετείχε σε μια σειρά από προγράμματα που σχετίζονται με τον πόλεμο, τα οποία έθεσαν το πρότυπο για τις μετέπειτα δραστηριότητές του ως βασικό ίδρυμα στον Ψυχρό Πόλεμο.

Το διεθνές πρόγραμμα του MoMA, υπό τη διεύθυνση του McCray, παρείχε εκθέσεις σύγχρονης αμερικανικής τέχνης —κυρίως των Αφηρημένων Εξπρεσιονιστών— για διεθνείς εκθέσεις στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Σάο Πάολο και το Τόκιο (έφερε επίσης ξένες εκθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες). Πήρε έναν, σχεδόν, επίσημο χαρακτήρα, παρέχοντας τις «Η.Π.Α. αντιπροσώπευση» σε παραστάσεις, που τα περισσότερα έθνη εκπροσωπούνταν από εκθέματα που χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση. Οι δυσκολίες της κυβέρνησης των Η.Π.Α. στον χειρισμό των ευαίσθητων ζητημάτων της ελευθερίας του λόγου και της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, που προκλήθηκαν από τη μακαρθιστική υστερία των αρχών της δεκαετίας του 1950, κατέστησαν απαραίτητο και βολικό για το MoMA να αναλάβει αυτόν τον ρόλο της διεθνούς εκπροσώπησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Για παράδειγμα, το State Department αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για την εκπροσώπηση των Η.Π.Α. στη Μπιενάλε της Βενετίας, ίσως τη σημαντικότερη από τις διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις πολιτικής τέχνης, όπου όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σοβιετικής Ένωσης, διαγωνίστηκαν για πολιτιστικές διακρίσεις. Η MoMA αγόρασε το περίπτερο των Η.Π.Α. στη Βενετία και ανέλαβε την αποκλειστική ευθύνη για τις εκθέσεις από το 1954 έως το 1962. Αυτή ήταν η μοναδική περίπτωση ιδιόκτητου (αντί κρατικού) περιπτέρου στην Μπιενάλε της Βενετίας.

Πηγή Εικόνας: paperhearts.gr

Η CIA, κυρίως μέσω των δραστηριοτήτων του Thomas W. Braden, ήταν επίσης ενεργή στην πολιτιστική επίθεση του Ψυχρού Πολέμου. Ο Braden, μάλιστα, αντιπροσωπεύει για άλλη μια φορά τον σημαντικό ρόλο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στον Ψυχρό Πόλεμο. Πριν ενταχθεί στη CIA το 1950 για να επιβλέπει τις πολιτιστικές της δραστηριότητες από το 1951 έως το 1954, ο Braden ήταν εκτελεστικός γραμματέας του MoMA από τον Απρίλιο του 1948 έως τον Νοέμβριο του 1949. Προς υπεράσπιση των πολιτικών και πολιτιστικών του δραστηριοτήτων, ο Braden δημοσίευσε ένα άρθρο «Χαίρομαι που η CIA είναι “Immoral”», στο τεύχος 20 Μαΐου 1967 του Saturday Evening Post. Σύμφωνα με τον Braden, τα πεφωτισμένα μέλη της κυβερνητικής γραφειοκρατίας αναγνώρισαν στη δεκαετία του 1950 ότι «οι διαφωνούντες απόψεις στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα θεμελιώδη στοιχεία του Ψυχρού Πολέμου θα μπορούσαν να είναι ένα αποτελεσματικό όπλο προπαγάνδας στο εξωτερικό. Ωστόσο, οι λυσσασμένοι αντικομμουνιστές στο Κογκρέσο και στο έθνος ως σύνολο κατέστησαν ανέφικτη την επίσημη χορηγία πολλών πολιτιστικών έργων... η ιδέα ότι το Κογκρέσο θα είχε εγκρίνει πολλά από τα σχέδιά μας ήταν σχεδόν εξίσου πιθανή με την εγκρίνουσα ιατρική περίθαλψη της κοινωνίας του John Birch». Όπως αποκάλυψαν οι εκθέσεις του 1967, η CIA χρηματοδότησε μια σειρά από πολιτιστικά προγράμματα και πνευματικές προσπάθειες, από την Εθνική Φοιτητική Ένωση (NSA) μέχρι το περιοδικό Encounter και αναρίθμητα λιγότερο γνωστά «φιλελεύθερα και σοσιαλιστικά» μέτωπα.

Στον πολιτιστικό τομέα, για παράδειγμα, η CIA έφτασε στο σημείο να χρηματοδοτήσει μια περιοδεία στο Παρίσι της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης το 1952. Αυτό έγινε, σύμφωνα με τον Braden, για να αποφευχθούν οι αυστηροί περιορισμοί ασφαλείας που επιβλήθηκαν από το Κογκρέσο των Η.Π.Α., οι οποίοι θα απαιτούσαν άδεια ασφαλείας για κάθε γνωστό, ή μη, μουσικό προκειμένου να προμηθευτούν επίσημα χρήματα για την περιοδεία. «Πιστεύει κανείς ότι οι βουλευτές θα προωθούσαν μια ξένη περιοδεία από έναν καλλιτέχνη που έχει ή είχε αριστερές διασυνδέσεις;». Ο Braden ζήτησε στο άρθρο του να εξηγήσει την ανάγκη για χρηματοδότηση της CIA. Τα χρήματα δαπανήθηκαν αποτελεσματικά, υποστήριξε ο Braden, επειδή «η Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης κέρδισε περισσότερη αναγνώριση για τις Η.Π.Α. στο Παρίσι από ό,τι θα μπορούσαν να αγοράσουν ο John Foster Dulles ή ο Dwight Eisenhower με εκατό ομιλίες». Όπως υποδηλώνει αυτό το παράδειγμα, οι σκοποί της CIA για την υποστήριξη διεθνών πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων δεν περιορίζονταν στην κατασκοπεία ή στη δημιουργία επαφών με κορυφαίους ξένους διανοούμενους. Το πιο σημαντικό, η CIA προσπάθησε να επηρεάσει την ξένη πνευματική κοινότητα και να παρουσιάσει μια ισχυρή προπαγανδιστική εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών ως μια «ελεύθερη» κοινωνία σε αντίθεση με το «κατοχυρωμένο» κομμουνιστικό μπλοκ.

Πηγή Εικόνας: pinterest.com

Στον κόσμο της τέχνης, ο Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός αποτελούσε το ιδανικό στυλ για αυτές τις προπαγανδιστικές δραστηριότητες. Ήταν η τέλεια αντίθεση με τη «συνταγματική, παραδοσιακή και στενή» φύση του «σοσιαλιστικού ρεαλισμού». Ήταν νέο, φρέσκο και δημιουργικό. Καλλιτεχνικά πρωτοποριακός, ο Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός θα μπορούσε να δείξει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως πολιτισμικά επίκαιρες σε ανταγωνισμό με το Παρίσι. Αυτό ήταν δυνατό, επειδή ο Pollock, όπως και οι περισσότεροι από τους άλλους avant-garde Αμερικανούς καλλιτέχνες, είχαν αφήσει πίσω το παλαιότερο ενδιαφέρον τους για τον πολιτικό ακτιβισμό. Αυτή η αλλαγή εκδηλώθηκε στην οργάνωση της Ομοσπονδίας Σύγχρονων Ζωγράφων και Γλυπτών το 1943, μια ομάδα που περιλάμβανε αρκετούς από τους Αφηρημένους Εξπρεσιονιστές. Ιδρύθηκε σε αντίθεση με το Συνέδριο Καλλιτεχνών με πολιτικά κίνητρα, η νέα Ομοσπονδία ηγήθηκε από καλλιτέχνες που, σύμφωνα με τα λόγια του Kozloff, «ενδιαφέρονταν περισσότερο για τις αισθητικές αξίες παρά για την πολιτική δράση». Από τη μια πλευρά, ο παλαιότερος πολιτικός ακτιβισμός ορισμένων από τους Αφηρημένους Εξπρεσιονιστές ήταν μια υποχρέωση όσον αφορά την απόκτηση έγκρισης από το Κογκρέσο για πολιτιστικά έργα που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, από τη σκοπιά ενός ψυχρού πολεμιστή, τέτοιες διασυνδέσεις με αμφιλεγόμενες πολιτικές δραστηριότητες θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να αυξήσουν την αξία αυτών των καλλιτεχνών ως όπλο προπαγάνδας για την επίδειξη των αρετών της «ελευθερίας της έκφρασης» σε μια «ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • JJ Curley, 2021. The Networked Art Object of the Cold War. OpenEditions Journals.
  • KS Lemay, 2018. The Arts and the Cold War. National Portrait Gallery.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστίνα Κοντόγιωργα
Χριστίνα Κοντόγιωργα
Γεννήθηκε το 1997 στην Πάτρα και είναι υποψήφια διδάκτωρ στην Πολιτική Επιστήμη. Σπούδασε Πολιτική Ανάλυση στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι απόφοιτη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου με τίτλο Ανάλυση και Εφαρμογή Κοινωνικής Πολιτικής, ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Διοίκησης Πολιστισμικών Μονάδων του Ε.Α.Π. Έκανε την πρακτική της άσκηση στο Εργαστήρι Πολιτικής Επικοινωνίας και Μέσων Πληροφόρησης, ενώ υπήρξε ερευνήτρια στο Εργαστήρι Ελληνικής Πολιτικής. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα Ψυχοπαθολογίας, Εκμάθησης της Ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας και Ειδικής Αγωγής στο Ε.Κ.Π.Α. και μαθήματα Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού, Επικοινωνίας και Marketing στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στον Πολιτισμό και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό.