22.9 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΔιαδικτυακές απάτες σε… έξαρση!

Διαδικτυακές απάτες σε… έξαρση!


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η «εγκατάστασή» της στη ζωή μας έχει αναντίρρητα διευκολύνει την καθημερινότητα όλων μας σε διαφόρους τομείς. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αγορές, τις οποίες κάνουμε, πολύ συχνά, διαδικτυακά και χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο τη μέθοδο της ηλεκτρονικής πληρωμής για την τακτοποίησης της εκάστοτε οφειλής.

Προφανώς, με τον τρόπο αυτό εξοικονομούμε χρόνο, αλλά, ταυτόχρονα, «εισερχόμαστε» σε μία επικίνδυνη ζώνη. Αυτό, γιατί κάποιοι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η επιλογή της ηλεκτρονικής πληρωμής «ήρθε για να μείνει», έχουν στήσει «επιχειρήσεις εξαπάτησης των πολιτών», προκειμένου να αποκομίσουν κέρδος με διαφόρους τρόπους. Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει κάποια ιστορία, στην οποία ο πελάτης παρήγγειλε προϊόντα, γιατί τα βρήκε σε χαμηλότερη τιμή από την κανονική —σε τιμή ευκαιρίας, όπως γράφεται σε θελκτικά ποστ ή διαφημίσεις— αποφασίζοντας ότι πρόκειται για μία καλή αγορά και, τελικά, «ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας». Ή ότι έλαβε ένα μήνυμα από εταιρεία κούριερ, η οποία για να διευθετήσει κάποιο κώλυμα ζήτησε την πληρωμή ενός αμελητέου ποσού μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής και χρέωσε τον καταναλωτή με υπέρογκα ποσά.

Πηγή εικόνας: Freepik.com/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: garetvisual.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, ο αριθμός των περιστατικών που έχει καταγραφεί τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και σε διεθνές παρουσιάζει αύξηση, με συνέπεια τα θύματα να έχουν οικονομικές απώλειες και αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία τους λόγω της «προδοσίας» που έχουν υποστεί. Μία τάση που κυριαρχεί αυτό το διάστημα είναι η χρήση προσφιλών προσώπων, που χαίρουν της εκτίμησης της πλειοψηφίας των πολιτών, χωρίς την άδειά τους, που παρακινούν το κοινό να προβούν στην αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών.

Παρά τις ενημερώσεις που πραγματοποιούνται κατά καιρούς από διαφόρους φορείς και υπηρεσίες που έχουν ως στόχο την προστασία των καταναλωτών, μεγάλος αριθμός πολιτών εξακολουθεί να πέφτει θύμα των κακόβουλων ενεργειών, διότι αυτοί που τους εξαπατούν είναι ιδιαίτερα… «δημιουργικοί» και συνεχώς βρίσκουν νέους τρόπους, για να πετύχουν τις επιδιώξεις τους! Μπορεί κάποιες από αυτές τις υποθέσεις να εξιχνιάζονται, άλλες, όμως, παραμένουν άλυτες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρισκόμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και να αποφεύγουμε να ενεργούμε απερίσκεπτα, όταν κάτι μας φαίνεται ύποπτο.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.